Abaqoos internetes fizetési rendszer az OTP Banktól

2008.03.07. 09:00 | Hírek
Az internetes rendelések kifizetésénél mindig gondban vagyunk. Internetre alkalmas bankkártya? Postai utánvétel? Előre fizetés átutalással? Mobiltelefonos fizetés? Az OTP Bank most egy teljesen új internetes fizetési módszerrel próbál utat törni, az Abaqoos-szal.
 
A 2008. március 3-án indult Abaqoos egy „virtuális pénztárca”, mely egy internetes használatra elkülönített összeget jelent, mégsem bankkártyás fizetés áll a számla kiegyenlítése mögött. A rendszer nem is alkalmas bankkártyás fizetésre, vagyis az elfogadóhelynek is szerződött partnernek kell lennie. Ilyen értelemben az Abaqoosz bankkártya-független, épp ezért a vásárlás során nem szükséges semmilyen személyes adat, bankkártya vagy bankszámla információ megadása. Ugyanakkor a rendszer feltöltése banki folyószámláról történhet, tehát ilyen értelemben készpénzkímélő és on-line a fizetési rendszer, vagyis hasonlít az internetkártya megoldásokhoz. Az Abaqoos alkalmazásába való belépéshez, illetve a fizetéshez egyedi felhasználónév és jelszó szükséges, amelyet az OTP Bank külön kezel az OTPdirektben használt azonosítóktól. Az Abaqoos alkalmazásba való belépéskor az ügyfél saját biztonsági igénye szerint választhatja a dinamikus, SMS küldéssel vagy grafikus jelszóval kombinált azonosítást is. A rendszer időben dinamikus fizetési módot, azaz másodperc alapú számlázást is kínál.
A szolgáltatás igénybevétele és az Abaqoos felöltése, továbbá onnan visszavezetés a bankszámlára az ügyfél számára ingyenes. A folyószámla tulajdonos más Abaqoosát is feltöltheti, ekkor a feltöltés díja megegyezik a mindenkori OTPdirekt internetes szolgáltatáson keresztüli bankon belüli eseti átutalás díjával.
Az Abaqoos elfogadóhelyek között az Ingatlan.net, a fordított aukciókat üzemeltető BidOnline.hu, a számítástechnikai eszközöket árusító Cherryon.hu, továbbá a Blog.hu, a Blogger.com, a Facebook.com, a Freeblog.hu és a MySpace.com weboldalak szerepelnek.
 
További részletek:
 
Az Abaqoos használatához először is regisztrálni kell az OTPdirekt internetes szolgáltatásának Abaqoos menüpontjában, vagy az Abaqoos weboldalán keresztül. Ehhez mindössze egy felhasználónév és jelszó megadása szükséges, sikeres regisztráció után pedig a felhasználó megkapja saját Abaqoos Azonosító kódját. A regisztrációt aktiválni is szükséges, melyet az OTPdirekt internetes, telefonos ügyintézői vagy Aktív mobilBanki szolgáltatáson keresztül a regisztrációkor kapott Abaqoos Azonosító kódjának felhasználásával végezhet el az ügyfél. A szolgáltatás használatához le kell tölteni az ún. Abaqoos alkalmazást, amelybe a felhasználó a regisztrációkor megadott felhasználónévvel és jelszóval máris beléphet.
Az Abaqoos rendszerben az elfogadására szerződött internetes kereskedők weboldalain lehet fizetni, amennyiben a megvásárolni kívánt termék mellett lévő, Abaqoosszal történő fizetési opciót választja az ügyfél. A fizetést ezt követően jóvá is kell hagynia.
Amennyiben az ügyfél SMS küldést kér, azokért üzenetenként fizetnie kell (kivéve a kiemelt privát banki ügyfeleket, akiknél a privát banki csomagdíj magában foglalja az Abaqoos üzenetek díjait). Az üzenetek díja a T-Mobile hálózatába 23 Ft, a Pannon hálózatába 26 Ft, a Vodafone hálózatába 20 Ft minden díjcsomagnál, kivéve a Junior Light csomagot, ahol az előző sorrendben 11, 13 és 10 Ft az üzenetek díja, továbbá a Lakossági Alap számlacsomagot, ahol minden szolgáltató hálózatába egységesen 30 Ft egy üzenet díja.
Az Abaqoos szolgáltatás technikai hátterét az OTP Bank és szerződéses partnercége a POD CEE Kft. közösen biztosítja: az OTP Bank az OTPdirekt csatornákon használható Abaqoos funkciók biztosítását és a fizetési tranzakciók lebonyolítását végzi, a POD CEE Kft. pedig az általa fejlesztett Abaqoos szoftvert, az általa üzemeltetett weboldalt és az erről letölthető, internetes fizetéshez szükséges Abaqoos alkalmazást biztosítja.
A kereskedők számára az Abaqoos szolgáltatás keretében végzett eladási tranzakciók után tranzakciós költséget kell fizetni, melyek az egyes tranzakcióknál eltérőek lehetnek. Ezért azok minden egyes tranzakciónál külön-külön kerülnek meghatározásra és az eladó-felhasználó számára feltüntetésre. A tranzakció végrehajtására kizárólag a feltüntetett tranzakciós jutalék, eladó-felhasználó általi elfogadását követően kerül sor.
A regisztráció folyamatáról és a szolgáltatás további használatáról részletes információk találhatók az OTPdirekt internetes szolgáltatás Kezelési leírásban és az Abaqoos honlapján.
Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó