Most szökken majd igazán szárba a digitális világ

2020.04.09. 08:00 | Hírek

A koronavírus-járvány minden eddiginél hatékonyabb fejlődésre ösztönözte - gyakorlatilag általánossá tette - a távmunkát, a digitális világ szolgáltatásait és eszközeit, kezdve a vásárlástól a tanuláson át, egészen a szórakozásig. A RowanHill Digital szakértői annak néztek utána, hogyan használhatjuk mobilkészülékeinket a fertőzés hatékonyabb megelőzése érdekében.

A digitális adatok, az egyre terjedőben lévő, de még felfutás előtt álló 5G-s eszközök, a helymeghatározási funkciók jobb kihasználása új lehetőségeket adnak minden egyes ember kezébe. Olyan lehetőségekről van szó, melyekkel az idősebb generációk, akik átéltek már korábbi társadalmi vagy gazdasági válságokat, korábban még nem élhettek. Ezek a lehetőségek segíthetnek abban, hogy bátrabban láthassuk a vírus levonulása utáni életünk pozitív vonásait is - addig pedig a legfontosabb, hogy vigyázzunk magunkra, de leginkább, vigyázzunk egymásra!

Mobilra épített megoldások, melyek segíthetnek legyőzni a koronavírus-járványt

Bár kicsi ország vagyunk a világban, mégis mi magyarok is kivettük a részünket a digitalizáció hadrendbe állításából. Az egyik ilyen megoldás a KOMApp, amelynek technológiája tulajdonképpen eddig is velünk volt, de a világjárvány miatt a figyelem középpontjába került az érintésmentes fizetést akár QR-kóddal, akár NFC-vel lebonyolító funkciója miatt. A teljes nevén Közösségi Mobilfizetési App azonban nem csak a közösségi, illetve akár szociális kifizetések elterjesztésében segíthet, hanem valós időben követhetővé is teszi a fertőzésveszélyes helyszínek térképes megjelenítését.

Ennél sokkal messzebbre ment egy egyesült államokbeli alkalmazás, mely az általa szétosztott kétmillió okoslázmérővel követi a vírus terjedését országszerte, térképre rakva a fertőzöttség mértékét. A Kinsa Health névre hallgató cég természetesen anonim információkként használja fel a mért adatokat, hiszen nem is annyira a személy a fontos ebben, mint inkább a trend. Persze a kütyüket a felhasználóknak éjjel-nappal hordaniuk kell a pontos mérés érdekében, még akkor is, ha netán megbetegednek.

Ha nem is mérnek lázat, de az emberek mozgását mindenképpen látják a mobilszolgáltatók a GSM tornyok segítségével, így arról is értesülést szereznek, ha egy helyen az engedélyezettnél többen gyűlnek össze. Az Európai Bizottság felkérésére több mobilszolgáltató is jelezte, hogy a törvények betartásával kész átadni az előfizetők lokációs adatait, mely alapján a járványügyi szakemberek pontosabb képet kaphatnak a fertőzés terjedéséről.
Svájcban azonban nem csak mérik, hanem egyenesen jelentik is a hatóságoknak a mobilszolgáltatók, ha húsz embernél többen gyűltek össze száz négyzetméteren belül.

Nehéz tisztán látni egy ilyen kérdésben, de állítólag egy Vocalis Health nevű startup fejlesztése -izraeli sajtóértesülés alapján legalábbis- az emberek hangjából képes megállapítani, hogy fertőzöttek-e az új koronavírussal. A megoldás állítólag annyira komoly, hogy az izraeli védelmi minisztérium már teszteli is a rendszert.

Nagyon sokat hallunk mostanában arról, hogy otthon kell maradni, alaposan kezet kell mosni és ha mégis ki kell mennünk, tartsuk meg az előírt távolságot más emberektől. Mindezzel együtt is, valószínűleg nem kerülhető el a megbetegedések terjedése, viszont annak üteme lassítható, ami azt jelenti, hogy az egészségügyi ellátórendszerek kapacitásainak terhelése kiegyenlítettebbé válhat, elkerülve azokat a csúcsokat, amikor kapacitáshiány miatt kell lemondani egyes emberek életének megmentéséről. A Flatten the curve alkalmazás megmutatja a koronavírussal fertőzött betegek görbéjét, bemutatva a csúcsot is. Az alkalmazás segítségével látható, hogy a betegség potenciális átadásának növelésével vagy csökkenésével a görbe kipúposodik vagy ellaposodik. Eközben az egészségügyi befogadó kapacitás viszonylag nagyjából állandó marad, tehát nem mindegy, hogy a görbe csúcsa meghaladja-e ezt az értéket.

A szingapúri kormány TraceTogether néven egy olyan alkalmazást készített, mely segíti a felhasználókat abban, hogy a már fertőzött embereket elkerüljék. Az alkalmazás jelez, ha Bluetooth-közelségben, azaz pár méteren belül kerül a felhasználó egy már koronavírusos beteghez. A konkrét személyes adatokat természetesen itt sem hozzák nyilvánosságra, sőt, nem is tárolják el, és nem gyűjtenek adatot Wi-Fi-n vagy GPS, illetve a mobiltelefon hálózat adatai alapján.

Hasonló alkalmazást sürgetnek az Egyesült Királyságban is a BBC beszámolója alapján. Igaz, a brit helyzet, ahol még a miniszterelnök is kórházba került a koronavírus fertőzöttsége miatt, kitűnően mutatja, hogy mindezt már jóval korábban meg kellett volna tenni. A koronavírus alkalmazás figyelmeztetné az embereket, ha kapcsolatba léptek valakivel, akinek a vírustesztje pozitív volt korábban. Az alkalmazás azonban nem csak abban segítene, hogy kimutatja a közeli fertőzött személyeket, de fertőződés gyanú esetén otthoni tesztet is lehetne kérni az applikáción keresztül, illetve ennek eredményét is megkaphatná így a felhasználó.
- Ezzel jelentős számú életet lehetne megmenteni - véli az egyik szakember. Természetesen az alkalmazást nem lehet kötelezővé tenni, ámbátor paradox módon pont a tömeges használat segítene igazán.

Mire számíthatunk?

Az utóbbi hetekben számos olyan megoldást láttunk cégek részéről szárnyat bontani, melyeket a koronavírus kényszerített ki. Elég csak a legnagyobb ilyen hazai példára, a Volánbuszra gondolni, mely a koronavírus kitörése után mindössze néhány nap alatt be tudta vezetni az elektronikus jegyrendszert, sőt, az autóbuszvezetők elszigetelésével a jegypénztárakkal és jegyárusító automatákkal nem rendelkező megállókban kizárólag csak ezzel lehet felszállni és érvényesen utazni a távolsági buszközlekedésben, egész Magyarországon.
Ez egy egyértelmű irány lesz a fejlesztések terén, vagyis a jövőben egyre nagyobb teret nyerhetnek a távoli, online vásárlásokat, és az érintésmentes fizetést zászlójukra tűző megoldások - zárul a RowanHill Digital elemzése.

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó