Bankszámla egyenleg lekérdezés módjai régen és most

2021.01.27. 08:00 | Hírek

Azt, hogy éppen mekkora összeg van a bankszámlánkon mindig jó, ha tudjunk. A banki egyenleg lekérdezése régebben sem volt akkora ördöngösség, manapság azonban jóval kényelmesebben hozzáférhetünk ehhez az információhoz. Az online lehetőségek megjelenésével a bankolás meglehetősen leegyszerűsödött, a banki ügyeinket már egy okostelefon segítségével bármikor és bárhol elintézhetjük, legyen szó az egyenlegünk lekérdezéséről , utalásról, de akár lekötés vagy csoportos beszedés elindításáról is.

A Hitelmindenkinek.hu csapata utánajárt, milyen lehetőségeink vannak az egyenleg lekérdezésnek manapság. Régen SMS és telefonos szolgáltatást lehetett kérni, ha nem szerettünk volna elsétálni a legközelebbi ATM-hez, és lekérdezni az egyenlegünket.  Manapság is van ezekre lehetőség, de régen csak ezek segítségével tudhattuk meg, mekkora összeg is van éppen a bankszámlánkon. Bár az egyes bankok szolgáltatásai eltérhetnek egymástól, de nagy különbségek az egyenleglekérdezés tekintetében nincsenek. Ma már minden bank rendelkezik netbankos és mobilbankos felülettel, ahogyan a régi, telefonos és SMS lehetőségekkel is lehet élni.

Az egyenleglekérdezés online módjai

A legegyszerűbb módja az egyenlegünk lekérdezésének, ha rendelkezünk internetbankos, illetve mobilbankos felülettel. Ezekre bármikor ellátogathatunk, és ellenőrizhetjük az aktuális egyenlegünket. A biztonsági szabályok is szigorodtak, így attól sem kell félnünk, hogy esetleg illetéktelenek kezébe jutnak az adataink. A belépéshez ugyanis manapság két lépcsős beléptetés, sok esetben SMS vagy mobilbankos jóváhagyás is szükséges. Emiatt pedig nem kell attól tartanunk, hogy valaki illetéktelenül jut a netbankos felületünkre.

Online egyenleglekérdezés lehetőség már minden bank szolgáltatásában szerepel, ráadásul jóval többet is tud egy netbankos vagy mobilbankos rendszer, minthogy megmutatja, mennyi pénz is van éppen a számlánkon. A számlatörténetünket is azonnal ellenőrizhetjük, de utalásra is van lehetőség. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel, ugyanis az online felület használata a legtöbb bank esetében ingyenes. Csak internet hozzáférésre, mobilban esetén pedig egy okostelefonra vagy iPhonra van szükség.

Kérhetünk SMS szolgáltatást, de vajon megéri?

Az SMS szolgáltatás már régóta létezik, régebben az egyik leghatékonyabb lehetőség volt az egyenlegünk nyomon követésére. Manapság is kérhetjük ezt a szolgáltatást, azt is eldönthetjük, hogy az összes pénzmozgás esetén kapjunk üzenetet a telefonunkra, de kérhetjük csak a kimenő vagy a bejövő összegek esetén. Akinek gyakoriak az utalások vagy a levonások a számláján, ez jó módszer lehet, hogy nyomon kövesse a banki egyenlegét. Ugyanakkor hátránya is van ennek a szolgáltatásnak, mégpedig az ára.


a kép forrása: pexels.com

Az SMS szolgáltatás ugyanis nincs ingyen. Egyes bankok esetében megadják, hogy hány SMS lehet ingyenes, valahol az összes értesítésért díjat számolnak fel. Az olyan számlák esetén, ahol gyakori a pénzmozgás, ott havonta az SMS szolgáltatás akár több ezer forintba is kerülhet. Ez pedig nem kevés pénz annak fényében, hogy az online szolgáltatások ingyenesek, így akár naponta többször, anyagi befektetés nélkül is ellenőrizhetjük az egyenlegünket. Ha nem használjuk sűrűn a bankkártyánkat, vagy nem történik a számlán túl sok utalás, esetleg nincs lehetőségünk az online lehetőségek használatára, az SMS szolgáltatás is megérheti, de alaposan fontoljuk meg, hogy valóban megéri-e nekünk.

Egyenleglekérdezés külföldön

A banki egyenlegünket manapság külföldön is lekérdezhetjük. Erre egyrészt az online szolgáltatások kihasználásával van lehetőség, másrészt az SMS szolgáltatást is kérhetünk, harmadrészt telefonos lehetőség is rendelkezésünkre áll. A netbankos és mobilbankos felületet természetesen akkor fogjuk tudni használni, ha WIFI hálózat áll a rendelkezésünkre, esetleg a mobiltelefonunk adatforgalmát is igénybe vehetjük. Ez utóbbi azonban nem biztos, hogy elérhető külföldön, erről érdemes utazás előtt tájékozódni.

Az SMS szolgáltatásra ugyanez érvényes. Ha nincs térerőnk, illetve nem veszünk igénybe roming szolgáltatást, lehet, hogy nem kapjunk meg az SMS-t a banki egyenlegünkről. A telefonos szolgáltatás is a rendelkezésünkre áll, ehhez utazás előtt érdemes utánanézni az egyenleglekérdezéshez hívható telefonszámnak, ami például a Budapest Bank esetén eltérő a külföldi és a belföldi hívás esetén.

(x)


 

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó