Hogyan fizessek be az OTP ATM-mel?

2022.07.16. 22:25 | Hírek

Az OTP Bank szinte kezdettől fogva alkalmaz befizetős ATM-eket, de ezek csak borítékos befizetésre adtak lehetőséget, Nemrég viszont megjelentek az azonnali jóváírós ATM-ek, melyek több évtized után új színt hoztak a befizetések világába.

Az OTP Bank Fiók- és ATM keresője segítségével le lehet válogatni azokat az ATM-eket, amelyek alkalmasak befizetésre. Ehhez a településnév beírása után a rádiógombok közül az ATM-et kell kiválasztani, majd a Részletes keresést, ott pedig bejelölni a Befizetés checkboxot.

A Keresés gomb megnyomásával a térképen megjelennek az ATM-ek, vagy akár a Lista nézetet is választhatjuk, ha a pontos címeket szeretnénk látni. Egy-egy ATM adatait a Szolgáltatások gomb megnyomásával lehet kiválasztani, ekkor jelennek meg a szolgáltatások, köztük a befizetés is. Sajnos nem lehet leválogatni az azonnali jóváírós ATM-eket külön, de egyre nagyobb arányban ilyen gépeket telepít az OTP Bank.

Az ATM-ek közül a zárt helyen lévőket nem érdemes felkeresni, mert azok csak speciális jogosultsággal (pl. belépőkártya) közelíthetők meg. Ezek általában egy-egy intézmény dolgozóinak szólnak. A nyitva tartási időben elérhető ATM egy-egy komplexum (általában valamilyen szakaszosan nyitva tartó épület, mint bevásárlóközpont vagy sportcentrum, stb.) területén található, míg a zóna általában bankfióki ATM-eket takar.

A legjobb azokat az ATM-eket felkeresni, amelyek éjjel-nappal elérhetők. Ezeket 0-24 jelzéssel láthatod a keresőben.

Az OTP ATM befizetési funkciója csak a helyszínen derül ki pontosan. A borítékos befizetés egy elterjedt klasszikus megoldás. Ilyenkor a gép kiad egy borítékot a befizetéshez és abba kell behelyezni a pénzt. A boríték tartalmát egy két fős banki bizottság fogja felnyitás után megszámolni és jóváírni a bankszámlán, értelemszerűen a következő munkanapon. Ezzel tehát nem lehet azonnali jóváírással befizetni, ez inkább csak arra jó, hogy nyitva tartási időn kívül be lehessen fizetni egy későbbi jóváírással. Vagy nyitva tartási időben kikerülni a sort a pénztárnál.

Egyre jobban terjednek azok a bankautomaták, melyek azonnali jóváírásra is képesek, a bankjegyek átvizsgálásával. Ezekbe a bankjegyet közvetlenül kell behelyezni egy nyílásba és onnan a gép egyenként vizsgálja meg a bankjegyeket. Ha valamelyiket nem tudja teljesen felismerni, visszaadja. Ezek lehetnek hajtott szélű vagy sérült bankjegyek, érdemes velük újra próbálkozni.

Az esetlegesen hamis bankjegyeket viszont a gép nem adja vissza, hanem azokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) általi vizsgálatra küldi be, a szabályoknak megfelelően. Ha ekkor bebizonyosodik, hogy egy bankjegy eredeti, úgy a bank utólag jóváírja az összeget. A többi - eredetinek felismert - bankjegyek jóváírása viszont azonnal megtörténik.

A befizetett összeg azonnal felhasználható, elküldhető, tovább utalható, de a bankszámlán hivatalosan csak a következő munkanapon fog megjelenni.

Egyszerre akár 200 bankjegyet is be lehet helyezni az ATM-be, azaz 4 millió forintot, de a maximálisan befogadható bankjegy darabszámot a bankjegyek állapota is befolyásolja. Ha ennél többet szeretnénk befizetni, arra is van lehetőség, hiszen több részletben, külön tranzakciónként az is lehetséges.

Az ATM befizetésnek lehet díja is, melyet az OTP Bank akciósan elengedhet. A tranzakció előtt érdemes tájékozódni a részletekről.

OTP ATM-be befizetni csak OTP Bank által kibocsátott bankkártyával lehet, a befizetés viszont nem csak saját számlára szólhat, hanem más OTP-s számlára is be lehet fizetni, egy közlemény és a számlaszám megadásával. Ha ilyenkor nem a teljes összeget választjuk ki, akkor a befizetett pénz és a másik számlára kerülő pénz különbségét a befizetéshez használt bankkártya mögötti számán írja jóvá az OTP Bank.

Más számlára történő befizetéskor mindkét számlát megterhelheti díjjal az OTP Bank, de akciósan el is engedheti ezt a költséget.

 

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó