Merre tart a bankkártya fejlődése? - 1. rész

2018.02.06. 08:00 | Hírek

English version is here

A múltat ismerjük: a mai bankkártya őse a fizetési csekkekre, még előbb pedig a tökéletlen készpénzre vezethető vissza, melyet a postakocsikból elraboltak az útonállók, hatalmas veszteségeket okozva a szállítmányozási társaságoknak. Kezdetben nem voltak a sztoriban bankok vagy kártyatársaságok sem, így évtizedekig leginkább a mai hitelkártyák őse létezett csupán, melyet a kereskedők kezeltek. Aztán jöttek a bankok, és lassan elkezdődött a bankkártya innovációja is. Ez a folyamat eleinte igen lassan szökkent szárba, mára azonban felgyorsult: az innovációk egyre gyorsabban követik egymást. Merre tart most a bankkártya fejlődése? A kérdést a Bancard Kft. szakértőivel közösen próbáltuk kibogozni egy négy részes cikksorozatban.


Ki gondolná, hogy a ma már hitelkártyák kibocsátásával és elfogadásával foglalkozó American Express egy 1850. március 18-án alapított szállítmányozási vállalat volt, amelynek szolgáltatásait leginkább a bankok vették igénybe, amelyeknek szükségük volt az értékek és iratok bankfiókok közötti biztonságos továbbítására?

Ki gondolná, hogy a mai hitelkártyák ősét a kereskedők fektették le, akik papírból vagy fémből készült hitelbélyegekkel azonosították az ügyfeleiket és könyvelték el a hitelbe megvásárolt áruk törlesztőrészleteit?


A két világháború között ilyen hitelbélyegekkel nyújtottak kamatmentes hitelt a kereskedők - ekkor még nem volt hitelkártya
(a kép forrása: https://i.pinimg.com/736x/8c/9c/f5/8c9cf578970cfdba30a141788668559d--department-store-harp.jpg)

 

A bankkártyák fejlődése a kezdettől napjainkig


De nem csak a bankkártya ősei, hanem maga a bankkártya is számos változáson ment keresztül. Előbb 1949-ben Frank McNamara egy new yorki étteremben elfogyasztott üzleti vacsora után szembesült azzal, hogy otthon hagyta a pénztárcáját, ami hatására az üzletemberben felmerült a fizetés és a készpénz szétválasztásának ötlete. Az ötletből valóság lett: 1950 januárjában elindult a Diners Club kártyatársaság, de a kártya még papírkártyaként működött. Szintén a tengerentúlon, 1958-ban indult el az első műanyag hitelkártya a BankAmericardtól, 1970-ben az IBM közreműködésével megjelent a mágnescsík a bankkártyákon, a visszaélések elleni fegyverként 1971-ben bevezették az arcképes bankkártyákat a Polaroid cég segítségével, 1983-ban pedig a magyar Gábor Dénes 1947-es találmánya, a hologram került rá a bankkártyákra. A visszaélések ellen már 1970-ben bevezették a bankkártya aktiválás intézményét (Manufacturer Hanover Trust Bank), és ennek jegyében indult hódító útjára a chip is, mely egy 1974-es francia találmány, a fizetőhurok alapján került a bankkártyákra (Magyarországon először 1999-ben jelent meg chip a plasztikon a K&H Bank jóvoltából). A legutóbbi nagy durranás a bankkártya életében a 2005-ben elindult érintéses fizetés, mely 2009 szeptemberében jelent meg Magyarországon, az OTP Bank gondozásában.

Közben persze a technológia is sokat változott, 1970-ben jelent meg az első számítógép a kártyaelfogadásban (IBM 360-40), 1979-ben pedig debütált az első olyan POS terminál, mely betárcsázós modemjével már képes volt a bank számítógépes központjához kapcsolódni és pár másodperc alatt elvégezni a fárasztó autorizációt, az 1990-es évek végére végképp nyugdíjba küldve az 1954-ben bevezetett papír alapú bankkártya tiltólistát, melyet a kereskedőknek át kellett böngészniük az elfogadás előtt. 1967-ben az Egyesült Királyságban jelent meg az első ATM, azaz bankjegy-automata a Barclays üzemeltetésében (Magyarországon 1989-ben az OTP szerelt fel  ilyen automatát először).

Mint látjuk, az érintéses fizetés kivételével az összes innováció, beleértve még a hazánkban 2000-es évektől elterjedt chipet is, a múlt évszázadban született.

Vajon merre tart a bankkártya most, hogy látszólag egyre kevesebb találmány tör utat magának a plasztikon? Ezt a kérdést boncolgatjuk a cikksorozat második részében.

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó