Mit jelentenek a bankszámlaszám számai?

2021.06.29. 08:00 | Hírek

A bankszámlaszám elsőre meglehetősen kaotikus számhalmaznak tűnhet, sokan nem is tudják, mit is jelentenek az egyes számok. Ám minden van jelentősége, és ha tudjunk, hogy melyik mit jelent, akkor rengeteget megtudhatunk egy bankszámlaszám tulajdonosáról ahonnan a pénzt kapjuk, vagy ahova utalnunk kell. A számok rejtik, hogy melyik bankban vezetik az adott számlát, az OTP Banknál, a CIB-nél, az ERSTE Banknál, vagy a Raiffeisennél. Emellett azt is elárulják nekünk a számok, hogy belföldi vagy külföldi utalásról van-e szó.

A Hitelmindenkinek utána járt a leggyakoribb bankszámlaszámra vonatkozó kérdéseknek. A következőkben megtudhatjuk, hogy mi is voltaképpen a bankszámlaszám, mi a bankszámlaszám és a bankkártyaszám közötti különbség, és az egyes számok jelentésére is fény derül. Ezek a kérdések nem tűnhetnek elsőre fontosnak, de nem árt tudni, hogy akinek utalunk vagy ahonnan a pénzt kapjuk, melyik a bankja, vagy hogy egyáltalán belföldi számláról van szó vagy sem. Az első kérdés, amire választ adunk, hogy mi is az a bankszámlaszám pontosan.

Mi a bankszámlaszám és a bankkártyaszám közötti különbség?

A bankszámlaszám valójában egy pénzforgalmi jelzőszám, amellyel a bank az ügyfeleket azonosítja. Bár elsőre véletlenszerűen generált számsornak tűnhet, de a bankszámlaszámokra szigorú formai követelmények vonatkoznak. Ezek segítségével lehet a pénzintézeteket megkülönböztetni, és különbséget tenni a különféle bankszámlák között. Sokaknak gyakran problémát okoz, hogy a bankkártyán szereplő szám a bankszámlaszámuk vagy sem. Nos, a bankkártyaszám az a négyszer négy számból álló szám, akit a plasztik bankkártyánkon találunk, és amit a webkártyákhoz is kapunk.

Ennek segítségével tudunk az interneten bankkártyával fizetni, ugyanis ezzel azonosítjuk a kártyánkat a netes fizetés során. A bankszámlaszám azonban egy sokkal hosszabb számsor, mely a folyószámlánkat, és nem a bankkártyánkat azonosítja. Emellett a bankszámlaszám állandó, nem változik, ám a bankkártya száma igen, új számot kapunk, amikor új bankkártyát igénylünk a régi helyett. A bankszámlaszámunkat több helyen is megtalálhatjuk: bankkal kötött szerződésen, a számlakivonatban a netbankban, de akár a bankfiókokban is megkérdezhetjük az ügyintézőt.

Hány számjegyű a bankszámlaszám, és mit jelentenek a számok?

Azt, hogy a bankszámlaszámunk hány számjegyű, azt a bank határozza meg, ők döntenek ugyanis, hogy hány számot használnak a bankszámla azonosítására. A bankszámlaszám lehet 2x8, tehát 16 számjegyű, de 3x8, vagyis 24 számjegyű is. Abban az esetben, ha 2x8 számjegyet használ egy bank, akkor a harmadik nyolc szám nulla lesz. Ez lehet  2. nyolc számjegy vagy a 3. nyolc számjegy is, erről természetesen a bank dönt. A bankszámlaszámok sémája azonban ugyanaz, ugyanis Magyarországon az egységes felépítésű rendszert használnak a bankok.

A bankok előre meghatározott szabály szerint adják ki a bankszámlaszámok. Ahhoz azonban, hogy megértsük, hogy melyik szám mit jelent, tudnunk kell, mi az a GIRO-kód. A GIRO a Bankközi Klíring Rendszer, ezt használjuk kis összegű, nagy mennyiségű átutalások, bankon belüli átvezetésekhez. De milyen számokból áll össze a GIRO-kód?

Egy tipikus magyar bankszámlaszám a GIRO-kód számaiból áll össze

Az első 8 számjegy fiókkódot jelenti, vagyis a bank ezzel azonosítja magát. Minden számnak külön jelentése van itt is:

  • az első 3 számjegy a Magyar Nemzeti bank által meghatározott azonosító, mellyel a bankunkat azonosítják. Az OTP Bank például 117, az Erste Bank 106.
  • ezt követi a négyjegyű fiók-azonosító, vagyis a következő négy számjegy a számlavezető bank központi fiókját adja meg számunkra. Tehát minden fióknak külön száma van, ez a négy szám pedig azt mutatja meg, hogy hol nyitottuk meg a számlánkat.
  • a 8. számjegy a Magyar Nemzeti Bank képzési szabályai alapján az ellenőrző szám.

a kép forrása: flickr.com

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó