Megéri a bankkártya terminál? A kártya már legyőzte a készpénzt!

2020.10.21. 08:00 | Hírek

“Megint csak a bankoknak kell majd fizetnem” - sokakban fogalmazódott meg ez a gondolat, amikor a kormány 2021. január 1-i határidővel kötelezővé tette a bankkártya terminálok használatát mindenkinél, aki online pénztárgépet használ. Nem is ok nélkül, hiszen költsége valóban van a terminál üzemeltetésének. Ha viszont azt nézzük, hogyan vásárolnak, fizetnek a magyarok, azt látjuk, hogy mégiscsak visszahozza majd a költségét.

Mindjárt az első biztató és nagyon aktuális fejlemény, hogy 2020-ban végre megtörtént az áttörés, amit a szakemberek már évek óta vártak: a magyar vásárlók már az év elején több pénzt költöttek a bankkártyát használva, mint amennyi készpénzt felvettek a segítségükkel.

Ez még csak nem is annak köszönhető, hogy a vírus miatt többen döntöttek a kártyás fizetés mellett, a trend ugyanis évek óta ebbe az irányba mutatott. Ezzel együtt az is biztos, hogy az egészségügyi megfontolások miatt ezután még többen fizetnek majd inkább kártyával, érintés nélkül, mint hogy készpénzzel kelljen bajlódniuk.

Arra kevés az esély, hogy a trend megforduljon, és újra a készpénzhez térjen vissza a lakosság, amikor kevésbé kell majd aggódnunk az egészségünk miatt, hiszen eleve nem ez váltotta ki a fordulatot. És nehéz azt is elképzelni, hogy aki hozzászokik az érintés nélküli, egy másodperc alatt elintézhető fizetéshez, az majd újra elkezdje készpénzként felvenni a fizetését és úgy költeni.

A kényelmet megszoknunk könnyű, feladni nehéz.

De van más is, ami a terminált használóknak kedvez...

Aki kártyával fizet, többet költ

Az üzletek malmára hajtja a vizet egy régóta jól ismert és igazolt jelenség is: aki nem készpénzzel, hanem kártyával fizet, jellemzően többet hajlandó kiad.

Egyszerűen fogalmazva ez annyit jelent, hogy egy olyan üzlet, vendéglátóhely vagy más szolgáltató, ahol lehet kártyával fizetni, könnyedén megnövelheti az átlagos vásárlás értékét, és ezért még csak tennie sem kell semmit azon kívül, hogy kihelyezi a bankkártya terminált, és az ajtóra kiragasztja a megfelelő matricákat, hogy a vásárlók tudják is, tudnak kártyával fizetni.

Ez mellesleg nem városi legenda, többek között az MIT (Massachusetts Institute of Technology) is igazolta már alapos vizsgálatokkal a jelenség létezését.

Ennek a magyarázata egyszerű, de érdekes: lényegében arról van szó, hogy készpénzzel fizetni fájdalmas.

Nem csak képletesen: amikor készpénzzel fizetünk, konkrétan aktiválódik az agyunk fájdalomközpontja, és az aktivitás jól megfigyelhetően annál nagyobb, minél nagyobb összeget adunk ki.

A kártyás fizetésnél ez a fájdalom nincs meg, sokszor, mondjuk kisebb tételek kifizetésekor nem is törődünk az árral, nem tudatosítjuk azt - hiszen nem kell kiszámolnunk, mennyit vegyünk ki a tárcából, egyszerűen csak oda kell tartani a kártyát és kész.

A fájdalmas élmény így akkorra tolódik el, amikor ellenőrizzük az egyenlegünket, de általában ekkor sem az egyes tételeket nézzük.

Ha kártyával fizetünk, eleve többet is vagyunk hajlandóak fizetni, mivel kevésbé gondoljuk át a konkrét tranzakciót. Ami azt is jelenti, hogy a kártyás fizetés bevezetése egy erős lépés afelé, hogy a szolgáltatónak kevesebbet kelljen akcióznia vagy árversenyeznie a konkurenciával, mert az árról a szolgáltatásra tevődik át a hangsúly.

A kérdés persze az, hogy mindezért mennyit kell kiadnunk...

Nem mindegy, mennyit fizetünk a terminálért

Ha már mindenképpen be kell szerezni a terminált, akkor sem mindegy, hogy honnan. A bankkártya terminált szolgáltató cégek különféleképpen határozzák meg az áraikat.

A pontos, tranzakciónkénti költségeket általában akkor tudhatjuk meg, ha árajánlatot kérünk (ami még nem kötelez semmire), így ezt érdemes meglépni. Azt viszont viszonylag könnyen kideríthetjük, hogy a járulékos költségek mik és mekkorák.

Vannak szolgáltatók, ahol fizetni kell a terminál megvásárlásáért, máshol csak havidíjat számolnak. Van, aki a telepítésért is pénzt kér, máshol még havidíjat sem kell fizetni (cserébe viszont magasabb a tranzakciónkénti költség).

A költségekről szólva: érdemes a terminált beszerezni azelőtt, hogy a határidő a nyakunkon lenne, mert így jóval kedvezőbb ajánlatot is találhatunk. Ilyen a Fizetési Ponté, ahol a Szerződj most, fizess januártól akcióban január 1-ig elengedik az alapdíjat, a hálózati kapcsolat díját, a havi számlavezetési díjat, és a fizetési kártya havidíját is.

Tény, hogy a terminál bevezetésének van költsége - ezt viszont az egyre több kártyával fizető vásárló, aki többet is költ, könnyedén kompenzálja. Ráadásul aki korán szerződik, még a bevezetés díjával sem kell foglalkozzon, így korábban kezdhet el plusz bevételre szert tenni.

https://fizetesipont.hu/szerzodj-terminalra-most-fizess-januartol

A cikk megjelenését a Fizetési Pont támogatta.

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó