Hogyan alakul az USA dollár árfolyam?

2022.12.18. 20:17 | Hírek

Az USA dollár árfolyam követése az elmúlt időszakban még azoknak is izgalmakat kínált, akik egyébként nem figyelik napi szinten az árfolyam-mozgásokat. A belpolitika, az aktuális külpolitikai helyzet, a szomszédunkban dúló háború, és az ezzel kapcsolatos nyilatkozatok mind hatással vannak arra, hogy a hazánk szempontjából lényeges árfolyamok miként alakulnak. A mélyrepülés nem ment ritkaságszámba az elmúlt fél évben, és mindez a hazai árakra is jelentősen rányomta bélyegét.

Import árak és elszálló infláció

A gazdaságban szinte minden mindennel összefügg, s ezt érdemes szem előtt tartani a vonatkozó döntések meghozóinak. A folyamatokba történő beavatkozás hátulütőit már jól láthattuk az üzemanyaggal kapcsolatban, de az élelmiszerüzletekben is folyamatosan tapasztalhatóak az elszálló árak. Az élelmiszerekre vonatkozó infláció már 40% körül mozog, s ilyen tekintetben a pénz értéke nem várt méretekben romlik. Hiába a minimálbér emelése és a nyugdíjakkal kapcsolatos intézkedések, ezek sajnos nem fedezik azokat a költségeket, amelyek a megélhetéssel összefüggésben felmerülnek. Az USA dollár árfolyam szintén hatással van mindazokra a termékekre, melyek behozatalát külföldről tudja a gazdaság megoldani.

Egyre rosszabbul él a magyar

Rendszeresen napvilágot látnak olyan statisztikai adatok, melyek szerint a gazdasági növekedéssel nincs semmi baj, vagy éppen a magyar ma is fogyaszt, és nem esett vissza a fogyasztásra fordított kiadások mértéke. Az infláció azonban egyértelműen megmutatja, hogy jelentősen kevesebb terméket kaphatunk a pénzünkért, mint egy éve. Amikor szinte pénzeső hullott a családokra az év elején, akkor még nem gondoltuk, hogy mindennek meglesz a böjtje. Míg az állam adóbevételei a horrorisztikusan megnőtt árakkal együtt folyamatosan emelkednek, addig a háztartásoknak egyre kevesebb jut megélhetésre. A kisvállalkozások is bajban vannak, a KATA átalakítása pedig sokakat kiszorított a piacról.

Nem csak az USA dollár árfolyam ingatag

Aki kicsit is figyeli az aktuális árfolyamok mozgását, pontosan láthatja, hogy az USA dollár mellett a font és persze az euró is igen széles skálán mozog. A kormányzati döntések, az Európai Unió hazánkkal kapcsolatos véleményformálása egyaránt hatással van arra, mekkora a nemzetközi bizalom Magyarország irányába. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az árfolyamok ingadozása a jelenlegi kiszámíthatatlan helyzet tanúbizonyságai.

Befektetés és árfolyam-változások

Amikor az euró árfolyam soha nem látott mélyrepülésben volt, sokan úgy vélték, mindez befektetés jelleggel sem rossz választás. Az egyébként negatív helyzetként értékelt ingadozás tehát a szemfüleseknek plusz bevételt hozhatott, de alapvetően nem egyfajta lehetőségként tekint a magyar az euró és az USA dollár árfolyam elmúlt időszakban tapasztalható változásaira.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az árfolyamok a behozott termékek árát komolyan befolyásolják. Bár a hazánkban elszálló infláció inkább hozható kapcsolatba az elhibázott gazdaságpolitikai döntésekkel, de a gazdaságba az év elején kiáramlott pénzmennyiség, valamint az uniós döntésekhez való hozzáállás sem kedvez az ország megítélésének. A jelenlegi energiaválság és a beszerzett energiahordozók komoly terhet jelentenek a háztartások és az önkormányzatok számára, és ezen a kormányzati narratívaként ismert állami támogatás sem sokat segít. Az USA dollár árfolyam figyelemmel követése már csak az energiaárakkal összefüggésben is kiemelt jelentőséggel bír.

 

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó