Egyszerre nagy összeget kiadó ATM-ek - 2012. május

2012.06.05. 10:46 | Hírek

a cikk megjelenése utáni módosítások: megszűnt tartalom új tartalom

Egy Olvasónk jelezte nemrég, hogy az OTP Bank egy pár hónapja jelentős korlátozást vezetett be a nem OTP-s bankkártyával OTP-s ATM-ből egyszerre felvehető összegek tekintetében. Körbenéztünk, hogy máshol mi a helyzet.

Egy olyan problémáról ejtünk szót ebben a cikkben, amely nem szerepel a bankkártya hirdetményekben. Arról az összegről van szó, melyet egy bankjegy-automata fizikailag legfeljebb képes kiadni, amennyiben az ügyfél bankkártyájának limitje azt engedi és az összeg is rendelkezésre áll az ügyfél számláján.

Az OTP Bank még 2011. október 30-tól jelentősen (a korábbi 800.000 Ft-ról 100.000 Ft-ra) lecsökkentette a saját ATM hálózatában idegen bankkártyával felvehető összeget (7-es pont az alábbi hirdetményben):

Ennek hatására megkérdeztük a hazai bankokat, hol milyen korlátozások vannak érvényben. (Elvileg ugyanis a bankjegy-automaták általában 40 bankjegyet képesek kiadni, amely 20 ezres bankjegyekkel töltve egyszerre akár 800.000 Ft felvételét is jelentheti.) A probléma akkor zavaró, ha valaki nagyobb összeghez szeretne ATM-en keresztül hozzájutni, hiszen ebben az esetben általában készpénzfelvételenkénti fix díjat mindenképpen fizet. Nem mindegy tehát, hány részletben tudja kivenni a pénzét.

FIGYELEM! Cikkünk tehát arra az esetre fókuszál, amikor nem a kártyát kibocsátó bank, hanem idegen bank ATM-jéből veszünk fel készpénzt. A válaszok az ATM-et üzemeltető bank szempontjából értendők és feltételezik, hogy az ügyfél számlaegyenlege és bankkártyája készpénzfelvételi limitje amúgy engedélyezi a kérdéses készpénzfelvételi összeget.

Cikkünkben azoknak a bankoknak a válaszait ismertetjük, amelyek válaszoltak kérdéseinkre.

A Raiffeisen Banknál elmondták, hogy az ATM fizikailag 40 db pénzjegyet képes kiadni, s az ATM hálózatunk homogén (NCR), így mindegyik terminál hasonlóan működik. Noha mindegyik ATM 4 kazettás, ez azonban a bank közlése szerint sajnos nem jelenti azt, hogy minden ATM-ben mind a 4-féle címlet van, így a Raiffeisen esetében elvileg van esély egyszerre akár 800.000 Ft felvételére is, de ez ATM-enként változhat. A Raiffeisen amúgy idegen bankkártyák esetében jelenleg nem korlátozza az egyszerre kivehető összeget az ATM által maximálisan kiadható összeg alá.

Az UniCredit Bank válaszában azt közölte a Bankkártya.hu-val, hogy az ATM-ből történő készpénzfelvétel esetében ők nem alkalmaznak korlátozást a felvehető összegre vagy a bankjegyek darabszámára vonatkozóan. Az UniCredit ATM-ekből egy tranzakció során felvehető bankjegyek maximális számát így a betöltött készpénz minősége befolyásolja: használt bankjegyekből kevesebb, míg új gyártású, jó minőségű bankjegyekből több fér ki a kiadónyílásokon. Az UniCredit ATM-ekből 200 ezer forint rendszerint felvehető, jó minőségű bankjegyek esetében az összeg ennél magasabb is lehet. Mivel a bank ATM-jeibe kerülő legmagasabb címlet a 20.000 forintos, ezért az UniCreditnél is elvileg van esély a magasabb összegek felvételére.

Az Erste Bank szintén nem korlátozza az idegen kártyásokat. A maximális kiadható bankjegyszám 40 db, de mivel gépenként változó, hogy 10.000 vagy 20.000 Ft a legnagyobb címlet, ezért az ügyfelek egy bankjegy-automatából egyszerre legfeljebb 400.000 vagy 800.000 forintot tudnak felvenni egy tranzakcióval. Az Erste Bank válaszában kitért arra is, hogy a saját ügyfeleit nem csak az ATM limit szempontjából, de a folyószámlához kötődő betéti bankkártyáin beállítható maximális készpénzfelvételi limit tekintetében is képes kiszolgálni a maximális összegig, ugyanis az ügyfél által beállítható maximális készpénzfelvételi limitek, melyek a bankkártyához kötődnek és valamennyi ATM-ben egységesen értendők, nem korlátozzák az egy napon belül felvehető összeget (kivéve a Kölyök kártyát, ahol ez a határ 10.000 Ft/nap. A hitelkártyáknál már más a helyzet, ott 200.000 Ft az egy napon belül felvehető összeg felső határa, az ATM limittől függetlenül.) Ugyanakkor az Erste napi darabszám limitet alkalmaz, amellyel ügyfelei bármely kártyájukkal naponta legfeljebb 5 alkalommal vehetnek fel készpénzt, mely limitet egyedileg napi 20-ra lehet emelni.

A CIB Bank által üzemeltetett ATM-ek maximum 20 db bankjegyet és a hirdetményük szerint legfeljebb 200 ezer forintot adnak ki egy tranzakció alkalmával. A címletek feltöltésével kapcsolatos kérdésünkre a bank biztonsági okból nem válaszolt, azt azonban elárulta, hogy nem tesz különbséget saját kibocsátású és idegen kártya kiszolgálása között.

Várjuk Olvasóink hozzászólásait, tapasztalatait is! E-mail címünk: homa.peter@hu . Köszönjük észrevételeiket!

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó