Íme három neobank, mely mutatja a jövőt

2018.07.17. 12:44 | Hírek

Egyre több neobank tűnik fel a világban, és ez a PSD2-vel egyre csak szaporodni fog. Olyanok is kedvet kaphatnak rá, hogy hasítsanak a tranzakciós tortából, akiknek eddig beletört volna a bicskájuk. Cikkünkben bemutatunk három kihívót, de gyorsan hozzátesszük, ezek a piaci szereplők gyorsabban szaporodnak, mint a gomba. Bancard vélemény.

Ezek az új szolgáltatások jellemzően csak mobil eszközökön érhetőek el, de kapcsolódhatnak meglévő bankokhoz is (főleg, ha azok hozták létre őket) és ekkor akár még hús-vér emberrel is beszélhetünk egy bankfiókban, ha gondunk támad a kütyünkkel.

Az ilyen típusú bankok, vagy ha úgy tetszik, fintech szolgáltatók, elsősorban az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban népszerűek, de létezik ilyen Németországban is, amely - fájdalom az amerikaiaknak - épp az amerikai piacra készül hamarosan belépni.

Persze ezek az intézmények felvásárlással is nőhetnek, mint a Clydesdale and Yorkshire Bank (CYBB) 1,7 milliárd fontos példája (Virgin Money), mások viszont, mint a BBVA vagy a JPMorgan Chase inkább az API-k útját választják és együttműködnek fintech szolgáltatókkal saját neobankjuk létrehozása céljából.

Hazánkban talán már túl sokszor emlegetjük az OTP Simple megoldását hasonmásként, de az az igazság, hogy jelenleg még mindig tényleg ez az egyetlen ilyen kezdeményezés, és annak ellenére, hogy már jó pár éve a piacon van, a versenytársak nem akarnak megjelenni.

Persze Magyarországon sem ennyire fekete-fehér ez a piac, hiszen például a GRÁNIT Bank már egyre inkább egy fintech cégként működik, amúgy gyakorlatilag fiókhálózat nélkül, az MKB pedig mostanában tér át a fintech működésre. Bár ez utóbbi nagybanki jellegéből adódóan sosem lesz olyan rugalmas, mint a GRÁNIT, a Simple rugalmasságához meg végképp ne is mérjük, ahol a nagyfőnökkel együtt kávézhat a fejlesztő a szünetben. De azzal együtt az MKB-tól dícséretes ez a fintech törekvés, majd meglátjuk, mi sül ki egy nagy bank teljes átalakításából.

Nos, visszatérve a kihívókra, a Bankinnovation online magazin három példát emel ki a neobankok közül. A kiemelések nyilván szubjektívek, mi talán másképp fogtuk volna meg a dolgot, például az újszerű szolgáltatások, vagy az ügyfélszegmentáció szempontjából, de ne rontsuk el a Bankinnovation kedvét, hátha olvassák a cikkünket.

Az első példa az Alior Bank önálló digitális bankja. Ez annyira kihívó, hogy még kihívni sem tudjuk, mert nincs még neve sem. Addig is, amíg találnak neki, gőzerővel fejlesztik. Lengyel barátaink nem tétlenkednek, horizontjukon egy páneurópai digitális bank létrehozása szerepel, amely először Németországban indul majd el. Érdekes fejlemény ez, de meg kell barátkoznunk azzal, hogy egyre inkább eltűnnek majd az országhatárok, főként az Európai Unión belül. Hiszen tudjuk, hogy a Revolut is be akar jönni Magyarországra, sőt fél lábbal már bent is van.

Visszatérve a jelenleg még névtelen lengyel kezdeményezésre, folyószámlával, Mastercard betéti kártyával, hitelkártyával (!) és befektetési szolgáltatásokkal indul majd, s Németországban a solarisBank infrastruktúráját fogja használni. Az Alior egyébként nem ma kezdte, már most is van 219 high-tech mini fiókja, melyet Alior Bank Expressnek hívnak.

A második üdvöske a Space Digital Bank példája, mely - ki se találná senki - Grúziából indul el hódító útjára (ott ez az első kihívó). A bank teljesen felhőalapú, és sokrétű lakossági szolgáltatásokkal fog elindulni, így a kötelező folyószámla és bankkártya mellett hiteleket is kínál majd.

Egyébként csak mobilon működő bank lesz, a fiókhálózatot nem kapcsolják hozzá.

A harmadik példa arra, hogyan ismerhetik fel a klasszikus bankok az ellenfelüket álruhában, a Finn nevű kezdeményezés, mely neve ellenére amerikai, méghozzá a nagy tradíciókkal rendelkező JPMorgan Chase szülötte. Ez a neobank már tavaly októberben el is indult St. Louisban, ám hamarosan az összes amerikai államban elérhető lesz. A Finn betéti kártyát, díjmentes folyószámlát és megtakarítási számlát kínál személyes pénzügyi menedzsment (PFM) funkciókkal, a Zelle pedig a P2P hitelezési lábat támogatja majd, mert hogy olyan is lesz majd benne. A Finnt szintén úgy fejlesztették, hogy fizikai fiókhoz nem kapcsolódik, de a Chase mellett más partner ATM-ekben is használható. A Finn egyébként egy meghasonulásként is felfogható, hiszen a Chase már eddig is igen szép számú mobilfelhasználót gyűjtött össze, szám szerint 31 milliót. Úgyhogy kérdés, hogy a Finn kannibalizálja-e majd a klasszikus banki ágat, vagy megélnek majd egymás mellett csendesen, de ha igen, akkor valószínűleg szerencsés lehet, hogy házon belül oldják meg.

Mint a fenti három példából is látjuk, nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, csak az a biztos, hogy izgalmas lesz.

A Bankinnovation.net eredeti cikke (angol nyelven).

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó