Kikerüli a bankkártyákat a "MobilFizetés bankszámláról" fizetési megoldás

2008.10.28. 18:15 | Hírek

A mai nap mutatták be egy szakmai konferencián - az FHB Kereskedelmi Bank és partnerei által kifejlesztett - MobilFizetés bankszámláról nevű szolgáltatást, melyben a mobilszolgáltatók immár nem egy alternatív közeget jelentenek egy meglévő fizetési mód (pl. bankkártya) igénybevételére, hanem szerepük kizárólagos és megkerülhetetlen. Az ügyfelek teljesen elektronikusan fizethetnek az ún. mobilazonosítók segítségével, a bankkártya pedig teljesen kikerül a fizetési folyamatból, miközben a megoldás bárhol, bármikor, így földi kereskedőknél és az interneten is ugyanúgy használható (a lefedettség terjedésével). A cikkben áttekintjük a mobilfizetés eddigi magyarországi állomásait is, a konferencián bemutatott prezentáció pedig letölthető a Bankkártya.hu-ról.

A mobilszolgáltatók évek óta foglalkoznak sikeresen hazánkban olyan mobilkereskedelmi szolgáltatásokkal, amelyek a szolgáltatóknál vezetett egyenlegek terhére teszik lehetővé mobiltelefonon keresztül termékek és szolgáltatások megvásárlását. Az FHB, a Pannon, a T-Mobile és az MPP által közösen kifejlesztett MobilFizetés szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a két (és hamarosan a Vodafone) mobilszolgáltató ügyfelei egy, hazánkban merőben új, kényelmes, biztonságos és innovatív fizetési módszert vegyenek igénybe.
A piaci tapasztalatok, az ügyfelek és a kereskedők visszajelzései azt mutatták, hogy a mobilkereskedelem elterjedésének feltétele a széles termékskála, a magas költési keret biztosítása, a családtagok vásárlási lehetőségének biztosítása, az egymás között történő pénz küldésének lehetősége, valamint a kereskedő és az ügyfél között történő gyors elszámolás. A Pannon, a T-Mobile, az FHB és az MPP a jelentkező piaci igények figyelembevételével fejlesztették ki a magyar piacon elérhető egyik legkorszerűbb mobilfizetési megoldást, melyet ma mutattak be egy budapesti konferencián.
A “MobilFizetés bankszámláról” megoldás SIM kártya alapú, tehát az alkalmazás az ügyfél SIM kártyáján fut, de a szolgáltatáshoz szükség van egy FHB bankszámlára is. Amennyiben az ügyfél más banknál rendelkezik bankszámlával, akkor a napi egyszeri elszámolást az FHB a megadott banki számlára teljesíti a bankközi átutalási rendszeren (GIRO) keresztül.
A fizetési megoldáshoz csatlakozhat egy kereskedő teljes rendszerének integrációjával (POS terminálok, informatika), de akár egy kiskereskedő is egyetlen mobiltelefonjával, mely ez esetben kereskedői terminálként is üzemel.
A bankszámla megnyitása előtt előzetes hitelképesség vizsgálat történik, ha ezen az ügyfél átmegy, akkor hitelkártyához hasonló típusú kamatozással, ha nem, akkor egyszerű betéti folyószámlával végezheti a tranzakciókat.
A megoldás alkalmazása során a fizetési információ az elfogadóhely és az FHB között RSA titkosítással utazik, méghozzá a SIM kártyától egészen a bankig, így a mobilszolgáltató nem is látja a tranzakció adatait. Mivel a fizetési megoldás nem bankkártyára, hanem mobiltelefonra épül, így sem az ügyfélnek, sem a kereskedőnek nem kell kártyával, illetve kártyaelfogadással rendelkeznie. A fizetés valójában egy 9 jegyű ún. mobilazonosító segítségével történik. A nyitott platformú megoldáshoz nem csak bármely mobilszolgáltató (gyakorlatban már csak a Vodafone), de bármely kereskedő is csatlakozhat. Noha a megoldást elsősorban személyes jelenlétet nem követelő tranzakciókra épült (pl. internetes vásárlás), az alkalmas a megszokott, földi környezetben történő vásárlásra is.
A MobilFizetés szolgáltatás a Pannon és a T-Mobile számlás és kártyás előfizetői számára különböző pénzügyi műveletek mobiltelefonos intézését teszi lehetővé. Így pl.:
- termékek és szolgáltatások ellenértékének mobiltelefonon keresztül történő kifizetését a rendszerhez csatlakozott kereskedőknél személyesen, vagy távoli eléréssel;
- mobiltelefon-számlák befizetését, illetve egyenlegfeltöltést;
- pénz küldését és fogadását a szolgáltatást igénybevevő ügyfelek között függetlenül attól, hogy melyik, a szolgáltatásban résztvevő távközlési szolgáltató ügyfelei,
- biztosíthatja a valós idejű elszámolást a hét minden napján 0-24 óra között a kereskedők és az ügyfelek között;
- a jövőben a rendszerhez csatlakozó közmű jellegű díjak számláinak kifizetését.

A MobilFizetés elfogadóhelyeinek száma, a kifizethető termékek és szolgáltatások köre folyamatosan bővül, amelyről a szolgáltatók és a MobilFizetést elfogadó partnerek rendszeresen tájékoztatják az ügyfeleket. A szolgáltatásban részt vevő cégek becslései szerint a beruházás akár 3 év alatt megtérülhet. A mobilcégek mindenesetre egy hosszú távú piacszerzési lehetőséget látnak a MobilFizetés alkalmazásban.

A cikk folytatásában a mobilfizetés eddigi magyarországi történetéről olvashatnak.


További részletek:

Az elmúlt években felgyorsult a mobil fizetés fejlődése. Miközben évtizedekig gyakorlatilag csak bankkártyával lehetett azonnali fizetést lebonyolítani, a mobiltelefon megjelenésével néhány év alatt felgyorsultak az események.

Miközben maga a mobiltelefon kb. 1999 óta előbb wap, később pedig már internet protkollal is hozzáférést enged a wapbank, internetbank alkalmazásokhoz, a hazai mobilszolgáltatóknál gyorsan megjelentek az elkülönített, kifejezetten vásárlás céljára felhasználható mobilfizetési (m-com) egyenlegek is, melyekről egyszerűbb szolgáltatások fizethetők a mobiltelefon menüje segítségével.

Először 2002-ben mutatták be hazánkban, hogy a mobiltelefonnal fizetni is lehet. A speciális SIM kártyával működő, az OTP Bank és a T-Mobile együttműködésében kifejlesztett, csak a két szolgáltató ügyfelei számára igénybe vehető OTPdirekt aktív SMS szolgáltatás OTP-s számlaműveletekre és OTP bankkártyával végzett tetszőleges Domino kártya egyenleg feltöltésére volt alkalmas. A 2002. október 2-án indult szolgáltatást 2007. február végén leállításra került, mert felváltotta a 2006. őszén indult azonos szolgáltatás tartalmú, de tisztán SMS alapú kommunikáció helyett JAVA alkalmazásként immáron mindhárom magyarországi mobilszolgáltató ügyfelei számára máig elérhető OTPdirekt aktív mobilBank szolgáltatás.

2004. júniusban elindult a Budapest Bank Mobilbank Extra szolgáltatása, mely a hagyományos mobilbank szolgáltatáson felül a telefonra telepített alkalmazással a rendszerhez csatlakozott szolgáltatók számláinak kifizetésére is alkalmas, ha az ügyfél a Budapest Banknál vezeti a számláját és SIM kártya cserére is hajlandó. A rendszerhez azonban csak a Budapesti Elektromos Művek csatlakozott és később sem terjedt el igazán, olyannyira nem, hogy a Pannon meg is szüntette a szolgáltatást 2007. november 15-én, így az jelenleg csak a T-Mobile ügyfelei számára használható.
Egy két éves fejlesztéssel megvalósult speciális, akkor még bankkártyához kötődő mobilfizetéses hitelkártyát a T-Mobile és a Budapest Bank hozott forgalomba 2005. júliusában, melyben az az előrelépés, hogy a bankkártya - a fizetéskor külön ügyféladatok megadása nélkül is - összenő a SIM kártyával, továbbá a hitelbírálat a T-Mobile üzleteiben történik.

Csak részben illik ide, de mivel ez sem igényel bankkártyát, miközben kereskedelmi fizetésre alkalmas tranzakciókat tesz lehetővé, megemlítjük az OTP Bank Abaqoos fizetési megoldását, melyet magyar PayPalként is emlegetnek. A megoldás lényege, hogy a szerződött internetes kereskedőknél közvetlenül az OTP Banknál vezetett bankszámláról fizethetnek az ügyfelek.

A parkolási díjak, illetve az autópálya matricák vonzó piacot jelentenek, így nem csoda, hogy ezekre is megindultak különféle, mobiltelefonos (SMS-alapú) fizetési megoldások. Ezek műszaki értelemben nem, de megoldás, fizetési alternatíva tekintetében újdonságként szolgáltak az ügyfelek számára, elsősorban a kényelem oldaláról. Műszaki téren is újított azonban az azóta is egyre sikeresebb Hedz Kft. által kifejlesztett, 2007. április 4-én indult iziSHOP rendszer, melyhez egymás után csatlakoznak a legkülönfélébb szolgáltatók. Ma már nem csak (a közben megszűnt) vizitdíjat, autópálya matricát és a szerződött kereskedőkkel parkolást, hanem színház-, koncert- és sportbelépőt is meg lehet vásárolni, továbbá éttermi számlák fizetésére és utazási biztosítás megkötésére használható. Az iziSHOP nagy előnye, hogy a JAVA alapú alkalmazás a fizetés elfogadásához (internetes fizetésre alkalmas) bankkártyát igényel, így a nagy számú meglévő elfogadóhely miatt könnyebben terjeszthető mobilfizetési megoldás. A CIB Bank által is fémjelzett szolgáltatás még arra is alkalmas, hogy az ügyfél saját mobiltelefon egyenlegét saját mobiltelefonjáról töltse fel, és a jövőbeni tervek helyi és távolsági közlekedési fizetésekről is szólnak.
Az iziSHOP 2008. október 2-a óta a webáruházak számára kifejlesztett modullal a mobiltelefon bevonásával erősíti az internetes vásárlói bizalmat, hiszen a fizetési folyamatban a vásárlónak két rövid kódot is meg kell adnia a mobiltelefonon.
Szintén a Hedz Kft. fejlesztette ki a 2008. október 14-én indult mo-bill® integrált számlafizetési és ügyfélszolgálati megoldást, mely elsőként a Főtáv ügyfei számára teszi lehetővé távfűtési számláik megtekintését és kifizetését, miközben dönthet a fizetések értéknapjáról is.

Szintén mobiltelefonra épített internet alapú banki alkalmazást mutatott be 2008. február 6-án a magyar többségi tulajdonban lévő IND Group. Az iMobile Banking megoldásával az ügyfelek lekérdezhetik számla- és tőzsdeinformációikat, a valuta átváltási, illetve a bankkártya adatokat, nyomon követhetik számlájuk történetét, valamint kereshetnek a tranzakciók között. Ezen túlmenően pénzt utalhatnak át, betétet köthetnek le, módosíthatják bankkártya limitjüket, és az utasbiztosításhoz hasonló egyszerű termékeket, szolgáltatásokat vásárolhatnak.

(Bankkártya.hu összeállítás)

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó