Alaptalan a visszafelé beütött PIN kód pánikgomb funkcióját ismertető internetes lánclevél

2009.04.28. 23:42 | Hírek

Egy internetes lánclevél kering a hiszékeny, ámde jó szándékú felhasználók között, akik elhiszik a levél továbbküldéséért ajándékba kapott mobiltelefont, a tovább nem küldés esetén bekövetkező szerencsétlenséget, vagy a moziszékben belénk fúródó AIDS-es ziherejsztűt. Most éppen azt kéne elhinni, hogy a PIN kód az ATM-eken fordítva beütve pánikgombként funkcionál és kihívja a rendőrséget. Nos, a hír természetesen urban legend, de az Index.hu nem volt rest ki is próbálni. Egy-két kíváncsiskodó biztonsági őrnél tovább azonban nem jutottak...

Szerkesztőségünket is elérte a láz, többen elküldték nekünk az alábbi internetes lánclevelet:

PIN kód

ÉRDEKES!
Ne legyen rá szükségünk - de milyen érdekes. Jó tudni, ha igaz!

PIN KÓD FORDÍTVA (jó tudni)

Ha egy rabló arra kényszerítene, hogy ATM-ből pénzt vegyél ki, értesítheted a rendőrséget, ha a PIN kódodat fordítva adod meg.
Pl. ha a PIN kódod 1234, írd azt, hogy 4321. Az ATM felismeri, hogy a PIN kódot fordítva adtad meg, mint ahogyan az a kártyádon van. A gép ugyan kiadja a kért összeget, de anélkül, hogy a rabló tudná, a rendőrség azonnal a segítségedre jön. Sajnos, ezt ritkán használják az emberek, mert nem tudnak róla.
KÉRLEK, ADD TOVÁBB!"


Eddig a levél.

Nos, ha még figyelmen kívül hagynánk a 2222, vagy 5445 típusú PIN kódokat, melyek a riasztást alapesetben is kiváltanák, továbbá a nagy számú szórakozott ügyfelet, akik maguk is képesek a legkülönfélébb PIN kódokat próbálgatni, amikor elfelejtik azt, akkor sem egészen értjük, hogy a rendőrség hová menne ki egy ilyen kód beütése során és kit érne tetten.
 
Az ugye nyilvánvaló, hogy ha fordítva is kiadja a gép (egyébként nem adja) a pénzt, akkor a rabló pár másodperc alatt huss, már el is repült a pénzzel. Nem fogja megvárni a zsarukat, hogy bizonyítani próbálja tette legális adóköteles jövedelemszerző alapját. Aztán az is világos, ha viszont nem kapta meg a pénzt, akkor addig próbáltatja a szerencsétlen delikvenssel, amíg az lányos zavarában a valódi PIN kódot üti be és akkor megint csak elszelel a pénzzel.
 
A nyugalmukat megőrzők sokkal biztosabb próbát is bevethetnek: háromszori rossz próbálkozásra a gép általában benyeli a kártyát. (NE próbálják ki, mert ez TÉNYLEG működik!). Más kérdés, hogy utána mit mondanak a rablónak. Csak néhány tipp:
- (bosszúsan): annyira izgultam, hogy elfelejtettem,
- (mormolva): nem értem, tegnap még ez volt...
- (valós félelmet szimulálva): úristen, mit szól majd ahhoz az asszony, hogy megint elrontottam a PIN kódját!
- (naivan): jézusom, hát most hogy adom Önöknek oda a pénzt?

És mi van akkor, ha tényleg működik, de a rablók is ismerik a trükköt? Na ugye, a kérdések csak rendre sorakoznak...

Persze pletykák, „érdekes” és „hasznos” történetek mindig lesznek, melyeket érdemes továbbküldeni, de azt javasoljuk a kedves Olvasóknak, hogy a visszafelé is működő PIN kód levelét ne küldjék tovább és ne is próbálják ki! Az Index.hu nyughatatlan felfedező csapata persze nem hagyta annyiban, s megszállta a várost a visszafelé elsülő PIN kód tesztelése céljából. Pár bankjegy-automata elől azonban nem a filmbe illő rendőrös rohamosztag, hanem a gyanút fogó biztonsági őr tessékelte el a szerkesztőség tagjait, akik az eseményeket filmre is próbálták venni. (Link a cikk alján.)

A Bankkártya.hu titkos föld alatti bunkereiben az emberiség megmentésén fáradhatatlanul munkálkodó informatikailag (is) zseni munkatársunk azonban felvetette, hogy az ujjlenyomat-azonosítónál már volt olyan elképzelés, hogy az egyik ujj csendes pánikriasztást váltson ki, az Index.hu pedig a fenti cikkben kinyomozta, hogy az Egyesült Államokban régebben valóban volt próbálkozás a visszafelé beütött PIN kóddal, de az érdektelenség miatt hamar kimúlt. Pedig állítólag találtak megoldást a szimmetrikus PIN kódokra és az azonos számból álló PIN kódokra is. (Kíváncsiak lennénk rá, hogy pontosan mit is...)

Szóval valami alapja mégis csak lehet a legendának, de ami sokkal rosszabb, hogy zseni munkatársunk rátalált arra a nyílt oldalra az interneten, ahol minden kártyabirtokos PIN kódja kivétel nélkül fent van! Akinek több kártyája van, ott MINDEN KÁRTYÁÉ!!! (Link lejjebb.) Ez sokkal rosszabb hír, hiszen mostantól egyikünk bankkártyája sincs biztonságban! Ezért azt javasoljuk, hogy PIN kódot mostantól akkor se adjanak meg, ha kérik, és ezt ne küldjék tovább lánclevélként, nehogy a rablók is tudomást szerezzenek róla!

Nekünk azonban az egyik internetes fórum visszafelé beütött bankkártyás sztorija ALATTI "szőke nős" történet tetszett a legjobban, mely viszont - állítólag - valóban megtörtént. Ha szeretnének gazdagodni egy jó kis sztorival, akkor egyből a legutolsó linkre történő kattintást javaslunk... :)

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó