Milyen Online számlázót válasszunk?

2021.06.30. 08:00 | Hírek

Az online számlázó oldalak és programok egyre nagyobb teret hódítanak az elmúlt években. Számos ingyenes és fizetős szolgáltatás létezik már online számlakészítésre, így kiválaszthatjuk a számunkra legjobban megfelelőt szolgáltatás és ár tekintetében. Manapság már szinte minden cég, vállalkozás és egyéni vállalkozó használ valamilyen online számlázó programot. Ennek az az oka, hogy az előző évben módosult az erre vonatkozó törvény. Ennek értelmében minden vállalkozásnak és egyéni vállalkozónak bejelentési kötelezettsége van a NAV felé.

Ez természetesen nem jelenti automatikusan azt, hogy papír alapú számlát ne lehetne kézzel kiállítani, viszont kevesen akarnak duplán dolgozni azzal, hogy megírják a papír alapú számlát egy számlatömbbe, majd felviszik elektronikusan, majd lejelentik. Ez többletfeladatot jelent a vállalkozók és vállalkozások számára is, jóval egyszerűbb online módon kiállítani a számlát, ami persze lehet papír alapú számla is, nemcsak kizárólag elektronikus. A legtöbb számlázó programok össze lehet kötni a NAV rendszerével, de maga a NAV is ad lehetőséget a vállalkozóknak és a vállalkozásoknak a saját online számlázó programjának használatára. A Penzkalauz.hu utánajárt, hogy milyen online számlázót tudunk választani.

Mindenkinek szüksége van online számlázóra?

A magánszemélyeknek nincs, hiszen ők alapvetően nem állítanak ki számlát. Természetesen, aki szeretné a használt holmiját eladni a neten, az megteheti, de számlát nem fog róla kiállítani. Vannak azonban adószámos magánszemélyek is, akik nem egyéni vállalkozók, de rendelkeznek adószámmal, nemcsak adóazonosító jellel. Nekik, ugyanúgy, mint az egyéni vállalkozóknak joguk van számlát kiállítani, és ehhez használhatnak online számlázót. Az egyéni vállalkozók és a vállalkozások számára is szükséges lehet az online számlázó használata.

Azt azonban le kell szögezni, hogy az online számlázó senkinek sem kötelező. Aki szeretne, maradhat a papír alapú, számlatömbbel történő számlaadásnál, ám ezeket a számlákat mindig a számlaírás napján fel kell tölteniük a NAV számára, mert az adatszolgáltatás rájuk is ugyanúgy vonatkozik. Ezért választják manapság már a legtöbben az online számlázó programokat, melyek ezt az információszolgáltatást a NAV felé meglehetősen leegyszerűsítik. De, hogy melyik online számlázó programot válasszuk, az érdekes kérdés.

Amit NAV Online számlázó nyújt

A NAV létrehozott a vállalkozók és a vállalatok számára egy online számlázó programot, melyre ügyfélkapunk segítségével is tudunk regisztrálni a NAV honlapján keresztül. Ez az online számlázó ingyenes, és nincs szükség külön kérvényre, igényre ahhoz, hogy összekössük a NAV rendszerével, hiszen automatikusan teljesítjük a használatával az információszolgáltatásra vonatkozó kötelezettségünket. A NAV online számlázó mind alapfunkciót tartalmaz, amire egy egyéni vállalkozónak vagy egy adószámos magánszemélynek szükséges lehet.

Ha tehát nem szeretnénk nagy ügyet kerekíteni az online számlázó keresésből, és nem írunk olyan rengeteg számlát, akkor érdemes megfontolni, hogy a NAV rendszerét használjuk, hiszen ez meglehetősen leegyszerűsíti a feladatainkat, ami az online számlázóra történő regisztrációval jár. Külön bejelentenünk nem szükséges a NAV felé a számlázót, a regisztrációt követően pedig már írhatjuk is az első számlákat. Papír és elektronikus számlát is kiállíthatunk, a partnereinket pedig el tudjuk menteni, ha szükséges.

Miért éri meg a fizetős online számlázók használata?

A NAV Online számlázó programján túl azonban számos másik számlázó is létezik. Ezeknek is van ingyenes használható verziójuk, ám a legtöbb esetben vannak fizetős szolgáltatások is. Az online számlázó programok összeköthetőek a bankszámlánkkal is igény szerint, de számos más szolgáltatást is igényelhetünk, ez viszont már a legtöbb esetben fizetős. Akkor érheti meg ezt választani, ha több számlát állítunk ki minden hónapban, nemcsak párat, és fontos számunkra, hogy a számlázó program a könyvelésbe is a segítségünkre legyen.

Nagyobb vállalkozások és cégek számára lehet egy jó megoldás, számukra mindenképp érdemes megfontolni a használatát. Ugyanakkor viszont arra mindenképp figyelni kell, hogy a regisztrációt követően a lehető leghamarabb kössük össze a számlázónkat a NAV rendszerével.

a kép forrása: flickr.com

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó