Vannak megoldások a mobilfizetés gyorsabb elterjedése érdekében

2019.08.29. 08:00 | Hírek

Nem szükséges megvárni, amíg a hazai mobilfizetés organikus fejlődéssel szökken szárba. Léteznek olyan ösztönzők, melyekkel felgyorsítható a mobilfizetés hazai fejlődése, és a hazai szolgáltatók az élére állhatnak ennek. Folytatjuk az interjút Huszti Gergellyel, a RowanHill Digital szakértőjével.

Az interjú első része

Homa Péter, Bankkártya.hu: - Korábban azt mondták a szakemberek, hogy nehezebb a fizikai bankkártya használatról az érintésesre áttérni, hiszen az egy másik kultúra, ezért onnan a mobilfizetésre már könnyebb lesz rászoktatni az embereket, hiszen azt ugyanúgy érinteni kell majd. Ebből az első átszoktatás már megtörtént, hiszen az MNB legutóbbi, 2019. I. negyedévi adatai szerint 9 418 476 darab kártyából 7 552 076 darab már érintéses, ez 80 százalékos arány. Tényleg innen már könnyebb lehet?

Huszti Gergely, Rowanhill Digital: - Egyáltalán nem. Lehet, hogy régebben ez a gondolat életképesnek tűnt, de a gyakorlat bebizonyította, hogy a kártyabirtokosok fejében egy hatalmas akadályt kell legyőzni a mobilfizetés elterjedéséhez. Ez pedig annak az ismeretnek a hiánya, hogy a mobiltelefonjukat pontosan ugyanúgy használhatják vásárlásra, mint a bankkártyájukat, tehát ez a kettő össze van kötve, egyetlen számla és egyetlen egyenleg van mögötte, az viszont mégis az ügyfélre van bízva, hogy mikor melyik eszközt használja. A mobiltelefonban a tokenizációs megoldás térhódítása óta tulajdonképpen egy másik kártya van, amely a fizikai bankkártya ikertestvére. Így például külön lehet tiltani a mobiltelefonba regisztrált bankkártyát és a fizikai változatát, eltérő lejárati idők, és akár használati limitek vonatkozhatnak rá, ha a bank is felkészült ilyen különbségek biztosítására. Miközben a mobiltelefonban lévő bankkártyát a fizikai bankkártya adatainak megadásával lehet regisztrálni. Ha az ügyfelek megértik ezt a kettősséget, hogy most áll a mobilfizetés a legközelebb a bankkártyához, ugyanakkor mégsem annak teljes mását jelenti, akkor utána már könnyebben terjed majd a mobilfizetés is. Sőt, egy szép napon a mobilfizetés le fogja győzni a bankkártyát, és azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy egyes bankkártya termékek például egyszerűsített, vagy kedvezőbb árazással kizárólag mobiltelefonokban jelennek majd meg. Sőt, még azt sem, hogy a mobiltelefonba regisztrált bankkártya után lehet majd megigényelni annak fizikai mását, ha szükséges. Persze ez még a jövő zenéje. De ahogy fejlődik a mobilfizetés, úgy egyre többen fogják kipróbálni azt, hogy a mobiljukat, ami már eddig is egy svájci bicska volt, ezentúl fizetésre is használhassák. Azt gondolom, hogy alapvetően az fogja meghatározni a fejlődést, hogy egyszerűbb-e használni a mobilra alapuló megoldásokat, mint a pénztárcából előrántott plasztikot. Ezzel szerintem most már jól állunk, hiszen a két fizetési élmény nagyon közel áll egymáshoz. Ami inkább beleszól a fejlődésbe, az a bizalom. Tehát hogy mennyire biztonságos ez a fizetési mód. Ebben is jól állunk ma már, hiszen a mobilfizetés most már teljesen átveszi a bankkártyás fizetés szabványát, és a világban igen elterjedt, kiépült és megbízhatóvá fejlesztett biztonsági megoldásait.

- Mi kéne ahhoz, hogy a mobilfizetés még jobban fejlődjön?

Elsősorban az ügyfelek edukációja. Tehát bemutatók, kampányok, nyereményjátékok, ismertető anyagok, videók, akár országos roadshow, a nagy tömegű hazai rendezvényeken kitelepülések, ajándékvásárlások lehetősége, csak mobillal elérhető kedvezmények, hűségprogramok. A szolgáltatók, bankok oldaláról tehát nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az oktatással egybekötött marketing kommunikációra. A vásárló részéről a mobilfizetés gyakorlati kipróbálásának élményét nagyon fontosnak tartom. Ez messze a legnagyobb döntésvezérlő kampányelem, hiszen a kártyabirtokos saját tapasztalatára épít.

- El lehet-e érni idővel a 100 százalékot, tehát hogy az emberek tényleg csak a mobiljukkal fizessenek?

- Ez nyilván hosszabb távon egy teoretikus célszám, azonban rövid távon ilyen hatás egészen biztosan nem várható. Ennek számtalan oka van, a kultúra, a digitális ismeretektől hiánya, de akár az is, hogy a 18 és 25 év közöttiek nem érzik annyira a biztonsági kérdések, vagy akár a pénz súlyát - igaz, ez utóbbi nem mobilfizetés specifikus probléma, hiszen a bankkártyát magát is érinti. Azt viszont viszonylag könnyen meg lehet majd értetni az emberekkel, hogy a mobilfizetés elterjedésével kiszorul az életünkből a pénztárca, így elég lesz csak egy vagyontárgyra vigyáznunk a mindennapokban.

- A kereskedőknél vannak-e akadályok a mobilfizetés nagyobb elterjedéséhez? Az egyik hazai bank például azt tanácsolta, hogy az ügyfél mondja azt a pénztárosnak, hogy bankkártyás fizetés lesz, ne azt, hogy mobilos, nehogy ellenállásába ütközzön.

- Természetesen a kereskedői réteget is ugyanúgy képezni kell, mint az ügyfeleket, nehogy fordítva süljön el az edukációs kampány: a vásárló már önként veszi elő a mobilját mosolyogva a pénztárnál, a pénztáros meg sikítva lezárja a pénztárgépet, hogy na azt nem, akkor már inkább a készpénz! De én úgy gondolom, hogy ez a munka javában zajlik már napjainkban is, és egyre kevésbé lepődnek majd meg a pénztárosok, ha az ember a bankkártyája helyett a mobiltelefonjával fizet. A pénztárosok ugyanúgy a gyakorlati tapasztalatokból kiindulva tanulhatják meg, hogy mit jelent a mobilfizetés, hiszen ahány bank, annyi apró mobilfizetési különbség lehet. Például van bank, amelyik támogatja a kétszeres érintést (egyszer felébresztjük a telefont, másodszor pedig a fizetést végezzük el), vagy a fizikai bankkártyahasználattól eltérő fix országlimitet az érintéses fizetés PIN kód-mentességéhez, de akár még az is lehet ilyen különbség, hogy a vásárlónak nem lehet egy bizonyos számú érintésesnél több vásárlása 5000 forint alatt, legalábbis belföldön. Sokféle apró eltérés lehet tehát a hazai mobilfizetésben, ami azért eltér a fizikai bankkártya használattól, ezt ugyanúgy célszerű ismerniük a kereskedőknek is, hogy segíteni tudjanak a tapasztalatlan ügyfeleknek. Ha ugyanis az ügyfél az első alkalmak során csődöt mond a mobillal fizetéskor, akkor utána nagyon nehéz lesz kiköszörülni ezt a csorbát. Ezért is vallom, hogy nagyon fontos elem a kampányok során a gyakorlati kipróbálás lehetősége egy nyugodt, játékos környezetben ahelyett, hogy az ügyfél egy ügyetlenkedéssel egy hosszú sort tartson fel egy szupermarketben a mobilját a kezében lóbálva.

Egyébként nem szükséges kizárólag mobiltelefonban gondolkodni. A fiatalok körében inkább a telefon, de az idősebbek körében akár egy okosórás fizetés is jó megoldás lehet, amellyel a bankkártyához hasonló, nagyon egyszerű fizetés is megvalósítható, igaz, bizonyos korlátokkal.

Személyesen én egyébként nagy lehetőséget látok a mobiltechnológia térhódításában, és izgatottan várom, hogy milyen megoldásokat fog a piac kitalálni a PSD2 adta kihívásokra, amelyek kibővítik az ügyfelek eddigi lehetőségeit, és új, az ügyfél és a bank közé beépülő, harmadik feles szolgáltatók versenyét eredményezhetik, alapvetően az ügyfelek fizetési élményének fokozását szem előtt tartva.

(vége)

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó