Sínre teszi a startupokat a K&H

2018.10.25. 12:39 | Hírek

22-re nőtt a K&H startup inkubátorprogramjában, a Start it @K&H programban résztvevő friss vállalkozások száma, miután augusztusban és szeptemberben újabb körben 10 csapattal gazdagították a résztvevőket. Ebből az alkalomból sajtótájékoztatót tartott a bank, ahol a startup világról és az inkubátorprogramban részt vevő csapatokról, azok sikereiről is szó esett.

Társadalmi felelősségvállalási stratégiája keretében indította el a startupok támogatását a K&H Bank bő egy évvel ezelőtt. A pénzügyi oktatás, a környezetvédelem és az egészségügy mellett ugyanis a vállalkozásösztönzés is része a stratégiának - mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója a hitelintézet sajtótájékoztatóján.

Az igazgató egy másik vállalkozásösztönző kezdeményezésről is beszámolt, ez a „K&H üzletet ide!“ weboldal (uzletetide.hu), ahol a lakosság hiányzó üzletet javasolhat a vállalkozóknak. Az oldalt 400 ezer megtekintés, 19 ezer üzleti ötlet, 55 ezer lakossági szavazat és 8 ezer kkv-s érdeklődés jellemezte, továbbá több mint 10 kommunikációs szakmai elismerést kapott.

De kiemelt figyelem jut a hazai családi vállalatoknak is a Családi vállalatok Klub keretében is, ahogy megemlíthetjük a K&H családi vállalatok kiválsági díjat vagy a Next Generation kerekasztal beszélgetéseket is.

A Start it @K&H-ról szólva Németh Balázs, a K&H Változáskezelés divíziójának és a Start it @K&H inkubátorprogram vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a startup világ hazánkban 2-3 éve indult el, lemaradva a nyugati világhoz képest (akárcsak régiónk más országaiban), de mára már 502 magyar startupról tudunk. Nagyjából létszámarányosan helyezkedünk el a régió országainak rangsorában a startupok számát tekintve, bár e startupok alapvetően nem a régiónkra fókuszálnak, hanem nyitottabbak ennél a külvilágra. A mai startup cégek jellemzően információtechnológiával és digitalizációval foglalkoznak, egy témában nyújtanak ügyfélélményt. A sikeres startupokat általában felvásárolják a konkurens piaci cégek.

Hazánkban 10 feletti vállalati inkubátorról tudunk, ezek egyenként 5-15 vállalatot tömörítő inkubátorprogramok, és csak olyan startupokat támogatnak, amelyek kapcsolódnak a tevékenységeikhez. Magyarországon sok iparágból jönnek startupok, de szinte mind Budapestről, bár az utóbbi időben már a vidéki városokban is zajlik a startup élet, Németh Balázs Győrt és Debrecent említette meg.

Más inkubátorokkal ellentétben K&H a társadalmi felelősségvállalási programja keretében támogatja a startupokat, nincs felvásárlási célja, nincs iparági korlátozása, a segítségük egyedüli célja a startupot a következő fejlődési fázisig eljuttatni. Jelenleg 22 startup van a programban, tehát látszik, hogy van erre igény, sikeres a modell. Azt adják hozzá a vállalkozáshoz, amivel az nem rendelkezik, olyan képességeket, amelyek a stratégiaalkotásban segítik a friss céget. Ehhez az kell, hogy a startupban legyen 2-3 elkötelezett ember, a K&H pedig adja mellé a szakértőket, a mentorálást, a kapcsolatokat, az alapítók pedig 6-24 hónap alatt végigviszik a következő fejlődési lépcsőfokot a vállalkozásukban. A K&H mentorálásának része a infrastruktúra és az inspiráló környezet biztosítása, melyért a startupnak nem kell fizetnie.

Jelenleg 5 startup esetében a piaci validálásnál tartanak, 6 prototípus készült el, 5 piacralépés történt, 4 startup esetében pedig már üzleti sikerről is beszélhetünk.

500 millió forintot meghaladó piaci befektetést értek el, amely mind külső, piaci befektetést jelent, hiszen a K&H Bank pénzzel nem támogatja a startupokat. A nemzetközi terjeszkedés Belgiumban, Prágában, San Franciscóban és New Yorkban valósult meg, 10 csapat kapott nemzetközi díjat.

A Start it @K&H programhoz hazai nagyvállalatok is csatlakoztak, akik szakértőket és kapcsolatrendszert hoztak a startupoknak. Ez az öt vállalat lefedi a magyar piac több szektorát, olyan résztvevőkkel, mint a Nestle, az IBM, az RTL Csoport, a Microsoft és a K&H Bank, ahol a vállalati pénzügyekről rengeteg tapasztalat összegyűlt az elmúlt 31 évben.

Az inkubátor programnak idén nyáron a második körét is meghirdették, ahol értékes anyagokat kaptak a jelentkezőktől. Közülük választottak ki 10 csapatot, amelyekkel 22-re bővült a startupok száma. Ezzel a Start it @K&H Magyarország egyik vezető vállalati inkubátorává vált egy év alatt.

Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok után arra jutottak a program gazdái, hogy több időre van szükség az inkubátor hatékony támogatásához, ezért most már 6-12-18 hónapos blokkokban gondolkodnak, beleértve a régebben csatlakozott csapatok támogatását is.

A Bankkártya.hu kérdésére Németh Balázs elmondta, hogy az ország lakossági aránya mellett attól is függ, hogy hány startup alakul egy országban, hogy mennyire nyitott a gazdasága és a startupok milyen motivációkkal rendelkeznek. Milyen támogatást kapnak a kezdő cégek a piaci szereplőktől vagy akár magától az államtól. Létezik egy Prága-Bécs-Budapest tengely a startupok világában, tehát Magyarországnak jó esélye van sikeres startup országgá válnia.

A sajtótájékoztatón egy panelbeszélgetésre is sor került három startup vezetőjével, melyről részletesen az Üzletrész.hu-n olvashatnak.

A további részletek közt a K&H Bank teljes terjedelmű sajtóközleményét ismertetjük a sajtótájékoztatón elhangzottakról.

További részletek:

Megduplázta kapacitását a Start it @K&H inkubátor

Újabb 10 startuppal bővült a Start it @K&H inkubátorprogram, amely így már 22 csapattal – vezető nagyvállalati inkubátorként – folytatja tovább működését – jelentette be a K&H a mai sajtótájékoztatón. A cég ezzel még aktívabban járul hozzá az innovatív hazai startup csapatok sikeres vállalkozássá válásához, illetve ahhoz, hogy Bécs és Prága mellett Budapest is ott legyen a régió meghatározó startup központjai között.

Az elmúlt egy évben jelentősen aktivizálták magukat a hazai nagyvállalatok a startupok inkubálása terén, így mára gyakorlatilag minden nagyobb iparág képviselteti magát a startup ökoszisztémában. Mindez jó esélyt jelent arra, hogy Bécs és Prága mellett Budapest is a régió meghatározó startup központja legyen. „A közel egy évvel ezelőtt indult Start it @K&H inkubátorprogramunk célja az volt, hogy a startupok igényeihez igazodóan, velük együtt gondolkodva segítsük fejlődésüket, céljaik megvalósítását, hogy minél könnyebben váljanak induló startupból a nemzetközi piacokon is sikeres vállalkozássá. A program azonban még az eredeti elképzeléseinket is túlszárnyalta, hiszen az elmúlt időszakban velünk dolgozó 13 csapat 10 hazai és nemzetközi díjat nyert, valamint több mint 500 millió forint tőkebefektetést ért el. Ami pedig az impozáns számoknál is fontosabb, hogy az inkubációs fázis során szinte mindegyik csapat több lépcsőt is lépett a fejlődésben, tehát a validálástól, illetve a prototípus megalkotásától mára ténylegesen eljutott a piacra lépésig” – hangsúlyozta Németh Balázs, a K&H Változáskezelés divíziójának és a Start it @K&H inkubátorprogram vezetője a mai sajtótájékoztatón.

Ezt a lendületet folytatva a Start it @K&H egy újabb kiválasztási folyamatot hirdetett a nyár végén, amelynek eredményeként 10 új startup került be a programba. „A Start it @K&H inkubátor hazai meghatározó szerepét jól mutatja, hogy közel 40 jelentkező volt a következő fázisra, és nagyon színvonalas bemutatkozó prezentációkat láthattunk, rendkívül motivált és elkötelezett csapatoktól. Ennek köszönhetően ősztől már 22 startuppal folytatjuk a munkát, továbbra is iparági korlátok nélkül, ami azt jelenti, hogy az eddig is igen széles portfóliónk olyan újabb területekkel bővül, mint az e-sport, a fintech vagy éppen a HR technológia. Az új csapatok bevonásával gyakorlatilag megdupláztuk az inkubátor kapacitását, ezzel egy év alatt vezető nagyvállalati akcelerátorrá váltunk a hazai piacon az inkubált startupok száma alapján” – mondta el Németh Balázs.  

Az inkubátorban helyet kapó csapatok az alkotó légkörű iroda és az ingyenes infrastruktúra mellett folyamatos szakmai tanácsadást, üzletfejlesztést és képzést, több mint 30 iparági szakértő mentor támogatását, valamint a K&H hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerét kapják segítségül fejlődésükhöz. Mindez együttesen komoly lendületet adhat az ígéretes ötletek sikeres vállalkozássá válásához. „Az elmúlt egy év fontos tapasztalata az is, hogy az igazán komoly előrelépéshez és fejlődéshez a 6 hónap sokszor nem elég, ezért megnöveltük az inkubációs program időtartamát, így most már 12 és 18 hónapos inkubációs ciklust is biztosítunk a startupok számára” – tette hozzá a szakember.

A Start it @K&H által inkubált startupokról további információ: startitkh.hu

A Start it @K&H inkubátorról: a K&H több mint 30 éves szakmai hátterével olyan segítséget nyújt a hazai startupok számára, amely a legkritikusabb pillanatban a legnagyobbat lendítheti rajtuk. A Start it @K&H inkubátor az ingyenes irodai infrastruktúra és az inspiráló környezet mellett folyamatos képzést, dedikált iparági mentorokat és nemzetközi kapcsolatrendszert kínál a startupok igényeihez igazodóan, velük együtt gondolkodva.

A képen Stubnya Bence, Marosi Bence és Kövesdi Áron látható a sajtótájékoztatón - jobbra a beszélgetés moderátora, Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó