Mi várható az euro és a font árfolyam alakulásával?

2022.12.18. 20:24 | Hírek

A font árfolyam az elmúlt hónapokban komoly mélyrepülést produkált. A folyamat egyébként az euró kapcsán is tapasztalható volt, és jelenleg sincs garancia arra, hogy nem érjük el a korábbi mélypontokat. A folyamat szoros kapcsolatban áll mindazokkal a tevékenységekkel, amelyek a hazai politikai és gazdasági intézkedésekhez köthetőek. Természetesen a világpolitika, a szomszédunkban zajló háború és az energiaválság hátulütői mellett sem mehetünk el, hiszen ezek a folyamatok együttesen határozzák meg az aktuális árfolyamokat. Miért nem mindegy ez nekünk Magyarországon? Milyen tényezők befolyásolják az árfolyamok alakulását?

Nem mindegy hazánk megítélése!

Nem pusztán az uniós pénzek tényleges beérkezését illetően igaz ez. A kiszámítható gazdasági folyamatok, az átláthatóság és a korrupciómentesség egyaránt befolyásolják azt, hogyan vélekednek más országok Magyarországról. A font árfolyam hatással van az importálással beszerzett termékekre, és így a fogyasztók által fizetendő összegekre is. Mindezt természetesen a magyar fizetőeszköz nagyfokú elértéktelenedése, az infláció is befolyásolja. Egyelőre arról sincsenek még biztos előrejelzések, hogy jövőre sikerül-e egyszámjegyűre csökkenteni az inflációt, és akkor még nem beszéltünk az élelmiszerek árainak drasztikus növekedéséről.

Vannak, akik az elhibázott gazdaságpolitikát teszik felelőssé ezért. Valljuk be, az ársapkás intézkedések alapvetően szólnak bele a piaci működés szabályaiba, és nem csoda, ha a cégek más termékek árának emelésével igyekeznek hiányukat pótolni. Az üzemanyagra kivetett ársapkával kapcsolatban már bebizonyosodott, hogy az efféle intézkedések nem tarthatóak hosszútávon az érintett szektor torzulása, és a hiányzó termékek jelentette problémák nélkül.

Font árfolyam: az ingadozás nem kerüli el ezt sem!

Az elmúlt hónapokban annak lehettünk szemtanúi, ahogyan az Európai Unióhoz fűződő viszonyunk, a világpolitikában betöltött szerepünk, az aktuális megnyilvánulások, vagy éppen az Ukrajnában uralkodó helyzethez való viszonyulásunk szinte azonnal hatást gyakorolt a külföldi fizetőeszközök árfolyamára. Az MNB intézkedései ugyan időszakosan megoldást kínáltak a helyzetre, de hosszútávon nem segítettek. Ellenben a hazai hitelfelvételi kedvre, és a várható kamatszintekre komoly hatással vannak már most a meghozott intézkedések.

Enyhül az inflációs nyomás a jövőben?

Egyik hónapról a másikra jelentős változás biztosan nem várható. A kormányzati döntések, a rendelkezésre álló uniós források és persze az aktuális árfolyamok egyaránt meghatározzák azt, milyen költségekkel számolhatunk a jövőben. Az élelmiszerinfláció kapcsán érezhetjük a leginkább drasztikus emelkedést, de az energiaválság is rányomta a bélyegét az elmúlt évre. Sok szakember azon az állásponton van, hogy ez utóbbi az elkövetkező években sem sokat változik majd, és meg kell tanulnunk újragondolni fogyasztási szokásainkat. Jelenleg azonban az az elsődleges cél, hogy az idei telet valahogy átvészeljék a háztartások és az önkormányzatok energetikai szempontból.

Az euró, az USA dollár és a font árfolyam alakulása mutatott már meglepő fordulatokat az eltelt hónapokban. A kormányzati hozzáállás és döntések nagyobb mértékben hatással lehetnek a nemzetközi valuták árfolyamára, mint azt sokan hisszük. Korántsem mindegy tehát, hogy milyen folyamatok zajlanak itthon, és miként reagálnak erre a nemzetközi közösség tagjai. A font árfolyam az import és a forint gyengesége kapcsán egyaránt fontos szerephez jut.

 

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó