Támogatókat, szponzorokat keres a Bankkártya.hu!

2024.06.01. 00:00 | Hírek

Megszűntek a Bankkártya.hu. eddigi bevételei, ezért jelen felhívásunkban támogatókat, szponzorokat keresünk a Bankkártya.hu további fenntartásához. Emellett várjuk Olvasóink ötleteit, javaslatait is, melyekkel a portál - és vele a 26 éve szolgáltatott egyedi tartalom - továbbra is fennmaradhat az interneten és iránytűként szolgálhat a pénzügyi változások közepette.

Idén 26 éves a Bankkártya.hu, mely ezen a néven (egy fél éves korábbi aldomaines kísérleti időszak után) 1998. őszén indult neki hosszú útjának. Akkor indultunk, amikor még csak pár banknak volt honlapja az interneten, melyeket a látogatók betárcsázós modemekkel, az éjszakai 100 Ft-os Matáv-kedvezményt kihasználva értek el. A számítógépeken futó drága homebanking alkalmazások mellett  az internetbank szinte teljesen ismeretlen fogalom volt (a mára már jogutódjába olvadt Inter-Európa Bank kísérletezett a CompuServe hálózaton ilyen megoldással, leginkább az informatikusok nagy örömére), és a bankok honlapjain közzétett e-mail címek a webmesterekhez futottak be, akár ilyen e-mail címen is, mint mzx@mezobank.hu. A honlapok sokkal inkább a programozók lelkesedésének, mintsem a bankok tudatos marketinges működésének voltak köszönhetők, így a megjelenésben és a programozási megoldásokban kétségkívül úttörő korszakot jelentettek.

Aztán szép lassan elindultak a bankok weboldalai. Előbb elértük, hogy a kártyakibocsátó bankok felének, majd szép lassan a 100 százalékának lett weblapja. Eleinte ma már elképesztő papír alapú bankszámla és bankkártya hirdetményekkel dolgoztunk, de amikor később az egyik banknál egy PSZÁF büntetést követően nyilvánvalóvá vált, hogy a hatályos hirdetményeknek meg kell jelenniük az interneten is, akkor vált könnyebbé a munkánk a hirdetmények elektronikus változataival. Hírt adtunk a kártyapiac legfontosabb mérföldköveiről, így sok más mellett például

- az első magyar American Express bankkártya megjelenéséről,
- az első magyar chipkártya kibocsátásáról,
- az első kamatmentes hitelkártya indulásáról,
- az első prepaid bankkártya megjelenéséről,
-  a vásárlással készpénzfelvételt lehetővé tevő szolgáltatás hazai elindulásáról, aztán
- a kedvezményprogramok elterjedéséről, sőt
- az első érintésmentes bankkártya megjelenéséről is.
- Hírt adtunk arról a sajtótájékoztatóról, melyen a világon elsőként bemutatták a kijelzős és nyomógombos bankkártyákat,
- beszámolunk a mobilfizetés egyre terebélyesedő híreiről is

Miután a kilencvenes évek végén a hirdetési piac a nagy portálok felé fordult, ezzel kis szakportálként elúsztak azok a reményeink, hogy tisztán a hirdetési piacról szerezzünk bevételeket. A Bankkártya.hu által akkor kialakított banki előfizetéses rendszerű üzleti modellhez az összes nagy kártyakibocsátó bank csatlakozott, így - mivel a piac híreit alapvetően ezek a bankok szolgáltatták - a csak előfizetéssel elérhető tartalmak korlátja nem volt igazán zavaró mértékű.

Ez a modell egészen 2012. év végéig üzemelt. Ha nem is tudtunk fejlődni a válság alatt, de túléltük a pénzügyi-gazdasági válság jelentős részét, túléltük a példátlan méretű bankadót, a végtörlesztést és az egyéb, bankokat sújtó politikai döntéseket.

Ezek közvetlenül nem érintették a kártya üzletágat, így a szerény bevételeinket fenn tudtuk tartani, egészen a 2012-es év végéig. Valószínűsítjük, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték - melyet, mint kimutattuk, nem teljes mértékben hárították át az ügyfelekre a bankok - verhette ki a végső biztosítékokat, és 2013-ban néhány hónap alatt elveszítettük a banki szerződéseink zömét és a bevételeink túlnyomó többségét. Így kénytelen voltunk további bevételi lehetőségek felé fordulni azért, hogy alapműködésünket fenntarthassuk.

Mint ismert, Magyarország első bankszámla és bankkártya kalkulátorát a Bankváltás.hu domain alatt 2009-ben mi indítottuk el ezeknek a próbálkozásoknak a részeként, azonban az az üzleti modell, melytől azt vártuk, hogy az egyedülálló és hiánypótló oldalunk majd a nézettségből és a banki igénylésekből meghozza az eltartásához szükséges bevételeket, egyáltalán nem vált be. Ezért nem fejlesztettük tovább a kalkulátort, a domaint pedig 2012-ben eladtuk.

Az utána következő próbálkozások azonban sajnos nem jártak tartós eredménnyel, ezért 2024-ben jelen felhívásunkkal kénytelenek vagyunk tisztelt Olvasóinkhoz fordulni. Várjuk Olvasóink ötleteit, véleményét is portálunk továbbfejlesztése és a független, magyar tulajdonú Bankkártya.hu domain megőrzése tekintetében!

Jelentkezéseiket, ötleteiket az info@bankkartya.hu e-mail címen, a (70) 207 9464-es mobil telefonszámon várjuk.

Köszönjük figyelmüket!

A Bankkártya.hu szerkesztősége

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó