A magyarok is elkezdtek felkészülni a nehezebb időkre

2022.11.09. 08:00 | Hírek

A magyar lakosság jelentős része tudatosan, a fogyasztásának csökkentésével, valamint egyre hosszabb távú pénzügyi tervek készítésével reagál a jelenleg tapasztalható gazdasági bizonytalanságra és az árak növekedésére. Ennek eredményeként ismét emelkedett az OTP Öngondoskodási Index főátlaga, valamint nőtt a megtakarítással rendelkező banki ügyfelek aránya is.

Nem meglepő módon, a hazai lakosság szinte minden tagja érzékeli a jelenlegi gazdasági bizonytalanság hatásait, derül ki az OTP Bank által megrendelt Öngondoskodási Index kutatásból. A reprezentatív felmérés keretében személyesen megkérdezett 1 500 válaszadó 95 százaléka érzékelte kiadásainak növekedését, 76 százaléka jelentős emelkedésről számolt be. Többek között ennek hatásaként a válaszadók több mint 90 százaléka valamilyen formában korlátozta is a kiadásait.

Előtérben a tervezés

Pozitív fejlemény, hogy a lakosság tudatosan reagál a bizonytalan helyzetre, meghatározott célokat szem előtt tartva kezdtek el spórolni, félretenni. A megkérdezettek 63%-a gondolja úgy, hogy a jelenlegi helyzetben fontos megtakarítást képezni. A célokat illetően sokan készülnek a váratlan helyzetre (36%), tesznek félre a gyermekek jövőjére (31%), vagy lakásfelújításra (21%).

Növekvő tudatosság

„Az OTP Öngondoskodási Index korábbi években mért eredményei évgyűrűként mutatják, hogy a hazai lakosság miként reagált az elmúlt bő évtized különböző gazdasági nehézségeire. Úgy tűnik, a lakosság a korábbi évek tapasztalatai alapján már tudatosan, tervezetten reagál a jelenlegi bizonytalan helyzetre. Ezért nőhetett egy év alatt 34-ről 37 pontra az Öngondoskodási Index értéke, ami a legnagyobb éven belüli pozitív elmozdulás a felmérés történetében – nyilatkozta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

A pénzügyi tudatosság erősödését több további eredmény is alátámasztja. Az elmúlt három évben idén először kerültek többségbe azok a válaszadók, akik legalább a következő hónapra készítenek pénzügyi terveket, illetve amíg az elmúlt két évben a pénzpiaci megtakarítással rendelkezők aránya stabilan 40 százalék volt, addig idén ez a szám 20 százalékkal, 48 százalékra emelkedett.

A következő lépés

Annak eldöntésében, hogy a megspórolt összeget milyen megtakarítási termékbe fektessék az ügyfelek, segít az OTP Bank Pénzügyi Tervező szolgáltatása, amellyel akár önállóan, akár a bank szakértőinek segítségével kiválaszthatóak a személyre szabott megtakarítási formák. A termékek kiválasztásakor érdemes figyelembe venni az ügyfelek kockázatvállalásai hajlandóságát, a befektetés gyors hozzáférhetőségének kérdését, de azt is, hogy havi kisebb összegű vagy egy nagyobb összegű megtakarításról van-e szó.

Az OTP Öngondoskodási Index felmérésről

Az OTP Öngondoskodási Index egy 2011 óta minden évben elkészülő, a 18-70 éves, bankszámlával rendelkező magyar lakosságra nézve reprezentatív felmérés. A legfrissebb mintavétel 2022 szeptemberében, személyes megkérdezéssel készült.

 

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó