Zen.com: egyre gyorsabban terjed az elektronikus tárcák használata

2021.09.01. 08:00 | Hírek

Az „elektronikus tárca” kifejezést általában olyan mobilalkalmazásokra használják, amelyekben a felhasználók bankkártya hozzárendelésével különböző pénzügyi műveleteket hajthatnak végre, ill. számos tranzakció kezelhető egy helyen. Az Európai Bizottság most új digitális személyazonosító rendszert tervez létrehozni, amely lényege, hogy egy alkalmazáson belül tárolhatók lesznek a személyes dokumentumok, jogosítvány, bizonyítványok, diplomák, bankszámlák és bankkártyák.

„A piac innovációra való nyitottságát figyelembe véve, úgy gondoljuk, hogy az Európai Bizottság kezdeményezése sokak számára lesz vonzó megoldás Magyarországon. Tapasztalataink szerint a könnyű hozzáférhetőség és gyors kezelhetőség miatt a magyarok nyitottak rá, hogy dokumentumaikat digitális formában tárolják. A megoldás különösen hasznos lehet az utazások során, mivel a repülőtereken vagy a szállodában történő ügyintézéshez elég csak az okostelefonunkat elővenni, amelyben minden szükséges dokumentum megtalálható” – mondja Dawid Rozek, a Zen.com online és offline fizetésekhez használható applikációt kínáló vállalattól.

A magyarok is kezdi felfedezni a digitális fizetés előnyeit

A járványhelyzet hatására 2020-ban a magyar piacon a fintech szegmens szereplői jelentősen növekedést könyvelhettek el mind a tranzakciók volumene mind pedig a tranzakciók száma tekintetében az előző évhez képest, miközben jelentősen bővíteni tudták ügyfélbázisukat is. Ez elsősorban annak a nemzetközi fogyasztói trendnek köszönhető, amelynek középpontjában kényelem és rugalmasság iránti igény állnak. A Zen.com fizetési szolgáltató „Kényelmes hódítók” című piaci elemzése szerint az új típusú fogyasztók számára a legfontosabb szempontok egy webáruházban való vásárlás során a rövid szállítási határidők, az ügyélszolgálattal való beszélgetés lehetősége, a cashback kedvezmények elérhetősége, a legmagasabb tranzakciós biztonsági szint rendelkezésre állása, valamint a különféle, kényelmes fizetési módok elérhetősége. Offline vásárlás esetén Magyarországon az érintésmentes fizetés tekinthető szabványnak - 2020-ban a kibocsátott kártyák 99 százaléka érintésmentes volt, és a terminálok 98 százaléka elfogadta az ilyen kártyákat.

e-fizetés digitális pénztárcában

Az elektronikus pénztárcák által kínált szolgáltatások követik az igényeket és egyre kevésbé korlátozódnak online használatra. Egy a világ 9 meghatározó piacán készült kutatás szerint 10-ből már 4 tranzakció történik digitális tárca használatával az e-kereskedelemben, ezért az elektronikus fizetések digitális tárca formájában történő integrálása az Európai Bizottság által javasolt keretrendszerben az online és offline vásárlásra is megoldást kínál.
 
„A fogyasztók kényelmesen és egyszerűen szeretnének vásárolni. A digitális tárcák tökéletesen illeszkednek ebbe a trendbe, mert egyszerre több fizetési mód használatát is lehetővé teszik. A digitális tárcák működhetnek úgy is mint az Apple Pay vagy a Google Pay esetében, amelyekben a bankok és pénzügyi szolgáltatók tokenizált kártyáit tarthatjuk, de úgy is mint például a Zen.com-nál, amely egy olyan folyószámlát kínál, amely többféle megoldással feltölthető és fedezetként szolgál kártyás  fizetéskor, legyen szó online vagy fizikai üzletben történő vásárlásról” - teszi hozzá Dawid Rozek, a Zen.com-tól.
 
Az e-tárca előnyeit a magyar fogyasztók is kezdik megtapasztalni, jelenleg az e-kereskedelemben vásárló honfitársaink mintegy 5 százaléka használja online fizetés során, és a megoldás népszerűsége várhatóan gyorsan fog nőni a következő években: a Mastercard adatai alapján 2020-ban a pénztárcák részesedése az érintés nélküli tranzakciókban már 8 százalék volt.
 
„Az iparág az elektronikus pénztárcák gyors terjedésével számol, mivel a fogyasztók számára az offline és az online világ egyre kevésbé válik szét, és ha fizethetnek elektronikusan online üzletekben, akkor szívesen választják ugyan ezt a megoldást a közeli élelmiszerboltban is. Ez különösen a fiatalabb generációk körében tapasztalható” - mondja Dawid Rożek.

A EU tervezet értelmében a tagállamok olyan digitális tárcát kínálnak majd a polgároknak és a vállalkozásoknak, amelyek segítségével a személyazonosságot és számos más hivatalos dokumentumot igazolhatnak. A jogalkotási folyamattal párhuzamosan az EU együttműködik a tagállamokkal és a magánszektorral az európai digitális identitás technikai vonatkozásainak kialakításán. Hogy a kezdeményezés mennyire lesz sikeres az idő fogja eldönteni, de az elektronikus pénztárcák piaci térnyerése elkerülhetetlennek látszik. 

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó