Elindult a MobilTárca nyilvános tesztelése Magyarországon!

2013.05.28. 21:00 | Hírek

A vállalkozó kedvűek most végre Magyarországon is kipróbálhatják a mobiltelefonos fizetést, mellyel egy érintéssel fizethetnek és gyűjthetnek hűségpontokat a mobiltelefonjukkal. A teszteléshez szükséges telefonkészülékeket a mobilszolgáltatók jelentős kedvezménnyel – akár térítés nélkül – biztosítják. A tesztre 3000 jelentkezőt várnak, a jelentkezők kiválasztás alapján kerülnek be a tesztelők közé. A Bankkártya.hu-n a téma fontossága miatt részletesen szólunk az indulásról ebben a cikkben, hamarosan pedig új weboldalt indítunk az érintésmentes fizetéssel kapcsolatos információkról, melyet az érintésmentes hírek és banki termékek hazai gyűjtőoldalának szánunk majd.

Mobiltárca_logóA jelentkezők most elsők között próbálhatják ki a MobilTárca tesztelést és ezzel a mobilfizetés élményét Magyarországon. A jövő kényelmét ráadásul most extra költségek nélkül lehet kipróbálni.

Aki még nem rendelkezik NFC képes mobiltelefonnal és SIM kártyával, azok számára a teszt időtartama alatt a magyarországi mobilszolgáltatók különlegesen kedvezményes áron – akár térítés nélkül – biztosítják a megfelelő készüléket, valamint a szolgáltatáshoz szükséges SIM kártyát.

A tesztben csak OTP bankszámlával lehet részt venni, a Mobiltárcába a teszt alatt csak MasterCard PayPass bankkártya kerül bele. A tesztelés feltétele továbbá az internetbanki szolgáltatás is, amelyen keresztül az online kártyaigénylést lehet intézni és tesztelni. Aki nem rendelkezik OTP folyószámlával vagy internetbankkal, az is részt vehet a tesztelésben, ha ezeket megigényli az OTP Bank fiókban.

A MobilTárca szolgáltatás tesztelésében összesen 3000 fő vehet részt. A részvétel elsődleges feltétele a regisztrációs felületen történő jelentkezés a 2013. május 13 és június 2. közötti időszakban. Mivel a tesztelés korlátozott számú résztvevővel történik, a regisztrációs időszak lezárása után a jelentkezők közül 3000 fő kerül kiválasztásra, akik kipróbálhatják a mobil NFC technológiája által nyújtott előnyöket. A 2013. júniusi indulást megelőzően minden regisztrált ügyfél az általa megadott e-mail címre kap értesítést arról, hogy jogosult-e a tesztben való részvételre vagy sem.

A tesztelésre 2013. június 2-ig az alábbi oldalon lehet jelentkezni: http://tesztelj.mobiltarca.com/ . A regisztrálók közül a tesztelésre történő kiválasztás nem jelentkezési sorrendben történik.

A teszteléssel kapcsolatos részletes információk a további részletek szakaszban olvashatók. A Bankkártya.hu részéről a továbbiakban is kiemelt figyelmet szentelünk a hazai mobilfizetés elindulásának. Hamarosan új weboldalt indítunk az érintésmentes fizetéssel kapcsolatos folyamatosan frissülő hírek és termékek állandóan, egy helyen történő elérhetősége céljából, melyet az érintésmentes fizetés hazai gyűjtőoldalának szánunk majd.

További részletek:

A felhasználói élmény növelése érdekében a kereskedelmi MobilTárca szolgáltatás teszteléséhez a Magyar Telekom Nyrt., a Vodafone Magyarország Zrt., a Telenor Magyarország Zrt., az OTP Bank Nyrt., a MasterCard Europe sprl. és a SuperShop Kft., a Magyar Mobiltárca Szövetség koordinálásával egy szűk felhasználói körnek biztosít lehetőséget a tesztelésre a piaci bevezetés előtt. A tesztelés során összegyűjtött felhasználói tapasztalatok beépítésével kerül majd kialakításra a kereskedelmi szolgáltatás.

A tesztelésre kiválasztott jelentkezőknek küldött értesítő e-mailben részletesen leírják a teendőket. Akiket pedig nem választanak ki tesztelésre a jelentkezők közül, azokat a Magyar Mobiltárca Szövetség munkatársai a 2013. júniusi indulást megelőzően értesítik. Ebben az esetben a regisztráció során megadott adatok törlésre kerülnek. Számukra a MobilTárca szolgáltatás tökéletesített, kereskedelmi változatban lesz elérhető a közeljövőben.

Akiket kiválasztanak tesztelésre, azokat a tesztelés lezárultával e-mailben értesítik arról, hogy milyen feltételekkel tudja a szolgáltatás piaci bevezetése után használni a MobilTárca szolgáltatást.

A tesztidőszak alatt az alábbi két, mobil NFC alapú szolgáltatás lesz elérhető:

- érintésmentes fizetés: a tesztelésben résztvevők az OTP által kibocsátott Mobil MasterCard PayPass típusú betéti kártyát használhatják vásárlásra bármely érintésmentes fizetésre alaklamas logóval ellátott elfogadóhelyen, a plasztik MasterCard PayPass bankkártyákhoz hasonlóan, érintés nélkül.

- hűségpontok gyűjtése és beváltása érintés nélkül. A tesztelők a SuperShop NFC típusú hűségkártyáját használhatják hűségpontok gyűjtésére, illetve beváltására, a SuperShop tesztelésbe bevont partnereinél.

A MobilTárca szolgáltatás igénybevételének alapvető feltételei:

- NFC képes mobilkészülék (akinek már van, az a tesztelési honlap alján található a mobilszolgáltató-specifikus dokumentumban tájékozódhat arról, hogy a készüléke típusa szerepel-e a tesztelésben résztvevő készülékek között; akinek pedig még nincs ilyen készüléke, az a regisztráció során tudhatja meg, hogy milyen feltételekkel biztosítja ezt számára a mobilszolgáltató a teszteléshez)

- NFC képes SIM kártya, amit minden résztvevőnek díjmentesen biztosít a saját mobilszolgáltatója.

- OTP Banknál vezetett számla, valamint OTP internetbanki szolgáltatás

Célszerű továbbá SuperShop kártyával is rendelkezni, mert ez is kipróbálható a tesztelés során, azonban ezt a MobilTárca alkalmazásból is igényelheti, aki ezzel még nem rendelkezik. Az NFC SuperShop kártya igénylése csak plasztik SuperShop törzsvásárlói kártyával együtt igényelhető, önmagában NFC SuperShop kártya igénylésére nincs lehetőség. Az NFC SuperShop kártya az igénylést követő 24 órán belül letölthetővé válik a MobilTárca alkalmazásban

A tesztelőknek feladata a MobilTárca alkalmazás letöltése, OTP Mobil MasterCard PayPass bankkártya és SuperShop NFC kártya igénylése lesz (a teszt során társkártya igénylésre nincs lehetőség), továbbá ezeknek a mobil alkalmazásba való letöltése és aktív használata. A szervezők számára fontos a tesztelők véleménye, ezért több lehetőségük is lesz a tesztszolgáltatással kapcsolatos visszajelzésre. A tesztidőszak során három alkalommal küldenek online kérdőívet, továbbá néhány tesztelőnek személyes, kiscsoportos beszélgetésen való részvételre is lehetősége lesz.

A megfelelő élmény érdekében az a cél, hogy a tesztelő elsődleges mobiltelefonként használja azt az NFC képes készüléket, amelyikre majd letölti az alkalmazást, így amennyiben valaki több hívószámmal rendelkezik, ezt vegye figyelembe a regisztráció során a telefonszáma megadásánál. Az OTP Mobil MasterCard PayPass, valamint az NFC SuperShop kártya csak a regisztrált hívószámmal tölthetők le. Továbbá, mivel a részvétel feltétele az OTP bankszámla megléte, így azzal legkésőbb a regisztráció lezárultáig rendelkezni kell.

A tesztelési időszak 2013 júniusától kezdődően hat hónapig tart. A Magyar Mobiltárca Szövetség fenntartja a jogot a tesztidőszak meghosszabbítására.

A tesztben kibocsátott mobil NFC bankkártya használatára országszerte több mint tízezer helyen lesz lehetőség azokban az üzletekben vagy éttermekben, ahol MasterCard PayPass kártyák elfogadására alkalmas bankkártyás terminálok találhatóak. Ma már számos hipermarket, élelmiszerbolt, gyorsétterem, kávézó, mozi hálózat és egyéb üzlet elfogadja a MasterCard PayPass kártyákat (pl. Auchan, Burger King, CBA, CinemaCity, Coffeeshop Company, Costa Coffee, Coop, Don Pepe, DM, IKEA, Il Treno, Inmedio, KFC, McDonald's, Rossmann, Spar, Tesco).

A PayPass funkcióval ellátott MasterCard kártyát természetesen világszerte is elfogadják. Az elfogadóhelyek listája megtalálható a MasterCard honlapján a PayPass keresőben oldalán. Az egy érintéssel működő, PayPass típusú elfogadást az üzletek bejáratánál kiragasztott matricát logó is jelzi.

SuperShop pontok gyűjtésére számos SuperShop partnernél már az indulástól kezdődően használható mobil NFC SuperShop kártya, például a SPAR, INTERSPAR üzletekben, OBI áruházakban. Az elfogadóhelyek száma folyamatosan bővül. Az aktuális lista megtalálható a SuperShop oldalán.

A felsorolások nem teljes körűek, valamint az egyes áruház- és étteremláncok esetében előfordulhat, hogy adott üzletekben nem elérhető a PayPass fizetési mód.

A Mobil MasterCard PayPass kártyát az OTP Bank a teszt ideje alatt minden résztvevő számára teljesen díjmentesen kínálja.

Aki kér KontrollSMS szolgáltatást, az minden Mobil MasterCard PayPass kártyával végzett tranzakciójáról kap SMS értesítést. A Mobil MasterCard PayPass kártyával internetes vásárlásra nincs lehetőség. A Mobil MasterCard PayPass kártya PIN kódja örökletes. Az ügyfél számlacsomagjához tartozó bankkártya PIN kódját örökli. Megváltoztatására nincs lehetőség.

Az OTP Bank által kibocsátott Mobil MasterCard PayPass kártyák egységesen 2014. január 31-én járnak le, a MobilTárca alkalmazásból viszont a tesztelés végéig, 2013. decemberig 31-ig lesznek elérhetőek. A tesztben szereplő kedvezményes feltételek mellett ezen kártyák megújítására nem lesz mód.

A fizetések során az érintésmentes fizetés pénztárcalimit egy adott országban bankfüggetlenül egységes, ennek mértéke Magyarországon 5.000 Ft és az ügyfél által nem módosítható. Ezen határ alatt PIN kód nélkül is lehetséges az érintésmentes fizetés, a határ feletti érintésmenzes fizetéseknél pedig meg kell adni a PIN kódot.

A biztonságos adatkezelést az úgynevezett Trusted Service Manager (TSM), jelen tesztprogram esetében az ÁNY Biztonsági Nyomda Nyrt. rendszere végzi, amely a mobil távközlési-szolgáltató és a más szolgáltatók (bankok, kereskedők) közötti biztonságos kommunikáció során biztosítja, hogy egyik fél se férjen hozzá illetéktelenül ügyféladatokhoz (pl. a mobilszolgáltató nem láthatja sem az ügyfél kártyaadatait, sem pedig a banki tranzakcióit).

Akinek már van SuperShop kártyája, az a SuperShop oldalán kattinthat a Regisztráció menüpontra, majd ha megadja a SuperShop kártyaszámát és születési dátumát, akkor egy link érkezik az e-mail címére, melynek segítségével jelszót tud beállítani a SuperShop kártyaszáma mellé. Ezzel a jelszóval kell belépnie a saját SuperShop profiloldalára, majd itt tud igényelni NFC SuperShop kártyát, azon mobiltelefonszám megadásával, amely alkalmas az NFC szolgáltatás igénybe vételére. Biztonsági megfontolások miatt, csak saját névre szóló SuperShop kártyát lehet igényelni a MobilTárca szolgáltatás keretein belül, így a családban meglévő SuperShop kártyák nem lesznek használhatók. Így biztosítható az, hogy senki más ne tudja jogtalanul a kártyabirtokos meglévő SuperShop kártyát regisztrálni a saját MobilTárca alkalmazásába.

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó