Állami monopólium lesz a mobilfizetés a közlekedésben

2012.01.02. 16:31 | Hírek

Egységes mobilfizetési rendszer kialakításáról döntött az Országgyűlés: így a jövőben a parkolási, az út-, illetve az úthasználati díj mellett mobiltelefonnal lehet majd fizetni valamennyi állami közúti, vasúti és vízi személyszállításért. Az értékesítést egy száz százalékban állami tulajdonú szervezet végezhetné.

A képviselők 260 igen szavazattal, 40 nem ellenében és 36 tartózkodás mellett fogadták el Láng Zsolt II. kerületi fideszes polgármester erről szóló javaslatát, amely egy zárószavazás előtti módosító javaslat elfogadása révén sarkalatos törvénynek minősül.

Az új jogszabály alapján a nemzeti mobil fizetési rendszer működtetése az állam kizárólagos gazdasági tevékenysége, amelyet a nemzeti mobil fizetési szervezet koncessziós szerződés megkötése nélkül végez. A mobilfizetési rendszerrel foglalkozó állami társaság bevételét a szolgáltatóktól kapott továbbértékesítési árrés és az ügyfelektől kért kényelmi díj jelentené. (A Bankkártya.hu megjegyzése: a közlekedésben eddig fennálló mobilfizetési verseny a kényelmi díjakat nem feltétlenül hárította át az ügyfelekre, példa erre az izishop.hu rendszere.)

Egy elfogadott módosító javaslat alapján az új rendszer használata alól az informatikáért felelős miniszter adhat felmentést egy-egy személyszállítással foglalkozó vállalatnak, ha az a rendelkezésére álló erőforrásokból nem képes teljesíteni kötelezettségeit. Felmentést jelenthet továbbá, ha a mobil fizetési rendszernél létezik az ügyfeleknek költséghatékonyabb fizetési mód, vagy annál kedvezőbb feltételekkel biztosítható eljárás. A törvény ugyanakkor azt is kiköti, hogy az egyedi felmentések kizárólag határozott ideig szólhatnak.

Szintén zárószavazás előtti változtatással került a törvénybe, hogy az állami cégnek a határidő lejártát követő két napon belül törölnie kell azon regisztrált ügyfelek adatait, akik a fordulónap után fél évig nem veszik igénybe a szolgáltatást.

A törvényjavaslat a parkolási és az útdíjak esetében 2012. október 1-jén, a személyszolgáltatási szolgáltatások esetében 2013. január 1-jén lép hatályba.

Forrás: MTI

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó