Már étteremben is fizethetünk mobillal - bankkártyánkról

2007.12.13. 06:00 | Hírek
Szinte csodálkozni sem győzünk az iziSHOP mobil fizetésben látható terjeszkedésében. Ha most feltennénk a kérdést, hogy mi az, ami mindig nálunk van, talán sokan rávágnák, hogy bankkártya és mobiltelefon! Nos, a kettő kombinálása nem az iziSHOP-nak jutott először eszébe, de kétségkívül ez a legdinamikusabban fejlődő mobil fizetési szolgáltatás ma Magyarországon. Most már étteremben is fizethetünk kártyánkkal úgy, hogy még a POS terminál is nálunk van, méghozzá a mobilunk egyik menüpontjában!
 
A sajtóközlemény szerint egyre népszerűbbek az éttermekben a készpénzkímélő bankkártyás fizetések, mégis sokan vannak, akik félnek kártyáikat kiadni kezeikből vagy a hosszadalmasabb bankkártyás kiszolgálás miatt döntenek a készpénz mellett. Ezen a problémán segít az iziSHOP mobil fizetési szolgáltatás új alkalmazása, mellyel a vendég immáron az éttermi számláját is pillanatok alatt kifizetheti mobilja segítségével.
Fizetéskor a vendégnek csak el kell indítania telefonján az iziSHOP alkalmazást, mellyel egy menüből vagy egy azonosítóval kiválaszthatja az adott éttermet és megadhatja a fizetendő összeget. Ha a vendég netán először hall a szolgáltatásról az étteremben, azaz még nem iziSHOP felhasználó, az alkalmazást egy alapdíjas SMS elküldésével pár perc alatt telepítheti mobiljára és már készen is áll a vásárlásra. Az iziSHOP-ban a fizetés nem a telefonszámla vagy egy előre feltöltött egyenleg, hanem az ügyfél Visa vagy MasterCard típusú bankkártyájáról történik. Fizetéskor a felhasználónak egyszer meg kell adnia telefonján a bankkártyája adatait, melyet később el is menthet biztonságosan, így újbóli használatkor elegendő csupán egy előre definiált iziSHOP PIN kódot beütnie és a fizetés pár másodperc alatt megtörténik. A fizetés sikerességéről és az összegről az étterem egy internetes kapcsolaton vagy a fizető pincérnél levő mobiltelefonon kap értesítést az iziSHOP központtól.
 
További részletek:
 
- Az iziSHOP-pal történő fizetés nemcsak gyorsabb és egyszerűbb, mint egy hagyományos kártyalehúzás folyamata, de a vendégeink számára is nagyobb bizalmat sugall – vallja az iziSHOP-hoz csatlakozó egyik illusztris szegedi étterem, a Port Royal tulajdonosa, Pataki Csongor. Az iziSHOP új alkalmazása persze nemcsak a praktikusságról és biztonságról szól. - Az új fizetési szolgáltatásunkkal a figyelmet is szeretnénk magunkra irányítani a fiatalok körében – kommentárta a hírt az egyik legnépszerűbb szegedi szórakozóhely, a Mojo tulajdonosa, Gyorgyevity Drágán.
Az idén áprilisban indult iziSHOP termékei között a vizitdíj, az autópálya-matrica, színházbelépők és parkolási díjfizetés mellett az éttermi fizetés már az ötödik a sorban. A folyamatosan bővülő termékpaletta az iziSHOP menürendszerében egységbe foglalva található meg, így az alkalmazását elindító felhasználó mindig értesül egy új termék megjelenéséről. Az Európában egyedülálló, külföldiek által is használható „mobil áruházi” szolgáltatás jelenleg angolul és németül is elérhető. Az iziSHOP szolgáltatást üzemeltető Hedz Kft. banki partnere a CIB Bankkal 2008. január 1-jén egyesülő Inter-Európa Bank.
 
A Hedz Kft. sajátságos mobil fizetési és mobil banki alkalmazások fejlesztésére szakosodott szoftvertechnológiai cég. A Hedz megoldásai közüzemek, bankok és egyéb szolgáltatók számára kínálnak hatékonyságnövekedést mobiltelefonra épülő elektronikus csatornák létrehozásával. A cég fő termékei a bankok számára kifejlesztett HMB mobil banki rendszer, az erős autentikációt biztosító iziSEC, közüzemek számára kínált mobiltelefonos számlafizetést megvalósító moBill, valamint az Európában egyedülálló, közlekedési és szórakozási alkalmazásokra kifejlesztett, mobilon történő bankkártyás vásárlást megvalósító iziSHOP.
 
A Bankkártya.hu kommentárja:
 
Mindenki tudja, hogy a mobilfizetésé a jövő, csak hát az a kérdés, hogy melyiké! A kártyatársaságok ma már belemennek - kis túlzással - szinte bármilyen projektbe, hogy tradicionális fizetési elsőségüket megtarthassák az egyre nagyobb teret nyerő mobilfizetési alternatívák mellett, melyek igyekeznek kikerülni a bankkártyákat, s ezzel a magas kártyaelfogadási jutalékokat.
 
Magyarország különösen olyan ország, ahol készpénzmentes fizetési telítettségről még jó ideig nem beszélhetünk, hiába növekedett tavaly két számjegyű százalékkal is a kártyaelfogadási pontok száma. Ma már nem az a kérdés, hogy a nagy hipermarketekben és a nagy üzletláncokban fizethetünk-e bankkártyával, hanem hogy az ennél legalább egy nagyságrenddel nagyobb kiskereskedői kört hogyan lehetne bevonni a kártyás fizetésbe. Ma azt mondani egy - mondjuk épp az egyre nagyobb számú - hitelkártyás vevőnek, hogy vegyen ki a sarki ATM-ből pénzt, kereskedői öngyilkosság. Miközben egyre több érdekes, piacképes, vagy - kedvezményekkel, visszatérítéssel kombinálva akár csábítónak is jellemezhető - hitelkártyát dobnak piacra a bankok, a készpénzfelvételi díjak ezekkel a kártyákkal az egekbe szöknek, s jelentősen megdrágítják az így szerzett készpénzzel kifizetni kívánt árut. A vevő tehát saját érdekében el fog állni a vásárlástól. A fejüket hitetlenül csóváló kereskedőknek üzenjük, hogy ez egy lassú folyamat, de megállíthatatlan.
- Jó-jó, fogadnék én el kártyát - mondja képzeletbeli, haladó szellemű kereskedőnk - na de azt hallottam, hogy sok a visszaélés, amire nekem kell figyelnem, s drága az üzemeltetés, arról nem is szólva, hogy nekem kell kiépítenem a vonalat a bankhoz, s fizetnem is kell annak fenntartásáért.
 
Ilyenkor jöhet képbe az iziSHOP, vagy bármilyen más hasonló fizetési megoldás! Internetes használatra alkalmas bankkártyája ma már bárkinek lehet, aki csak akarja, hiszen az 50-100 ezer forintos nyitóösszeg - dombornyomású kártyák esetében - már a múlté. Ahogy mobiltelefonja is bárkinek lehet, aki csak akarja. A kereskedőnél is éppúgy van mobiltelefon, amire a fizetési visszaigazolást kapja, nem kell tehát semmilyen vonalat kiépítenie a bankhoz, továbbá nem kell azzal bajlódnia, hogy az ügyfél bankkártyája hamis-e, meg hogy az aláírás rendben van-e rajta, hiszen az ügyfél a saját mobiltelefonján keresztül hitelesíti magát. Vagyis ezzel a módszerrel elérhető az a kiskereskedői kör is, aki eddig húzódozott a bankkártya elfogadástól!
Lehet, hogy az iziSHOP lesz a nagy áttörés, ahogy az is lehet, hogy nem. Mindenesetre a januárban induló, új erőre kapott CIB Bank - felhasználva az Inter-Európa Bank már kiépített szerepét a programban - ügyes kommunikációval és megfelelően vonzó árazással olyan kereskedői szegmenst (a nagy számú kiskereskedőket) érhet el, melyet eddig Magyarországon még senki. Sőt, ha a versenytársak nem hisznek ebben a mobil fizetési megoldásban (mert mondjuk nem olvassák a Bankkártya.hu-t), :) vagy csak későn ébrednek, kisebb vagy nagyobb mértékben akár át is rendezheti a bankkártya elfogadási piacot.
Nyilván a kártyabirtokosok előre jól kiszámítható örömére...
 
 
Homa Péter,
Bankkártya.hu
Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó