A fintechek megnyerhetik a koronavírussal folytatott háborút - II. rész

2020.05.29. 08:00 | Hírek

Sok iparágra kedvezőtlenül hatottak a koronavírus-járvány miatti korlátozások, nem csak itthon, hanem világszerte is. Ezek közé tartozhatnak a startup cégek is, és így közöttük a pénzügyi startup cégek, a fintechek is. Huszti Gergely, a RowanHill Digital szakértője szerint azonban vannak olyan lehetőségek, melyekkel a fintech cégek sikeresen vehetik fel a küzdelmet a piacok megszerzése érdekében, a koronavírus-járvány ellenére.

A cikk a RowanHill Digital blogján: https://rowanhilldigital.com/posts?seoTitle=Fintechek-a-koronavirus-idejen-2-resz
 

Hogyan lendítheti fel a koronavírus a fintecheket?


Vevők hiányában minden cég tönkremegy, legfeljebb tőkeereje, illetve tőkeemelés, támogatások, hitelek segítségével tud tovább nyújtózkodni, mint ameddig a takarója ér. Ez azonban nem lehet hosszú távú stratégia.

A felhalmozott tartalékok mellett a több lábon állás segíthet átvészelni egy válságos időszakot. Az egyértelművé vált a vírushelyzetben, hogy az emberek sokkal jobban rákaptak a digitalizációra, az elektronikus applikációk és a távoli fizetés használatára, mint azt bármi más eddig kiválthatta volna. „Nincs az a marketingstratégia, amely ekkora mértékben be tudta volna robbantani a digitális fizetőappok népszerűségét organikus fejlődéssel. A legdörzsöltebb marketinges sem tudta volna még a legcsábítóbb bónuszért sem elérni azt, amit a koronavírus pár hét alatt magától elért“ - vallja Huszti Gergely, majd hozzáteszi, „a fintechcégek fejlesztőinek azonban nincs idejük ölbe tett kézzel üldögélni. Ha valamikor, akkor most kell igazán rákapcsolniuk“.

„Akik eddig ódzkodtak az online csekkfizetéstől, viszont most pozitív tapasztalatot szereznek, azok nagy eséllyel a továbbiakban is maradnak az egyszerűbb, új megoldásnál“ - vallja László Soma, a Peak üzletfejlesztési vezetője a Világgazdaság online kiadásának hasábjain.

Bár senki sem várta a koronavírust, de ha már megérkezett, akkor a fintech szektor egyszerűen nem hagyhatja ki azt a ziccert, amit a digitális megoldások térnyerése hozott el, hiszen a felhasználók egy jelentős része valószínűleg a járvány levonulása után is használni fogja a kényszerből megismert, de aztán a kényelmük miatt gyorsan megszokott fintech megoldásokat.

Ügyfélélmény, kellemes, letisztult felületek és közvetlenséget sugárzó nyelvezet. A fintechek számára eddig is ezek voltak a hívószavak a hagyományos vonalat még ma is sokszor képviselő bankok ellenében. Sokszor olyan problémákra kínáltak megoldást, amelyről a fogyasztók tulajdonképpen nem is tudták, hogy léteznek, de gyorsan elfogadták azokat. A digitalizáció gyors előtörésével ez a nemes verseny a fentiekért minden bizonnyal fel fog erősödni, és ez nem is annyira a jövő már, hiszen a koronavírus még egy ideig velünk marad, ha szabadabb körülmények között is. Sőt, akár még vissza is térhet, tartós szokásokat hagyva a lakosságban a digitális átállás területén - mondja Huszti Gergely.

A szakértő szerint a lakosságban a digitális kényszermegoldások keresése során felerősödött a családon belüli vagy ismerősöktől, kollégáktól származó ajánlások szerepe, és egy fontos iránytűvé vált az új világban. Ez a szerep a jövőben is megmarad, így érdemes a már megszerzett felhasználókon keresztüli ügyféltoborzásra több energiát fordítaniuk a fintech cégeknek az ügyfélélmény megtartása és az újszerű megoldások keresése mellett is. Kihasználva az amúgy is virtuális térbe szoruló felhasználókat, most érdemes igazán közösségeket építeni, természetesen számolva az emberek érzékenységével is. A harsogó reklámokat most tehát kerülni kell, mert inkább ellenszenvet válthat ki azok körében, akik a bezártságot kényszerként élik meg, vagy anyagi veszteségeket szenvednek el a vírusjárványban. Helyette szolid, de hatásos üzenetek célba juttatása lehet a fintechek célja az új ügyfelek toborzásakor.
 

Mit szeretnének az ügyfelek?


A Capgemini friss, idei World Fintech Report-ja jól rávilágít arra, hogy mit is szeretnének az ügyfelek. Noha az adatok a tavalyi évről származnak, szinte bizonyosra vehető, hogy a trend azóta inkább erősödött a koronavírus-járvánnyal, hiszen az ügyfelek erőteljesebben fordultak a digitális megoldásokhoz és valószínűleg még inkább kritikusak lettek velük szemben.
 
Mint látható, a fintechek, amelyek az ügyfelek frusztrációjára adott megoldásként születtek, egészen jól állnak a legfiatalabb felnőtt generáció, és a tech megoldásokra amúgy is fogékony idősebb felhasználók körében. Egészen biztos, hogy ezzel a hamarosan az egyre szélesebben belépő Z generációs ügyfelek is így lesznek, tehát a fintech cégeknek nagyon is áll a zászló, hosszú távon mindenképpen.

A Capgemini jelentése azt is összefoglalja, hogy melyek a fintechek erősségei, amelyekre támaszkodva szerezhetik meg az új ügyfeleiket a jövőben.
 
Ez tehát a szép új jövő. A Maddyness.com szerint, amely összeszedte a fintechek nyolc legfőbb trendjét a jövőből, már ma remekül beárazható, hogy mely irányok lesznek a mérvadóak az iparág fejlődésében a koronavírus-válság után.

Eszerint - többek között - a digitalizáció járvány miatti erőteljesebb térhódításával egyre inkább a "digitális" lesz az új norma, és ezzel kiszoríthatja például a hagyományos közvetítőket az értékesítési láncból a különféle banki termékek, mint például jelzálogbiztosítások vagy a biztosítási termékek, mint például életbiztosítások értékesítése terén. A digitalizáció megerősödéséből következik, hogy olyan módszerek, mint a mesterséges intelligencia (AI) vagy a Dolgok Internete (IoT) egyre inkább alapvető háttérszolgáltatássá válnak majd.

Az Eu-startups.com szakírója szerint a fintech cégek finanszírozása átmenetileg visszaszorulhat a közeljövőben, így ha lehetséges, akkor a jelen helyzetben ezt el kéne halasztaniuk azoknak a cégeknek, melyek megtehetik, hogy kivárjanak. A fintech cégek befektetői azonban nem tűntek el végleg a koronavírus-járványban, ahogy a befektetendő tőkeösszegek sem, viszont a befektetők a jövőben jobban támaszkodhatnak majd az online eseményekre, találkozókra, erre érdemes tehát felkészülni. A digitalizáció erősödése egészen biztosan erősíti majd a fintech iparágat is, főleg a fizetések és a ráépülő megoldások területén, az egyre inkább digitalizálódó világ pedig a virtuális közösségeket fogja megerősíteni, a közösség igényeit is üzleti prioritássá téve.

A digitalizáció megerősödésére kitűnő - ráadásul magyar - példa a GRÁNIT Banké, mely egy kicsi, digitális bank Magyarországon - nyilván a digitális megoldásokra fogékony ügyfelekkel -, akik körében a hitelintézet jelentős növekedést mért a mobilfizetésben a koronavírus-járványban: az érintős bankkártya helyett a vele teljesen azonos értékű, érintéses fizetésre használható mobilapplikációt kezdték jobban használni az ügyfelek a boltokban is. A megugró mobilhasználatnak a banki szakemberek szerint az lehet a magyarázata, hogy mivel a mobilt amúgy is használják az ügyfelek, ezért a bankkártya helyett is a mobiltelefont veszik elő a bolti fizetésre, hogy így csökkentsék a potenciális vírushordozó eszközök számát.
 

... de mihez fogjon most egy fintech cég?


Huszti Gergely szerint most minden fintech cég életében a legfontosabb a túlélés. Minél kisebb veszteségre kell törekedni és érdemes körbenézni az állami és piaci mentőcsomagok körül. A takarékosság érdekében most csak a magas megtérülést hozó értékesítési csatornákra érdemes összpontosítani. A fintechek a szerződéseikben lehetőség szerint használják ki a vis maior pontokat vagy akár tárgyalják újra az egész szerződéseket. Aki a cégnél marad, akár vállalkozóként, akár alkalmazottként, annak száz százalékban tolnia kell a szekeret a túlélés érdekében. A Revolut példájánál látjuk, hogy mennyire fontos ebben most a nyílt, őszinte belső kommunikáció.

A koronavírus-járvány egész biztosan lecseng majd, a digitális ügyfélélmény iránti vágy azonban megmarad belőle. Azok, akik ki tudják használni ezt a trendet, olyan nem várt versenyelőnyhöz jutnak, amellyel elhagyhatják a versenytársaikat és megerősödhetnek a piacaikon. Bár a jövőt nem ismerjük, ezért csak remélhetjük, hogy ebben a formában már nem fog visszatérni a koronavírus-járvány, azonban, ha ez igaz lesz, akkor ez a mostani egy kivételes alkalom a fintech cégek számára a kiemelkedésre.

Érdemes élni vele...

(vége)

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó