A vészhelyzeti időszak ellenéri is megéri a SZÉP kártya lehetőségét igénybe venni

2021.01.27. 08:00 | Hírek

A koronavírus járvány második hulláma még nem ért véget, és kormány intézkedéseit látva a úgy tűnik, hogy a turizmus és a vendéglátás nagyon nehéz időszaknak néz elébe. Ezzel kapcsolatban azonban sokakban merül fel az a kérdés is, hogy a jelenlegi helyzetben megéri a munkáltatóknak és persze a munkavállalóknak a SZÉP kártya? A juttatások ugyanis főleg szállás és vendéglátóhelyeken használhatóak fel, amelyek jelenleg elég korlátozottan érhetőek el.

A kormány számos segítő intézkedést hozott, például a SZÉP kártyával kapcsolatban is, melyet többek között Pénzkalauz oldalán is megtalálhatunk.

Ezek az intézkedések nemcsak a munkáltatóknak jelentenek könnyebbséget, de a munkavállalók számára is. Elsőre úgy tűnhet, hogy a juttatások csak korlátozottan felhasználhatóak, és bár szűkebb lett valamivel a felhasználási lehetőség, mégsem kell szomorkodunk azért, mert a karácsonyi vagy az év eleji bónuszt SZÉP kártya formájában kaptuk meg. De miért is éri meg a SZÉP kártya lehetőségit kihasználni a korlátozó intézkedések árnyékában is?

Miért éri meg a munkáltatóknak?

Az elmúlt években rengeteg munkáltató élte a Széchenyi Pihenő Kártya nyújtotta lehetőségekkel, és nyújtott pluszjuttatásokat az alkalmazottai számára. Vannak, akik havi juttatásként adják a dolgozóknak, de akadnak, akik évente egy összegbe nyári vagy karácsonyi bónuszként. A korlátozások miatt azonban felmerül a kérdés, hogy a mostani, kedvezőtlen gazdasági helyzetben megéri-e a munkáltatóknak a SZÉP kártya? A kormány több segítő intézkedést is hozott, és volt olyan is, ami a SZÉP kártyát érintette.

a kép forrása: pexels.com

Ennek értelmében a munkáltató által a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás után nem kell szociális hozzájárulási adót (szocho) fizetni. Először tavasszal hozták meg ezt az intézkedést, és aa június 30-ig tartó időszakra vonatkozott, később azonban meghosszabbították 2020. december 31-ig, de a 2021-es évre is várható hosszabbítás. A munkáltatók tehát valamelyest tehermentesült, így a SZÉP kártya továbbra is egy jó lehetőség a számunkra, ha béren kívül is díjazni szeretnék az alkalmazottak munkáját.

A felhasználási lehetősége sem annyira korlátozottak, mint elsőre gondoljuk

És bár elsőre nem tűnhet úgy, hogy az alkalmazottak számára is ugyanannyira megéri SZÉP kártyán kapni a jutalmukat, mint eddig, de azért ők sem járnak annyira rosszul. A vészhelyzeti intézkedéseknek köszönhetően ugyan a vendéglátóhelyek látogatása jelenleg nem lehetséges, a házhoz szállítás lehetőségével egyre több étterem él, ahogyan SZÉP kártya elfogadóhelyből is, így a vendéglátás alszámlánkra került összeget ugyanolyan könnyen elkölthetjük mint eddig. Ráadásul már nem csak vendéglátóhelyek, hanem húsboltok és kisboltok is fogadnak el SZÉP kártyát, így akár még a vásárlást is elintézhetjük így.

A szabadidő alszámla tekintetében kissé korlátozottabb a helyzet, ezért érdemes alaposan utánajárni a lehetőségeinknek, mielőtt erre az alszámlára kérjük a juttatásunkat. Ugyanakkor például szemüvegre és egyéb egészségügyi szolgáltatásra is költhető ez az összeg, ami a korlátozások ellenére is igénybe vehető, így aki célzottan választja ezt a számlát, valószínűleg el fogja tudni költeni a kapott összeget. A legérdekesebb kérdés természetesen a Szállás alszámlához köthető, hiszen ide kérhető a legnagyobb összeg.

Mit tehetünk, ha Szállás alszámlára kértük a juttatást?

A SZÉP kártyával kapcsolatban talán az a leginkább megválaszolásra váró kérdés, hogy aki a Szállás alszámlára kapta a juttatását, mit tehet. Nos, valószínűleg semmi mást, mint azt, hogy elkölti. Na, de hogyan költsük el ezt az összeget, ha a szálláshelyek zárva tartanak? Először is pánikba nem kell esni, a járvány miatt a szállás alszámlára kerülő összegek lejárata meghosszabbodott.

Másrészt a szálláshelyek bár ki nem nyithatnak, de a különböző akciós szállásokat kínáló portálokon számos kedvezményes lehetőséget kínálnak, melynek a felhasználási ideje a 2021-es év vége, de akad 2022-ben lejáró kupon is. Ezek nem csak ezért jók, mert így a lejáró összegek is elkölthetőek a SZÉP kártyáról, hanem azért is, mert, nagyon kedvező ajánlatokat is ki lehet fogni.

(x)

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó