Minden, amit manapság a svájci frankról tudnunk kell

2023.09.18. 09:00 | Hírek

A Svájci frankról az emberek nagy részének automatikusan az eladósodás jut eszébe, ez főleg annak tudható be, hogy körülbelül 10-15 évvel ezelőtt a magyar emberek nagy része a svájci frank alapú hitelekben adósodott el. Sajnos azonban szinte mindenkinek van olyan rokona, ismerőse, akinek az életét keresztül húzta vagy a svájci frank, vagy éppen az euro alapú hitel.

Jó hír, hogy napjainkra a frankhiteleket mind forintosították, így tudták megmenteni a hitelesek egy részét, ám a deviza hitelek olyan súlyos problémát idéztek elő, melynek következtében  a hazai bankok és a lakosság is a saját bőrén tapasztalta meg annak a súlyos következményét.
Sajnos az „árfolyam kockázat” kifejezés akkoriban sokunkat érintett, rengeteg család volt kénytelen kifizetnie az autója, vagy éppen az ingatlana árának a sokszorosát.

A Svájci frank története

A svájci frank az egyik legstabilabb valutának nevezhető, hiszen eddig csupán csak egyszer volt szükség a leértékelésére, akkor is abból kifolyólag történt ez meg, mert a fontot, a dollárt, és a francia frankot is leértékelték.
Az 1850-es évek során vezették be a svájci frankot, a francia frankkal azonos értékben. Ezzel tudták akkoriban lecserélni a kantorok addig használt fizetőeszközeit.
1865-ben aztán Belgium, Franciaország, Svájc és Olaszország megalkotta a Latin Monetáris Uniót, melynek során a pénzlábat egységesen 4,5gramm ezüstben, illetve 0,290322 gramm aranyban rögzítették. Bár 1920 környékén a Monetáris Unió becsődölt, majd 1927-ben hivatalosan is megszüntették azt, ám a standardnál a svájci frank egészen 1967-ig meg tudott maradni.
Éppen emiatt a svájci frank mindig is egy igen stabil valutának számított a történelem során.

Érdekességek a Svájci frankról

A svájci frank gyakorlatilag nem inflálódik. 2000 májusában pedig a törvény 40 százalékos aranyfedezeti arányt határozott meg. Végül egyetlen egy alkalommal, a gazdasági világválság után kellett a valutát leértékelni, ez a 30 százalékos leértékelés azonban csak az amerikai dollár, a francia frank, illetve a font sterling leértékelése után következett be.
Érdekesség, hogy 2008-ban a svájci frank még a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, hiszen a világ legbiztonságosabb bankjegyének titulálták, összesen 18 darab biztonsági funkcióval lett ellátva, az egyik ezek közül az a döntött számjegy, amit csak egy bizonyos szögből láthatunk szabad szemmel. A központi bank információi szerint a hamis bankjegyek aránya a valódihoz képest 1:100 000.
A 2011-es évben a valuta árfolyama meg tudta közelíteni az Euróét. Ebben az évben, ősszel a központi bank a frank árfolyamát hozzá is kötötte az euróhoz, erre pedig azért volt szükség, mert Svájcban deflációt idézett elő a túl erős frank, ennek következtében ugyanis az export is csökkenni kezdett.
2015 januárjában a svájci jegybank azt közölte, hogy az euróval szembeni 1,20-as árfolyamot megszünteti. Ez a bejelentést egyetlen napon belül 20 százalékos erősödést jelentett, az euró árfolyamhoz viszonyítva, és az EUR/CHF árfolyam is az 1,0 árfolyam alatt maradt.
Ezen a napon a frank elérte a 484,23forintos árfolyamot, igaz, csak egy rövid időre, aztán ez lesüllyedt később 311 környékére.

A kép forrása: pixabay.com

 

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó