Aki a világ végéről is visszatért – Rakonczay Gábor az OTP Business Caféban

2022.12.07. 08:00 | Hírek

Mindig számolni kell a legrosszabbal, és adott esetben tudni kell megállni, de aztán újra bele kell vágni, amíg nem járunk sikerrel – osztotta meg expedíciós tapasztalatait Rakonczay Gábor extrém sportoló az OTP Business Café legutóbbi eseményén. A kétszeres Guinness világrekorder és hatszoros óceánátkelő hajós arról is beszámolt, hogy egy ultrafutás alkalmával társai miként ösztönözték őt magát is nagyobb teljesítményre egy kis megtévesztéssel.

Turbulens világban élünk, a gazdaságban lezárult a pénzbőség korszaka, felerősödtek a recessziós félelmek, csúcsközelben az infláció, magasak a kamatok. Az OTP Business Cafe évzáró rendezvénye jó alkalmat kínált a számvetésre, a megoldások felkutatását szolgáló közös gondolkodásra. Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói területének vezetője köszöntőjében közös kívánságként azt fogalmazta meg, hogy a résztvevőknek a jövőben legyen részük kevesebb változásban, de az már az első előadásból kiderült, hogy ezt nem lesz egyszerű elérni.

Nehéz időszak jön, de pánikra nincs ok. Így lehetne röviden összegezni Tardos Gergely gazdasági folyamatokról, kilátásokról tartott előadásának fő üzenetét. Az OTP Bank Elemzési Központjának igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy kicsi, nyitott gazdaságként nem tudjuk magunkat függetleníteni a világban zajló folyamatoktól, amelyeket a csúcsra futó infláció mellett az egekbe szökő energiarák, a szomszédban dúló fegyveres konfliktus, a magas kamatok, a szakadozó ellátási láncok és a romló növekedési kilátások, a csökkenő fogyasztás, valamint a hitelezés szűkülésével visszaeső beruházások alakítanak a jövőben. Magyarországon is lassul a gazdaság bővülése, de szerencsés esetben, főként az exportra termelő vállalatok teljesítményének köszönhetően elkerülhetjük a recessziót, az elkövetkező év egészében inkább stagnálás várható. Nehéz lesz, de pánikra azért nincs ok, mert a világ vezető gazdaságaiban, az energiapiacon már stabilizálódni látszik a helyzet, ugyanakkor összességében arra kell számítani, hogy az elmúlt 30 évet jellemző „jó idők” nem térnek vissza.

A legdrágább bortól a legboldogabb az agyunk

A várakozások, a korábbi tapasztalatok, élmények és érzések az üzleti döntéseinkben is fontos szerepet játszanak. Dr. Újszászi Bogár László meggyőzés- és befolyásolástechnikai szakértő arról beszélt előadásában, hogy az emberi agy, a gondolkodás működésének megismerésével miként mélyíthető el az ügyfelek és partnerek lojalitása a cégünk, a termékeink iránt. A felszólalásban érintett három főszabály az, hogy vásárlóink ne érezzék tukmálásnak, ha valamit el akarunk nekik adni, törekedjünk arra, hogy értékesítőként kedveljenek meg minket, valamint érjük el, hogy szakértőként tekintsenek ránk. Az előadásban bemutatott számos, a legtöbb esetben a közönség soraiban meghökkenést kiváltó kísérletek egyikében egyetemistákat kérdeztek arról, hogy melyik bort tartják a legjobbnak, a palackonként 2, a 4 vagy a 12 ezer forintba kerülőt. Az nem meglepő, hogy a válaszadók elsöprő többsége (84 százaléka) a legdrágábbra szavazott, az viszont már sokat elárul agyunk működéséről, hogy a tesztpoharak mindegyikébe ugyanazt a bort töltötték.

A kalandor, aki már járt a világ végén

Rakonczay Gábor extrém sportolóval, kétszeres Guinness világrekorderrel és hatszoros óceánátkelő hajóssal is megesett, hogy sikerült egy kis megtévesztéssel nagyobb teljesítményre ösztönözni. Az egyik ultrafutó versenyen a térde annyira megfájdult, hogy félő volt, nem tudja folytatni. Segítőihez fordult, akik új, addig ismeretlen itallal kínálták, azt állítva, hogy az majd csökkenti a kínjait. A második adagot már annak tudatában itta meg, hogy nincs belőle több. Az csak a sikeresen teljesített verseny végén derült ki, hogy nem csodaszert kapott, a segítők öt, megszokott frissítőt öntöttek össze, hogy a sportoló ne tudja azonosítani az ízeket.

Az amerikai Év Kalandja Díj és a Magyar Formatervezési Díj tulajdonosa, aki kétszer átkelt Grönlandon és egy 44 napos expedícióval elérte a Déli-sarkot – mint megjegyezte, így valóban elmondhatja magáról, hogy járt a világ végén –, azt az üzleti életben is jól használható tapasztalatát is megosztotta a közönséggel, hogy nagy teljesítmények tervezésekor mindig számolni kell a legrosszabbal. Az ember ugyanis mindig megtalálja a megoldást: lehet, hogy nem elsőre, lehet, hogy nem másodikra, hanem csak sokadszori nekifutásra. Ebben az esetben érdemes kettőt hátra lépni, újra tervezni, felkészülni, majd ismét belevágni, egészen addig, amíg nem járunk sikerrel. A lényeg az, hogy több munkával mindig kitolhatjuk a teljesítőképességünk határait.

„Az ember úgy van összerakva, hogy minden sejtje élni akar” – fogalmazott az extrém sportoló, arra utalva, hogy életveszélyes helyzetekben tudni kell megállni, de utána mindenképpen újra meg kell próbálni elérni a kitűzött célt. Rakonczay Gábor a kisebb testvérei mellett azt is megtanulta, hogy egy csapat támogatásra szoruló tagjairól mindig gondoskodni kell.  Van, akinek elég egy ölelés, van, akinek hosszabb beszélgetésre, bátorításra van szüksége, és van, akit – képletesen szólva – egy kicsit „rugdosni” kell a jobb teljesítmény érdekében. A sportoló azt is elmondta, a kihívások kétharmadát csapatban teljesíti, jellemzően a társaság vezetőjeként, amit magányos műfajnak tart. Azt vallja, hogy aki gyorsan akar célba érni, egyedül vág neki az útnak, aki messzebbre akar eljutni, a csapatot választja. A sportoló eltökéltségéről, kitartásáról sokat elárul, hogy az előadás után, este fél kilenckor, a csípős, borongós decemberi időben még elindult a Margitszigetre. Futni. Készül a következő versenyre.

Az OTP Business Café-ról

Az OTP Bank azért hozta létre a vállalkozóknak szóló eseménysorozatát, az OTP Business Café-t, hogy inspiratív előadásokkal, tanulságos történetekkel és első kézből származó, friss hitelpiaci információkkal segítse a mikro- és kisvállalkozások döntéshozóit.

 

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó