Ezen a héten félmilliárd dollárért vásárolt be a PayPal

2018.06.28. 14:23 | Hírek

A PayPal nemrég folytatta céges felvásárlásait, így a közelmúltban három céget is megvett. Az iZettle közülük ráadásul világszinten is toplistás árú cégfelvásárlásnak számít a startup világban. Az idén 20 éves PayPal terjeszkedését és felvásárlás várható hatásait a Bancard szakértői elemezték.

A Bancard kommentárja az alábbi cikkhez:

https://www.hwsw.hu/hirek/59007/paypal-felvasarlas-akvizicio-hyperwallet-simility-fintech.html

A teljesen más piaci és technológiai környezetben, 1998-ban alakult PayPal nem kényelmesedett el teljesen az elmúlt két évtizedben, sőt, kifejezetten bele szeretne húzni a fintech korszakban is az elsőségért vívott küzdelembe, mely persze a túlélésről is szól egyben.

Bár akkor még nem így hívták a pénzügyi startupokat, de valójában a PayPal lehetett az első fintech cég, de legalábbis a legelsők között született meg.

A PayPalnak azonban nem ez az egyetlen (pontosabban három) felvásárlása. A legfrissebbekkel együtt már 15 felvásárlásnál tartanak, köztük 2013-ban 800 millió dollárt fizettek a Braintree nevű cégért és 2015-ben 890 milliót a Xoom Corporation-ért (mindkettő új piacokat nyitott a PayPalnak földrajzi értelemben), de vettek már mobiltárcás megoldást Paydiant néven 280 millióért, a májusi iZettle tranzakció pedig a legnagyobb összegű felvásárlásuk, mely valószínűleg abszolút értékben is megállja a helyét a mindenkori tízes toplistán.

Egyrészt a PayPalnak óriási tőkeereje van, másrészt erős ismertsége is. Mindkettő segítheti őt a feltörekvő fizetési óriásokkal (Apple Pay, Android Pay, Samsung Pay, LG Pay) szemben, hiszen az iZettle és a Paydient felvásárlása egyértelműen abba az irányba mutat, hogy a bolti kártyaelfogadási piacra is rátelepedne a PayPal, méghozzá korszerű mobilfizetési megoldással.

Bár a PayPal teljesen más stratégia mentén szerez piacot mint versenytársai, a célpiac ettől még ugyanaz. Ezért a Bancardnál arra számítunk, hogy ha a fizetőóriás megjelenik valamilyen globálisan is bevethető fizetési megoldással, az könnyebben törhet majd utat hazánkban, mint az Apple, a Google vagy netán a Samsung megoldásai. A PayPal ugyanis eddig jobban erősítette a magyarországi jelenlétét (például a teljes magyar nyelvre váltással), mint az egymással is harcoló mobilkészülék-, illetve operációsrendszer-gyártó versenytársai.
 

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó