Postán befizetni a számlákat? Ma már sokkal jobb megoldások is vannak erre!

2021.10.20. 21:23 | Hírek

A lakossághoz hasonlóan a vállalkozók is sok olyan számlát kapnak, melyeket kiegyenlíthetnek postai csekkes befizetésként. Minél kisebb egy vállalkozás, annál valószínűbb, hogy így fizeti ki például a telefonszámlát vagy a közműszámlákat. Ma már azonban szinte minden fizetési módszer jobb, mint bemenni a postára, ahol sorba kell állni azért, hogy befizethessük ezeket a számlákat.

Sokáig tényleg nem volt más lehetőség a rezsiszámlák kifizetésére, mint bemenni a postára és kivárni a sorunkat. Pontosabban egy alternatíva mindig létezett: a csekken szereplő adatok alapján a csekket átutalásként kifizetni, a közlemény helyére a megbízóazonosítót írva.

Ez a választék azonban jelentősen bővült az elmúlt években, így ma már tényleg nem szükséges elmenni a postára és sorba állni a befizetésért. Aki azonban mégis így tenne, annak is lehetősége van már arra több éve, hogy a sárga vagy fehér csekket készpénzkímélő módon, bankkártyával fizesse be. Korábban ezt általában az idegen bankfiók készpénzfelvételi díjával terhelték a bankok, ami a legdrágább készpénzfelvételi díj volt, de ma már a bankkártyás vásárlás díjáért kifizethető a csekk a postai ablaknál. Ez a művelet a legtöbb banknál ingyenes, vagy legfeljebb a pénzügyi tranzakciós illetéket kell csak kifizetni, amely 0,3 százalék.

- A posta csekkbefizető automatákat is felállított, amelyeken keresztül bankkártyával a vásárlás díjáért - tehát általában díjmentesen - befizethető a sárga és fehér csekk. Az automata nem veszi el a csekk postai részét, hanem az egészet egyben visszaadja, így vigyázni kell arra, hogy nehogy újra befizessük - tanácsolja Gergely Péter, a pénzügyi ajánlatok összehasonlításával foglalkozó BiztosDöntés.hu bankszámlaszakértője.

A csekkek össze is adhatók, egy művelettel így akár öt csekket is befizethetünk, legfeljebb 290 000 forint összértékben. Az automaták nem kezelnek készpénzt, így aki nem bankkártyával, hanem készpénzzel rendezné a tartozását, annak az automatához tartozó bolt pénztárába kell befizetnie azt, mivel az automata csak csekkbeolvasást végez.

Csekkek befizetése az irodában

Van azonban kényelmes, az irodai karosszékből is elintézhető alternatívája a postai csekkbefizetésnek. A már említett átutalás esetében a sárga csekken szereplő címzettet az átutalás címzett mezőjébe írjuk, a számlaszámot pedig a kedvezményezett számlaszáma mezőbe, míg a megbízóazonosítót a közleménybe, és mindezt egy normál átutalásként elküldjük. Ezért az átutalás díját kell kifizetni, továbbá ha van a díj mellett pénzügyi tranzakciós fizetési kötelezettség is, akkor azt is.

A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. CXVI. törvény 6. paragrafusa szerint a 20 000 forint alatti átutalásokat, illetve ennél nagyobb összeg esetén az átutalások 20 000 forint alatti részét a lakossági számlák esetében nem terheli illeték. Ezzel a kedvezménnyel azok a katás, illetve áfa hatálya alá nem tartozó egyéb vállalkozók élhetnek, akik lakossági bankszámlát használnak a vállalkozásuk pénzügyeinek intézéséhez.

A bankok egy idő elteltével felfedezték az ebben rejlő lehetőségeket és mobilalkalmazásaikat elkezdték abba az irányba fejleszteni, hogy az képes legyen a postai csekkek beolvasására a telefon kameráján keresztül.

Ezek a megoldások azonban karakterfelismeréssel, azaz szkenneléssel működnek, melyet a kameraképet felismerő alkalmazás végez el, ám sajnos nem mindig tökéletesen. Bár a csekkről az átutalás megfelelő mezőinek kitöltését pontosan végzi el az applikáció, érdemes azért ellenőrizni, hogy minden karaktert jól felismert-e az alkalmazás. Általánosan igaz, hogy jó fényviszonyok szükségesek a hibátlan csekkbeolvasáshoz, ráadásul pedig minél jobb minőségű kamera és autofókusz.

Ezek a megoldások azonban nem ingyenesek, mivel a banki mobilapplikációk szabályos eseti átutalássá konvertálják a csekken szereplő pénzügyi adatokat, így - bár kényelmes, de - mindenképpen banki díj ellenében fog elmenni a sárga csekk ellenértéke a bankszámláról. Itt igazából annyi a könnyebbség a hagyományos átutaláshoz képest, hogy nem kell kézzel bevinni az adatokat a csekkről.

Ilyen megoldást alkalmaz applikációjában a CIB Bank, az Erste Bank (a kettő alkalmazásuk közül az Erste MobilePay), a K&H Bank és az UniCredit Bank.

Van ennél sokkal jobb ingyenes megoldás is

Ennél sokkal kényelmesebb azonban a postai fehér és sárga csekken lévő QR-kód beolvasása. Ennek az az előnye, hogy az adatok biztosan, tévesztés nélkül kerülnek át a csekkről a telefonra. Továbbá a befizetése a postán történő befizetéshez hasonlóan a bankkártyás vásárlás díjáért, azaz a legtöbb banknál ingyen történik.

Erre használhatjuk a posta iCsekk nevű mobilapplikációját, továbbá a banki mobilappok közül az OTP Bank mobilalkalmazásait, beleértve az OTP Simplét is.

Ezekkel az alkalmazásokkal elég a csekken szereplő QR-kódot beszkennelni a mobiltelefon kamerájával, és a jóváhagyást követően meg is történik a bankkártya terhelése, amivel a csekket befizettük. A terhelés vásárlásnak számít, azaz általában ingyenes.

A csekkekhez tartozó számlákon ezenfelül egyre jobban terjed a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghonosított QR-kód feltüntetése is, mely az arra felkészült applikációkkal nem a csekk, hanem a csekkhez tartozó számla adatait konvertálja átutalási bizonylattá. Ezekkel a kódokkal tehát szintén átutalásként megy el a kifizetett csekk ellenértéke a bankszámláról, de a QR-kódos beolvasás miatt legalább tévesztés nélkül kerülnek át az adatok a számláról az átutalásra.

Ezt a lehetőséget jelenleg az OTP Bank nyújtja, de várható, hogy előbb-utóbb minden mobilapplikációban megjelenik majd.

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó