Glami.hu: a magyar fogyasztók többsége már inkább online vásárol divatcikkeket, mint hagyományos üzletekben

2021.10.26. 08:00 | Hírek

A magyarok 86 százaléka tervez divatcikkeket vásárolni az interneten az ünnepeket megelőző kereskedelmi időszakban. A fogyasztók 57 százaléka elsősorban webáruházakból fog divatcikkeket rendelni, 29 százalék vásárol majd online és fizikai üzletben egyaránt, és csupán 4 százalékra tehető azoknak az aránya, akik csak hagyományos üzletekben gondolkodnak. 69 százalék az online vásárlást választja, amennyiben a keresett termék egy webáruházban és egy fizikai üzletben is rendelkezésre áll. A Black Friday alkalmával minden második magyar fogyasztó (59 százalék) tervez ruházati- és divatcikket vásárolni.

A GLAMI divatböngésző ünnepi vásárlási szokásokat vizsgáló felmérése szerint a magyarok 86 százaléka fog divatcikkeket vásárolni az interneten az ünnepeket megelőző kereskedelmi időszakban. A fogyasztók 57 százaléka tervezi, hogy szinte csak webáruházakból fog rendelni, 29 százalék vásárol majd online és fizikai üzletben egyaránt és csupán 4 százalékra tehető azoknak az aránya, akik csak hagyományos üzletben gondolkodnak. Az online vásárlás növekvő népszerűségét ugyancsak jól mutatja, hogy a fogyasztók 69 százaléka már az online vásárlást választja, amennyiben a keresett termék egy webáruházban és a fizikai üzletben is rendelkezésre áll.

Az online vásárlást előnyben részesítő fogyasztók a webáruházakból történő rendelés legfontosabb előnyeiként a kényelmi szempontokat (56 százalék), a legkedvezőbb árajánlat gyors megtalálásának lehetőségét (27 százalék), a fizikai boltba való eljutáshoz szükséges idő megtakarítását (35 százalék) és a webáruházak oldalain szűrőkkel és kulcsszavakkal történő keresés hatékonyságát (27 százalék) jelölték meg. A bolti vásárlást preferáló fogyasztók számára elsősorban a ruhák megtekintésének és felpróbálásának a lehetősége (61 százalék), az üzletekben történő vásárlás élménye (25 százalék), illetve az árucikk azonnali átvételi lehetősége (6 százalék) teszi vonzóbbá a vásárlás hagyományos módját.  A COVID-19-től való félelem ugyan már nem szerepel az online vásárlás mellett szóló döntő érvként, de a koronavírus hatásai továbbra is érzékelhetők: az online és bolti vásárlását is tervező vásárlók 65 százalék mondta, hogy el fogják hagyni az üzletet, amennyiben az túlzsúfolttá válik.

A magyarok többsége november folyamán (39 százalék) vagy december első hetében (29 százalék) tervezi beszerezni az ajándékokat, 15 százalék már októberben is vásárol az ünnepekre, az utolsó hétre 3 százalék, a legutolsó néhány napra pedig csak 2 százalék hagyja a vásárlást. Az év végi vásárlási hullám nyitányának tekinthető Black Friday alkalmával a magyarok 59 százaléka tervez valamilyen ruházati- és divatcikket vásárolni. A válaszadók 49 százaléka spontán tervez válogatni a legjobb ajánlatok között, 31 százalék előre eltervezi, hogy milyen darabokat fog megvásárolni, 16 százalék pedig bevásárlólistát is készít, illetve a korábban „kívánságlistára” helyezett termékeket fogja megvásárolni.

Mindezek ellenére, bár szinte minden fogyasztó ismeri a Black Friday akciókat, a felmérés résztvevőinek 8 százaléka nem tervez divatcikkeket vásárolni 2021-ben, 31 százalék pedig még bizonytalan. Akik nem terveznek divatcikkeket vásárolni, azoknak az 52 százaléka azzal indokolja döntését, hogy a különböző kedvezmények az év egyéb időszakaiban is elérhetők, 7 százalékuk inkább olyan termékekre koncentrálna, amelyeken többet spórolhat (mint például elektronikai cikkek), 10 százalék pedig aggódik, hogy csak felesleges dolgokat vásárolna.

Az online felmérés 12 piacon (Csehország, Szlovákia, Görögország, Magyarország, Románia, Horvátország, Szlovénia, Bulgária, Lettország, Litvánia, Észtország, Törökország) összesen 19.000+ (Magyarországon 2500 fő) fogyasztó megkérdezésével készült. Az adatfelvétel időpontja: 2021. szeptember

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó