5 tanács személyi kölcsön felvétele előtt

2021.11.03. 08:00 | Hírek

A hitelfelvétel egy komoly döntés, még akkor is, ha kisebb összegű személyi kölcsön felvételéről van szó. Ez egy komoly elköteleződés, amivel ha nem vigyázunk, nagyon el is adósodhatunk, amire már számos példa volt az elmúlt években is, elég csak a devizahitelesekre gondolni. Emiatt pedig sosem árt, ha alaposan felkészülünk egy ilyen döntésre, és a lehető legtöbbet megtudunk arról a hitelről, amit éppen felvenni készülünk. Mielőtt azonban aláírnánk a szerződést, érdemes minden fontos részletnek utána járni. A Hitelmindenki utánajárt, hogy minek érdemes utánajárni még a hitelfelvétel előtt, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk meg. Jöjjön 5 tanács, amit mindenképp érdeme megfontolni, mielőtt személyi kölcsönt vennék fel.

Gondold végig, mekkora havi törlesztő részletet tudunk biztonságosan fizetni

Mielőtt hitelfelvételre adnánk a fejünket, mindenképp tegyük fel magunknak a kérdést, szükségünk van egyáltalán hitelre? A hitelfelvétel mindig komoly dolog, ezért a döntést alaposan fontoljuk meg, mielőtt belevágunk a hitelfelvételbe. Ha már eldöntöttük, hogy mindenképp felvesszük a hitelt, akkor pedig azt kell alaposan megfontolni, hogy mekkora havi törlesztő részletet fogunk tudni biztonsággal fizetni. Mindenképp legyünk körültekintőek, és csak akkor hitel törlesztőt vállaljunk be, amekkorát akkor is fogunk tudni fizetni, ha egyik-másik hónapban történik egy váratlan esemény, és nagyobb lesz a havi kiadás. Sose centizzük ki, legyünk inkább megfontoltak, és törekedjünk a biztonságra.

Hitelek összehasonlítása, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg

Bár a reklámokban nagyon jól hangzik minden hitel, sose ezek alapján válasszunk. A hitelek feltételei, összegei és törlesztő részletei eltérőek lehetnek, a futamidőkről már nem is beszélve, szóval mindenképp az az okos döntés, ha a különböző bankok ajánlatai összehasonlítjuk. Ehhez természetesen bemehetünk egyenként a szimpatikus hitelintézetekbe, és kérhetünk egyedi ajánlatokat, hogy számunkra milyen személyi kölcsönt tudnak ajánlani, de tájékozódásnak a hitel kalkulátorok is tökéletesek. Minden banknak van már online hitelkalkulátora, egyes esetekben még egy gyors előbíráltra is van lehetőség a keresetösszegünk megadásával. Léteznek azonban olyan kalkulátorok is, melyekkel a különböző bankok termékeit lehet összehasonlítani, csak meg kell adni a felvenni kívánt összeget, a futamidőt, és nettó jövedelmünket. A program kalkulál, és nemcsak a havi törlesztő részlet összegét mutatja meg az egyes bankok esetében, de a THM összegét és a teljes visszafizetendő összeget is. Érdemes tehát kalkulálni, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk meg.

 

Tájékozódjunk a személyi kölcsön feltételeiről is

Nemcsak annak kell utánajárni, hogy mekkora összeget kapunk, és hol a legkedvezőbb a THM és a törlesztő részlet, hanem annak is, hogy milyen feltételei vannak a személyi kölcsön felvételének. Lehet életkori megkötés, minimum keresetösszeg meghatározása, gyermekekhez kötött feltételek, de számos más megkötéssel is találkozhatunk, különösen akkor, ha kedvezményes vagy akciós egy hitel. Arra is konkrét szabályok vonatkoznak, hogy ki vehet fel kölcsönt, és sok hitel esetében a havi kereset és a 3 hónapnál régebbi munkaviszony is kitétel szokott lenni. Emellett egyes hitel esetében a hitelképességünket is vizsgálják, bankonként eltérő, hogy mennyire szigorúak a feltételek. Bár általánosságban hasonlóak a feltételek, azért mindenképp érdemes alaposan utánajárni, mielőtt aláírunk egy szerződést.

Van-e lehetőség végtörlesztésre a futamidő lejárta előtt?

Ez szintén egy lényeges kérdés, amit mindenképp jó, ha tudunk. Mindig történhet olyan, hogy nagyobb összeg áll a házhoz, és szívesen megszabadulnánk a hitelünktől, és fontos tudni, hogy ezt valóban megtehetjük-e. Vannak ugyanis olyan hitelek, melyek a futamidő lejáratáig tartanak, előtörlesztésre például nincs lehetőség csak végtörlesztésre. Ezeknek az információknak mindenképp érdemes utánanézni a hitelfelvétel előtt, és persze attól még felvehető egy hitel, hogy mondjuk előtörlesztésre nincs lehetőség, de jó tudni az ilyen jellegű információkat.

Milyen feltételei vannak a szerződéstől való elállásnak, illetve a szerződésfelmondásnak

Ez egy nagyon fontos információ, ugyanis bármikor bármi közbejöhet. Lehet, hogy abban a pillanatban a nyelvvizsga megszerzése a legfontosabb, vagy az, hogy karácsonyra mindenkinek az álomajándéka kerüljön a fa alá, de történhet bármikor váratlan helyzet, tönkremehet az autó, betörhet egy ablak, de valaki meg is halhat, így a hitelfelvétel már nem lesz aktuális vagy épp a tervezett dolog nem lesz annyira fontos. Emiatt pedig nem árt tudni, milyen lehetőségeink vannak arra, hogy elálljunk a szerződéstől, illetve ezt mikor, milyen feltételekkel tehetjük meg. Ennek a kérdésnek mindenképp nézzünk utána, mert fontos lehet. Persze erre kevesen gondolnak a személyi kölcsön felvétele előtt, mert a szükséges összegre mindenképp szükségük van, de történhet olyan váratlan helyzet, ami miatt mégsem akarjuk a kölcsönt, és felmondanánk a szerződést.

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó