Közép-Európában elsőként sárga csekkek feladására alkalmas ATM-eket állított üzembe az Erste Bank

2010.04.10. 02:07 | Hírek

A sárga csekkeket közvetlenül feldolgozni képes ATM-eket állított üzembe az Erste Bank, melyekkel a sárga csekkek feladása az Erste Bank ügyfelei számára ingyenes, a hitelkártyásoknak pedig vásárlásnak minősül. Más bank ügyfelei idegen ATM készpénzfelvétel díjáért használhatják a szolgáltatást, de egy készpénzfelvételi díjért akár 10 csekk is befizethető. A csekkbefizetésre alkalmas ATM-ek kiterjesztése az ügyfelek használati szokásaitól, ill. visszajelzéseitől függ.

A postai és az Erste Bank-os betéti és hitelkártyákkal a szolgáltatás 3 hónapig díjmentes (a hitelkártyákkal a kamatozás szempontjából vásárlási tranzakciónak minősül), más bank bármilyen Visa, Visa Electron, Maestro, MasterCard Electronic vagy MasterCard bankkártyájával pedig idegen ATM-ből történő készpénzfelvételnek minősül. A 3 hónapos pilot során 12 nagy forgalmú postahivatalban, illetve üzletházban került elhelyezésre ilyen automata a fővárosban és 4 vidéki városban.
A sárga csekk befizetésére alkalmas ATM-eknél kizárólag TC51-es gépi csekkek fizethetők be, vagyis azok, melyek jobb alsó sarkában <51> kód szerepel. Egy befizetéssel az ügyfél legfeljebb 10 sárga csekket tud befizetni. Bármennyi csekket is fizet be egyszerre az ügyfél, az egy készpénzfelvételi tranzakciónak számít.
A sárga csekkek befizetésére szolgáló ATM-eken egy külön nyílás található, melyen a csekket vagy csekkeket csakis egyféleképpen, a sárga oldallal felfelé és a tőszelvénnyel befelé kell egyszerre behelyezni a gépbe a művelet kiválasztása után. A gép egyenként beszkenneli a csekkeket, a képét és a feldolgozott adatokat egyenként a képernyőre írja az addig feldolgozott csekkek összeadott összegeivel együtt, ahol az ügyfél egyenként dönthet arról, hogy az adott csekket befizeti vagy esetleg mégis kihagyja. Amikor a csekkek feldolgozása lezajlott, elindul a bankkártyás tranzakció. Amennyiben a bankkártyát kibocsátó bank elfogadja a tranzakciót, az összes csekket egy tranzakcióval fizeti be az ügyfél, ha nem fogadja el, akkor pedig az összes csekk befizetése elutasításra kerül attól függetlenül, hogy a csekkek részbeni befizetését az ügyfél bankja teljesítette volna. A tranzakcióra a készpénzfelvétellel kapcsolatos limitek vonatkoznak. A tranzakció végén az ügyfél épen visszakapja a teljes csekkeket, tehát a gép nem tartja meg a posta példányát. Viszont azoknak a csekkeknek a hátoldalára, melyek feldolgozását az ügyfél jóváhagyta, dátum, ATM azonosító, kicsillagozott kártyaszám, tranzakció sorszám és a "BEFIZETVE" felirat kerül kinyomtatásra. Ezen felül az ügyfél a szokásos adattartalmú gépi bizonylat alatt (folytatólagosan, elvágás nélkül) egymás alatt megkapja az általa jóváhagyott csekkek feladóvevényeinek beszkennelt és kinyomtatott példányát is, szürkeárnyalatos nyomtatásban.

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó