2013-ban elindul az érintésmentes mobilfizetés Magyarországon - Mobile Money Magyarország 2012 konferencia

2012.11.07. 11:14 | Hírek

Az IIR első mobilfizetéses konferenciáján az előadók igyekeznek felvázolni a piac mai helyzetét és megbecsülni a közeljövő eseményeit. A Bankkártya.hu szerkesztőségétől ott vagyunk a konferencián, részletesen közvetítjük a hallottakat.

 

Felpörögtek az események a mobilfizetés terén. 2011 végén törvény született a nemzeti mobilfizetési rendszerről (az egyik internetes újság szerint "államosították a mobilfizetést"), 2012. júniusában miniszteri biztost neveztek ki a sikerért, a mobilfizetéses elszámolóháznak pedig idén októberben kellett volna felállnia, bár még nem történt meg.

 

Lemák Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség főtitkára azzal kezdte a bevezetőjét, hogy egyelőre nem várhatók nagy bejelentések egy ilyen konferencián, noha korábban minden évben jelentős elterjedést jósoltak a szakemberek. Bár az ügyfélélmény még tömegesen hiányzik, NFC azért meghozhatja az áttörést, annak ellenére, hogy az iPhone5-be sem került bele az érintésmentes fizetésre alkalmas chip. A megfelelő üzleti modell változatlanul nincs még meg, amelyben az egyes felek biztosan tudnák, hogy mennyit fizetnek egymásnak, bár folyamatos az ezzel kapcsolatos munka és talán fél éven belül megszülethet a magyarországi megoldás.

 

Nincs kizárólagos fejlődési irány, ma még egy színes paletta látszik a mobilfizetésben. Léteznek mobilra optimalizált fizetési oldalak (pl. PayPal), mobil alkalmazások (pl. MasterCard Mobile) és tisztán mobiltelefonos fizetési megoldások és mindegyiknek van létjogosultsága. Élethelyzet függő, hogy a remote payment (SMS, mobile web, QR-kód) vagy a proximity payment (NFC) alapú fizetési megoldást hoznak forgalomba, például egy tömegfesztiválon valószínűleg nem a QR kódos fizetés a legoptimálisabb fizetési megoldás. Az NFC-s ökoszisztémában az ügyfélnek legalább egy mobilszolgáltatóval és egy kártyakibocsátóval kell szerződésben lennie, hiszen nem elég a mobilszolgáltató SIM kártyáján jelen lennie az alkalmazásnak, de hozzá kell rendelni egy fizetési szolgáltatót is.

 

2013 áprilisában elindul egy pilot Magyarországon először egy bankkal, majd 1-2 hónap múlva másik bankkal, mely meghozza az első NFC-s payment kártyákat a magyar piacra. A három GSM szolgáltató folyamatosan egyezteti a szolgáltatást, így azonos lesz a felület kezelése. Jelenleg 9 féle NFC képes készülék van Magyarországon, a világon pedig 60 féle, amelyből már 50 darabot certifikál a MasterCard. Az NFC képes készülékek a szolgáltatás bevezetésekor terjednek majd el várhatóan, 1 éven belül 500 ezer készüléket várnak a magyar piacra. 2012 végére már 10 ezer banki terminál lesz Magyarországon a 65-70 ezerből, mely alkalmas lesz NFC alapú mobilfizetésre.

 

Ma tehát két bank van benne a magyar ökoszisztémában, ők fognak ilyen isntrumentumot kibocsátani. Az várható, hogy egy evolúciós fejlődés keretében először az elegendő tapasztalattal rendelkező bankok fognak nyitni az NFC-s mobilfizetés felé, majd 2014-2015-ben több bank is beléphet a hazai mobilfizetési piacra. Ez a megoldás olyan ügyfélélményt tud majd kínálni a várakozások szerint, ami megfelelő lesz az elterjedéshez, ez ugyanis egy nagyon kritikus pont. Univerzális fizetési megoldás ma még nem látszik (pl. bankok vagy globális pénztárca megoldások, pl. iPhone, Google pénztárca lesz a befutó), ezért ma még lokális megoldások épülnek. Ebből egyenesen következik, hogy a mobilfizetési megoldások eleinte ezek várhatóan párhuzamosan fognak élni.

 

Foltányi Tamás, az FHB vezérigazgató-helyettese úgy látja, hogy 2022-ig az előzetes kutatások szerint még nőni fog a készpénzhasználat. A szakember előadásában ismertette a most nemzetközi piacon jelen lévő mobilfizetési megoldásokat. A kicsik között megemlíthető az USÁ-ban 2010-ben indult Square, melyet Angliában 2011-ben az mPOWA követett (utóbbi Európában és Dél-Afrikában jelentős népszerűségre tett szert). Ezek a megoldások egy fejhallgató csatlakozóba illeszthető hardverelemmel hagyományos bankkártya elfogadást tesznek lehetővé.

A globális megoldások közül a Google Checkout (2006) és a Google Wallet (2011) az egyik legelterjedtebb. A legrégebbi megoldás, a PayPal 1998-ban kezdte meg a működését az Egyesült Államokból indulva, az interneten. Szintén jelentős eredményeket felmutató megoldás az Amazon Payments, mely 2007-ben indult. Ők a kereskedőre fókuszálnak: egy sor olyan eleme van a szolgáltatásnak (kedvezmények, szállítási paraméterek, adóelszámolás, bankkártya elfogadás), mely kuriózum és kedvez a kereskedők csatlakozásának. Banki megoldás a cleareXchange, melyet 3 bank alapított 2011-ben az USÁ-ban. Késői kezdése ellenére ma már az online és mobil banki ügyfelek fele eléri ezt a szolgáltatást Egyesült Államok-szerte. Az ügyfél e-mail címe vagy mobiltelefonszáma megadásával a szolgáltatáson keresztül megadja a számlaszámát, és máris megtörténhet az átutalás. A clearXchange elterjedtségének egyik fő oka, hogy az utalás gyors éa nagyon egyszerű, szemben az USÁ-ban alkalmazott hagyományos banki átutalási megoldással, mely még mindig 2-3 nap alatt teljesíti az átutalást. Szintén erre hajaz az amerikai Dwolla, mely 2009-ben indult és különféle kockázatkezelési megoldásokkal 7x24 órában real time vállalja a pénzküldést úgy, hogy ő még nem kapta meg a fedezetet a hagyományos banki rendszeren keresztül.

 

Foltányi Tamás előadásában arról is beszélt, hogy egy bank 3 féleképpen is jelen lehet a mobilbankolásban. Biztosíthatja a mobilbankolás csatornáját, támogathatja a mobil átutalásokat, végül részt vehet a mobil kereskedelemben konkrét szereplőként is. A vazérigazgató-helyettes megemlítette, hogy a világon 7 millárd ember 70%-ának van mobiltelefonja és csak 30%-nak bankszámlája, így logikus lépés, hogy a bankok szeretnének egy szeletet kihasítani a mobilfizetési piac tortájából is.

 

A mobilfizetési piacon azonban még nincs kialakult szabvány, üzleti modell és az interoperabilitás összes eleme hiányzik: technikai, jogi, kockázatkezelési, bevétel megosztási, elszámolási, díj- és jutalékelszámolási kérdések még mind tisztázásra várnak.

 

A szakember kérdésre válaszolva megemlítette, hogy idén októberig szólt a kizárólagosságuk a MasterCard Mobile alkalmazásban, így mostantól jöhetnek más bankok és akár más kártyatársaságok is.

 

A Bankkártya.hu kérdésére Foltányi Tamás elmondta, hogy a 2008-ban bevezetett saját mobilfizetési megoldásuk nem váltotta be a reményeket. Ennek nem technológiai oka van, hiszen 7x24 órában real time, azaz azonnali a fizetés. Inkább a méret és a pozíció miatt nem sikerült jobban elterjeszteni a fizetési megoldást, ráadásul időközben a két operátor érdekei is másképp alakultak. Ezért döntött úgy az FHB, hogy belépnek a MasterCard Mobile alkalmazásba, megőrizve és továbbvíve az FHB mobilfizetés terén megszerzett szakértelmét, tapasztalatait.

 

Ez viszont beváltotta a reményeket: már 50 ezren töltötték le az alkalmazást, van elfogadói kör is és sok az aktív felhasználó is.

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó