Lesz mobiltelefonos készpénzfelvétel az Erste bankjegy-automatáin

2022.10.06. 23:03 | Hírek

Ma Magyarországon csak az UniCredit Banknál lehet készpénzt felvenni mobiltelefonnal, igaz, ott nem érintéses módszerrel, hanem mobilapplikáción keresztüli adatkapcsolat segítségével. Több banknál lehet érintéses bankkártyával készpénzt felvenni, de mobillal - érintéssel - egyiknél sem. Az Erste Bank készül ennek bevezetésére, de emellett más olyan szolgáltatások is elérhetők az Erste ATM-eknél, melyek más bankban még nem.

Az Erste Bank bankkártyás ügyfelei nem csak az Erste Bank ATM-jeit használhatják saját ATM díjjal, hanem idehaza a Takarékbank ATM-jeit is (jövőben: MBH Bank), illetve a külföldi Erste ATM-eket is. Ebben a cikkben azonban csak a magyarországi ATM-ekről lesz szó.

Az Erste ATM hálózata idehaza mintegy 400 gépből áll. Ezek egy része - mintegy 100 ATM - a bankjegyek befizetésére is alkalmas. A befizetett összeget egyből jóváírja az ATM, még éjjel és hétvégén is.

Az Erste ATM-ek az Erste Sorszámhúzó applikáció segítségével is könnyen megtalálhatók.

Egy Erste ATM-ből akár 800 000 forint is kivehető egyetlen tranzakcióval, de erre az Erste Bank bankkártyái alkalmatlanok, mivel ott a bank hirdetménye szerint maximális felső napi limit bankkártyánként 500 000 forint. Tehát a 800 000 forint felvételéhez egyetlen tranzakcióval egy olyan bankkártyát kell használnod, melynek a limitje kitolható 800 000 forintig is.

Az Erste Banknál nem csak Visa és Mastercard logóval ellátott chipes és mágnescsíkos bankkártyákkal lehet készpénzt felvenni, hanem ezen bankkártyák érintéses változataival is. Ezekkel valóban csak érinteni kell a bankkártyát az ATM-hez, éppúgy, mint POS terminálon keresztüli fizetés esetében, és így végbemegy a tranzakció. Ennek - a kényelmen túl - az az előnye, hogy a bankkártya nem maradhat a gépben, az nem nyelheti el a plasztikot és a kártyakiadó nyílást sem lehet manipulálni. Ráadásul a kártyabirtokos sem felejti a gépben a bankkártyáját. Az érintéses funkció során kötelező megadni a PIN kódot, még 15 000 forint értékű vásárlás alatt is.

Az Erste ATM-eken csak a készpénzfelvétel vagy készpénzbefizetés lehet érintéses művelet. A bankkártya aktiválása vagy a PIN-kód cseréje csak úgy érhető el, ha a bankkártyát a gépbe helyezik.

Az érintéses készpénzfelvétel valamennyi Erste ATM-en keresztül használható. A bank ígérete szerint "később" kifejlesztik azt a funkciót is, hogy mobiltelefonnal is lehessen készpénzt felvenni.

Addig is érdemes kihasználni az Erste ATM-ek különleges szolgáltatásait, melyek más banknál nem érhetőek el.

Az egyik ilyen szolgáltatás a címletválasztás. Sokszor bosszankodunk azon, hogy nagy címletű bankjegyet kapunk, amelyet nehéz felváltani. Magyarországon egyedüliként az Erste ATM-eken van lehetőséged címletet is választani a készpénzfelvétel során. 1 000 és 5 000 forintos címlet esetén maximum 10-10 db bankjegyet lehet felvenni tranzakciónként, de a konkrét szám attól is függ, hogy éppen milyen címletek vannak az ATM-ben.

Címletet választani 1 000, 5 000, 10 000 vagy 20 000 forintos címletben lehet. A gép kijelzőjén mindig láthatók a választható és elérhető címletek, valamint azok maximális mennyisége, ami gépenként más és más.

Egy másik probléma, ha a kedvenc címletünket - mellyel igyekszünk kivédeni a nagy címletek problémáját - nem kerekítve kérjük a géptől. Bár egyes ATM-eken már feltalálták, hogy 19 000, vagy mondjuk 39 000 forintot is fel lehessen venni egyből a gyakori összegválasztó képernyőn, a legtöbb automatánál ehhez be kell menni az egyéb összeg menüpontba és külön meg kell adni ezt az összeget. Az Erste Bank ATM-eknél azonban erre nincs szükség. A nyelvválasztás és az azonosítás után a választott Kedvenc összeget jelölő gyorsgomb is kiválasztható. A gombhoz tartozó összeget meg lehet adni konkrét összeggel és címletválasztással is, továbbá bármikor módosítható. Más összeget is akár azonnal elmenthető új kedvenc összegként és a következő alkalommal már az új eltárolt összeg fog megjelenni kedvenc összegként.

 

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó