1999-es VISA jelentés

2000.03.11. 22:50 | Hírek
Az elmúlt évben dinamikusan nőtt a kereskedelmi elfogadóhelyeken (POS terminálokon) kezdeményezett Visa kártyás tranzakciók száma és értéke. A magyar Visa kártyabirtokosok 1999-ben bel- és külföldön 5,2 millió tranzakció során 191,5 millió dollár értékben vásároltak árukat és szolgáltatásokat üzletekben és más elfogadóhelyeken, szemben az 1998-as 2,8 millió tranzakcióval, amely 124,3 millió dollár összértékű költésértékkel párosult. Így a POS tranzakciók értéke 54 százalékkal, számuk pedig 83 százalékkal nőtt.
Az 1999-es pénzügyi évben a pénzkiadó automatákból (ATM) Visa kártyával bel-, és külföldön történő pénzfelvételek száma ugyanakkor 25 százalékkal, 24,9 millióra emelkedett, míg a tranzakciók értéke 38 százalékkal, 1,9 milliárd dollárra bővült.
Összességében 40 százalékkal, 2,07 milliárd dollárra emelkedett a Visa kártyával elköltött összeg. Ez a növekedés meghaladja a kártyaszám emelkedését, amely 23 százalékos szaporulat eredményeképpen tavaly év végére elérte az 1,28 milliót.
"Ezek a tendenciák más országokban, például az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban is megfigyelhetők, Magyarország azonban sokkal rövidebb idő alatt állt át a modern fizetőeszközök használatára." - nyilatkozta Radu Obreja, a Visa International Magyarországért felelős területi vezetője.
Ezt a megállapítást a belföldi vásárlási szokások is igazolják. A magyar Visa kártya birtokosok 139,4 millió dollár értékben vásároltak árukat és szolgáltatásokat hazai kereskedőknél, amely összeg 82 százalékkal haladja meg az 1998-ban mért értéket. A bankjegykiadó automatákból történő készpénzfelvétel értéke pedig 39 százalékkal nőtt 1999 során.
"A tranzakciók átlagos értéke csökkent ugyan, de a vásárlások összértéke meredeken nőtt. Ezt azt bizonyítja, hogy a plasztik kártyák használata már nem csak a nagy értékű vásárlásokra vagy a nyaralásokra korlátozódik, hanem a mindennapi bevásárláskor, így élelmiszerek, ruhák vételekor bevett és mindennapos gyakorlat." - tette hozzá Obreja.
A magyarok utazások alkalmával is használják Visa kártyákat, sőt, lehetőség szerint igyekeznek inkább a kártyával, semmint készpénzzel fizetni. Külföldön összesen 80,4 millió dollárt költöttek el a magyar Visa kártyabirtokosok 1999 folyamán. A teljes költésérték 65 százaléka külföldi kereskedők és üzletek forgalmát gyarapította.
A magyar kártyabirtokosok által külföldön elköltött összeg mintegy 67 százalékát Európában fizettük és az öreg kontinensen költéseink 75 százalékát kezdeményeztük kereskedelmi elfogadóhelyeken.
A magyar vásárlási szokások alakulása a hazai infrastruktúra fejlődését tükrözi. Az Egyesült Királyságban például - ahol a turisták által látogatott legtöbb üzletben, szállodában és vendéglőben elfogadják a nemzetközi kártyákat - a magyar költésérték 79 százaléka az elfogadóhelyeken maradt. Németországban - ahol elterjedtebbek a csekkek - ez az arány viszont csak 58 százalék volt, míg a fennmaradó összeget pedig a Visa ATM világhálózatából vették fel a magyar kártyabirtokosok.
A Visa kártyák használata az egész világon elterjedt, amint ezt a külföldiek által Magyarországon elköltött összeg is mutatja. Az országba látogató kártyabirtokosok 191,4 millió dollár értéket költöttek el hazánkban, szemben az 1998-as 74,3 millió dollárral - áll a VISA kártyatársaság sajtóközleményében.
Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó