Korlátlanul ingyenes belföldi átutalási lehetőség az UniCreditnél

2022.10.01. 08:00 | Hírek

Még a más bankoknál szokásos pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell kifizetni az UniCredit mobilalkalmazásával indított eseti belföldi utalásokért, de csak egy bizonyos díjcsomag esetében.

Az UniCredit számlacsomagok választéka nem nevezhető túl gazdagnak, bár lehet, hogy ez esetben épp a kevesebb a jobb. A bank ugyanis kétféle ügyfélkörre lő velük: azokra, akik szeretik használni a bank elektronikus szolgáltatásait, kiváltképp a mobilapplikációjukat, rajtuk kívül pedig azokra, akik nem annyira aktívak a digitális világban.

A Mobil Aktív Plusz és Ikon Plusz díjcsomagok mindegyike többféle havidíjjal használható, pontosabban a standard havidíj csökkenthető a jóváírások összegétől függően.

A Mobil Aktív Plusz díjcsomagban díjmentes szolgáltatás az eseti átutalás belföldön forintban, bankon belülre és kívülre, de a teljes díjmentesség, mely szerint még a pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell kifizetni, csak az UniCredit Bank mobilalkalmazásán keresztül indított tranzakciókra érvényes, az internetbankon keresztül indítottakra nem. Nem kell fizetni a díjcsomagban a rendszeres forintátutalásokért sem, bankon belül és bankon kívül korlátlan számban, továbbá a csoportos beszedések is korlátlan számban díjmentesek. Az ingyenes szolgáltatások azonban ezzel még nem értek még véget.

Most akció keretében a Mastercard Standard bankkártya kibocsátói díját nem kell megfizetni. Akció keretében továbbá az első éves tagsági díjat, annak terhelését követő 30 naptári napon belül, jóváírja. Ez az 2022. október 31-ig igényelt kártyákra vonatkozik.

A Mobil Aktív Plusz számlacsomag normál havi zárlati díja 1 941 forint havonta. Amennyiben a tárgyhónapban: legalább 75 000 forint jóváírás érkezik külső átutalásból a számlára, akkor a zárlati díj összegéből a következő hónapban 864 forint kerül jóváírásra a bankszámlán. Ha legalább 150 000 forint jóváírás érkezik, akkor 1402 forint kerül jóváírásra, legalább 300 000 forint jóváírás érkezik, akkor 1672 forint kerül jóváírásra.

Az Ikon Plusz számlacsomag havi számlavezetési díja 2 238 forint a díjvisszatérítést követően, ha havonta legalább 400 000 forint jóváírás érkezik a számlára, vagy az ügyfél 5 millió forintos megtakarítási állománnyal rendelkezik a banknál. Sőt, 30 millió forintos megtakarítási állománnyal a számlavezetési díj 0 forint. Ha egyik jövedelemfeltétel sem teljesül, akkor a normál havi számlavezetési díj 4 830 forint. Az Ikon Plusz korlátlan számú eseti és rendszeres forint átutalást és csoportos beszedési megbízást tartalmaz bankon belülre és bankon kívülre az elektronikus csatornákon, készpénzfelvételt pedig belföldön havonta 4 alkalommal tartalmaz UniCredit automatából.

Az UniCredit Bank bankszámláit online folyamatban az alábbi linkről lehet igényelni.

Az UniCredit Bank egyedüli szolgáltatást nyújt a mobilosoknak. Mobiltelefonnal fizetni ugyan egyáltalán nem számít egy új technológiának, hiszen ugyanúgy és ugyanott lehet fizetni a telefonnal is, mint ahogy és ahol az érintéses fizetésre alkalmas bankkártyával. De az UniCredit megoldása a készpénzfelvételre is alkalmas. Mindkét megoldás pontosan azon a technológián, az NFC-n alapul, amihez a mobiltelefonnak alkalmasnak kell lennie erre a technológiára.

Ehhez telepíteni kell a bank mobilalkalmazását. Apple készüléktulajdonosok az iPhone beépített pénztárcájával fizethetnek, de ez utóbbit nem kell letölteni, hiszen azt az operációs rendszer már eleve tartalmazza.

A következő lépés az UniCredit bankkártya úgynevezett digitalizációja. Ezzel egy speciális, csak mobiltelefonban használható mása jön létre a meglévő fizikai – plasztik - bankkártyának, mely el is különül attól, így a fizikai és a digitális kártyát külön-külön lehet használni ugyanabból az egyenlegből, de ez tényleg két különböző kártyát jelent, bár a digitális változatért nem kell külön fizetni, és a vásárlás díja is azonos a plasztikéval.

A digitális változatot nem lehet másra használni, csak bolti érintéses fizetésre (és készpénzfelvételre), tehát az interneten nem használható.

A digitális, mobiltelefonba telepített bankkártya arra sem alkalmas, hogy fizessünk vele olyan boltokban, ahol az érintéses fizetés nem támogatott, hanem a bankkártya chipjét kell használni fizetéskor. Szerencsére ezek száma hazánkban már nagyon csekély, és ezek lecserélése is folyamatosan zajlik. Szóval gyakorlatilag mindenhol lehet fizetni mobillal is.

Miután digitalizáltuk a plasztik bankkártyát, az titkosítva kerül be a telefonba, feltörni nem lehet. Már csak azért sem, mert a mobiltelefonban nincs tárolva semmilyen bankkártyaadat, csak úgynevezett tokenek, vagyis egyszer használatos fizetési adatok utaznak a mobil és a banki szerver között, amiből még visszafejtés esetén sem lehet megtudni az eredeti kártyaszámot, kártyaadatokat, a tokenek pedig csak egyszeri használatra alkalmasak, utána lejárnak.

Ezzel tulajdonképpen a legmodernebb technológiával védik a kártyaadataidat a mobilban, ellentétben a fizikai plasztiklappal, melyen minden adat olvasható. Más kérdés, hogy ma már ezzel sem lehet önmagában fizetni az interneten, kell hozzá a kétfaktoros ügyfélhitelesítés, melyet külön fejezetben tárgyalunk.

Visszatérve a digitális kártyára, mely a mobilodba kerül telepítésre, ennek biztonságát nem csak a korszerű technológia szavatolja, de az is, hogy nem lehet használni a telefonnal önmagában egyszeri érintéssel, ahogy az egy bankkártyával szokás. A banki mobilappot ugyanis kizárólag úgy lehet használni fizetésre, hogy a készülékeden bekapcsoltad a képernyőlezárást, jelszóval, mintával vagy biometrikus azonosítóval ellátva. Ez azt jelenti, hogy a készülék lezárva nem alkalmas mobiltelefonos fizetésre.

Ezt azonban a készülék használója a banki mobilapp beállításai között felülbírálhatja, ha az adott applikáció ezt megengedi. Ekkor nem szükséges a képernyőt feloldani, csak a képernyőt kell bekapcsolni. Viszont ez a funkció sem enged 15 000 forint feletti fizetést képernyő feloldás nélkül. Itt van továbbá a 45 000 forintos kumulált – azaz összesített – érintéses limit, mely azt az összeget mutatja, ameddig összesen lehet érintéssel fizetni több különálló vásárlás során úgy, hogy közben egyszer sem kell megadni PIN kódot. Minden 15 000 forintos vásárlás lenullázza ezt a limitet, hiszen ott PIN kódot kell megadni.

Ha azonban elérjük csupa 15 000 forint feletti tranzakciókkal, PIN kód megadása nélkül a 45 000 forintos limitet, a PIN kódot kötelező megadni akkor is, ha az adott tranzakció nem éri el a 15 000 forintot.

Amikor PIN kódot kell megadni, akkor azt nem a POS terminálon, hanem a telefonon kell megadni a fizetéshez szükséges kódot, vagyis a POS terminál billentyűzetét egyáltalán nem kell megérinteni. A telefonon ujjlenyomat-azonosítás esetén az ujjlenyomatot, egyéb esetben az mPIN kódot kell megadni.

A mobilos vásárlások során van még egy szabály, amire figyelni kell. Ez pedig az internetkapcsolat nélküli használat. Mint említettük korábban, minden fizetés során tokenek utaznak a kommunikációban, melyből nem lehet visszafejteni a bankkártya adatait. Mivel a tokenek csak egyszer használhatóak a fizetés során, ezért minden fizetéshez önálló token szükséges. Ha nincs internetkapcsolat, a mobilkészülék nem tud új tokeneket letölteni a banktól, ezért általában 10 tokent el tud tárolni a készülékben. Vagyis legfeljebb tízszer lehet fizetni internetkapcsolat nélkül. A banki appok amint internetkapcsolatot érzékelnek, maguktól letöltik a hiányzó tokeneket, ezért ezzel a korláttal csak akkor találkozunk, ha tízszer fizetünk érintéssel úgy mobillal, hogy köztük egyszer sem volt internetkapcsolat.

A készpénzfelvétel mobiltelefonnal csak az UniCredit Banknál működik jelenleg. Ennek lényege, hogy a mobiltelefonos alkalmazásban összekészítjük a tranzakciót, és amint odaértünk az ATM-hez, azzal a mobilalkalmazással teremthetünk kapcsolatot, mely így kiadja a pénzt anélkül, hogy behelyeznénk a bankkártyát. Így az egyetlen fizikai kapcsolat az ATM-mel a pénz elvételekor történik.

Várható, hogy idővel más bankok körében is elterjed ez a módszer.

A fenti módokon a telefon használható fizetésre és akár készpénzfelvételre is anélkül, hogy a bankkártyánk magunknál lenne.

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó