Mikor erősödik végre az euró árfolyam?

2022.12.18. 20:08 | Hírek

Az elmúlt hónapokban minden korábbinál többször esett szó az euró árfolyam alakulásáról. Nem véletlen, hiszen hazánk ezer szállal kötődik külföldhöz, és a gazdasági kapcsolatok apropóján sem mehetünk el az euró aktuális állapota mellett. Szinte soha nem látott mélységeket tapasztalhattunk meg, de egy-egy aktuális esemény hatására komoly erősödést is mutatott az árfolyam alakulása. Mi várható a jövőben? Mennyire van összefüggésben a nemzeti fizetőeszköz a politikai helyzettel? Miként befolyásolja mindez az átlagember életét? Cikkünkben ilyen kérdéseknek igyekszünk utánajárni.

Az euró árfolyam alakulása szoros kapcsolatba hozható az Európai Unió döntéseivel, a hazánk irányába megingott bizalommal. A szomszédunkban zajló háború alapvetően határozza meg azt, hogy milyen energiaárakkal szembesülhetünk a hétköznapokban. A gazdaságban minden mindennel összefügg, így a keresleti és a kínálati oldal egymás függvényében alakulnak. A kormányzati beavatkozás az ársapkákkal torzító tényezőként van jelen, és annak tényleges haszna is megkérdőjelezhető.

Egyre drágul az élet

Az elszálló infláció az élelmiszerárakat fokozottan érinti. Akár 40%-kal is többet fizethetünk az üzletekben, ez pedig sehogyan sem áll összhangban látott inflációból, hogy a fizetése egyre kevesebbet ér. Míg egy évvel ezelőtt a kosarat megpakolva toltuk ki az üzletekből, addig napjainkban ugyanabból az összegből már jelentősen kevesebb termék vásárolható meg. Míg aktív munkavállalóként plusz mellékállással, több munka bevállalásával esetleg további bevételhez juthatunk, addig a nyugdíjasok különösen nehéz helyzetben vannak. Az inflációkövető nyugdíjemelés megkérdőjelezhető, főleg, hogy a most bejelentett 15%-os emelés korántsem biztos, hogy elegendő lesz a jövőre várható inflációs teher ellensúlyozására.

Euró árfolyam és import költségek

Az euró árfolyam és a jelenleg alkalmazott ársapkák egyaránt hatással vannak a ma már akár napi szinten átárazott termékek jelentette költségekre. A hazánkba behozott termékek és az időnként bizony extra gyenge forint miatt egyre többe kerülnek a termékek. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az ársapkák alkalmazásával az üzletek veszteségeiket minden más termék árába igyekeznek beépíteni. Míg a kis, családi vállalkozásként üzemelő élelmiszerboltok gyakran a bezárás mellett kénytelenek dönteni, addig a multik a náluk elérhető rendkívül széles kínálat miatt minden további nélkül beépítik termékeik áraiba az ársapka jelentette negatívumot.

Stabilitás és külföldi megítélés

Mikor erősödik a forint? Milyen intézkedésekkel van összefüggésben az euró árfolyam alakulása? Azt már megszokhattuk, hogy egy-egy kedvező kormányzati bejelentést követően az európai fizetőeszköz olcsóbb lesz, ellenkező esetben pedig akár egy napon belül komoly mélyrepülésbe kezd. Mindez egyébként az ország és az itt meghozott intézkedések külföldi, uniós megítélésével is szoros kapcsolatba hozható. Nem mindegy tehát, hogy milyen irányba megy a politika, mennyire stabil az ország pénzügyi helyzete, és persze az aktuális, igen kényes politikai helyzetben merre mozdulnak az irányadó döntések.

MNB kamatpolitika és tényleges hatásai

Az árfolyam politika érdekében az MNB olyan döntéseket hozott, amelyek időszakosan jótékony hatással voltak az euró árfolyamra, de tartós eredményeket nem sikerült elérni. Ellenben a lakosság és a vállalkozások hitelfelvételi kedvét igencsak elvette az alapkamat emelése. Ma még azt sem látják a legtöbben tisztán, hogy a kamatstop nélkül milyen körülményekre lehet majd számítani. A lakáshitelesek, sőt, a diákhitelesek is megérzik majd, ha a tényleges piaci körülményeknek megfelelő kamatszinten kell törlesztéseiket finanszírozni. Bár addig még sok víz lefolyik a Dunán, de nem árt már most felkészülni a várható helyzetre, elsősorban előtörlesztéssel, és a háztartás pénzügyi viszonyainak újragondolásával.

A magyar egyelőre fogyaszt, hiszen jól látható, hogy napról napra emelkednek az árak. Amit ma megvehetünk, azt könnyen lehet, hogy két hét múlva már megfizethetetlen áron kínálják majd. A kiszámíthatatlanság és az euró árfolyam ingadozása biztosan nem tesz jót a gazdaság működésének.

 

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó