Honnan tudom, kötelező-e bankkártya terminált használnom?

2020.11.11. 08:00 | Hírek

A kérdésre egyszerű a válasz akkor, ha tudjuk, hogy most is kötelező online pénztárgépet használnunk: ekkor kötelező a terminál is. De azoknak is szeretnénk segítséget adni, akik most indítanak vállalkozást, nyitnak boltot, állnak egy üzlet élére: egyszerűen szólva, nem biztosak benne, kötelező-e nekik a bankkártya terminál használata 2021. január 1-től.

Ha meg akarod tudni, hogy neked kötelező lesz-e a terminált beszerezni, ehhez nem kell a jogszabályok bonyolult nyelvezetének értelmezésébe bonyolódnod. (Ezt megtettük mi, hogy neked ne kelljen.)

Ehelyett ezt a 3 egyszerű lépést tanácsoljuk (és egy példán meg is mutatjuk, hogyan működik pontosan):

  • A cikkben találsz egy listát, pontos számokkal és úgynevezett szakágazatokkal, kiemelve. Ezt fusd át, és válaszd ki azt a szakágazatot, amibe úgy gondolod, hogy beletartozol.
  • Ha beletartozol valamelyikbe, nyisd meg a hivatkozott TEÁOR ‘08-at. Ez egy sokszáz oldalas dokumentum, de nem lesz szükséged az egészre, csak az előbb megtalált szakágazat számára.
  • Keresd meg a szakágazatot a dokumentumban, és az ide tartozó tevékenységek listáján keresd meg a sajátod. (Az egyszerűség kedvéért keress a számra, pl. A gépjármű-javítási szakágazatnál a .45.20-ra. Ezt legegyszerűbben akkor teheted meg, ha a számot kimásolod, majd a dokumentumban a Ctrl+F billentyűkkel nyitsz egy keresést.)

A lista: te rajta vagy?


Első körben tehát az általános listát érdemes átfutnunk, mert ebből kiderül, hogy amivel foglalkozunk, terminálköteles terület-e. (Még akkor is, ha a megfogalmazások nem éppen köznyelviek.)

Ez a szöveg, amelyben a szakágazatokat találod felsorolva:

Nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel eleget tenni kötelezettek köre
Az Áfa tv. 166. § (2) bekezdésében foglalt feltétel teljesülése hiányában nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget az alábbi adóalanyok, illetve üzletek:
a) a gyógyszertárak,
b) a 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR ’08
1. a 45.20 szerinti gépjármű-javítási, karbantartási,
2. a 45.32 szerinti gépjárműalkatrész-kiskereskedelmi,
3. a 45.40 szerinti motorkerékpár, -alkatrész kereskedelmi, javítási,
4. a 47.1-47.7 és 47.91 szerinti kiskereskedelmi,
5. 49.32 szerinti taxis személyszállítási,
6. az 56.1 és 56.3 szerinti vendéglátási (kivéve a mozgó szolgáltatásnyújtási),
7. az 55.1-55.3 szerinti szálláshely-szolgáltatási (kivéve a falusi szálláshely-szolgáltatási),
8. 66.12 szerinti értékpapír-, árutőzsdei ügynöki tevékenységből kizárólag a pénzváltási,
9. a 77.1-77.2 és 77.33 szerinti kölcsönzési,
10. 86.10 szerinti fekvőbeteg-ellátási tevékenységből kizárólag plasztikai sebészeti,
11. 93.29 szerinti m.n.s. egyéb szórakoztatási, szabadidős tevékenységből kizárólag táncteremi, diszkó működtetési,
12. a 95.1-95.2 szerinti javítási,
13. 96.01 szerinti textil, szőrme mosási, tisztítási tevékenységből kizárólag mindenfajta ruházat (beleértve a szőrmét) és textil géppel, kézzel mosási és vegytisztítási, vasalási,
14. 96.04 szerinti fizikai közérzetet javító szolgáltatási, és
15. 93.13 szerinti testedzési szolgáltatási
tevékenységet folytató valamennyi adóalany, üzlet, mozgóbolt, kivéve:
ba) a betétdíjas göngyöleget visszaváltó üzlet,
bb) a csomagküldő kereskedelem, kivéve annak nyílt árusítást végző üzlete, bemutatóterme,
bc) az ipari – kivéve élelmiszeripari – tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, ha termelő és értékesítő tevékenységét ugyanabban a helyiségben folytatja,
bd) a termelői borkimérés,
be) az utazási iroda, utazási ügynökség, turisztikai szolgáltató iroda utazási szolgáltatásai tekintetében,
c) a 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR ’08 46.2-46.7 szerinti nagykereskedelmi tevékenységet folytató adóalanyok, üzletek, a kiskereskedelmi értékesítésük tekintetében.

A szöveg elején említett mentesség (ahogy a törvény fogalmaz: nyugtakibocsátási kötelezettség alóli mentesülés) az Áfa törvény alapján csak azokra vonatkozik, akik sajtóterméket értékesítenek, szerencsejátékkal foglalkoznak, vagy kezelőszemélyzet nélküli automaták útján szolgáltatnak.

A következő lépés tehát az, hogy  a TEÁOR ‘08-at megnyitod. Mivel ez egy több száz oldalas dokumentum rengeteg listával, itt mindenképp a szakágazat fent megadott száma alapján kezdd a keresést. Ez találod minden ún. szakágazat neve előtt.

Ha megnyitottad a dokumentumot, a legegyszerűbb egy Ctrl+F billentyűkombinációt nyomni, és bemásolni a számot.

A példa:

Tegyük fel, hogy az üzleted kifejezetten nyomtatók javításával foglalkozik. A fenti listában erre "a 95.1-95.2 szerinti javítási" tevékenység illik rá a legjobban, így a TEÁOR listában (a megnyitott dokumentumban) ezt kell kikeresned.

Ennél a pontnál nem is a tevékenységek listaszerű felsorolását fogod találni, mint a legtöbb helyen, hanem ezt a mondatot:

Ebbe az alágazatba tartozik a számítógépek és perifériák, valamint a kommunikációs eszközök javítása és karbantartása.

Mivel a nyomtató periféria, rövid úton meg is bizonyosodtál róla, hogy a kötelezettség rád is vonatkozik.

 

Mi a dolgod, ha vonatkozik rád a kötelezettség?


Ha megtaláltad magad a listában, a következő teendő, hogy keresel egy szolgáltatót, akitől meg tudod rendelni a terminált.

Ezt érdemes mihamarabb megtenned, a januári határidő közeledtével ugyanis egyre többen és többen rendelik majd meg a POS terminált - ez pedig azt is jelenti, hogy a szolgáltatók túlterheltté válhatnak, az utolsó hetekben nagy eséllyel megnövekszik majd az idő, ami alatt egy-egy ügyfél igényét ki tudják elégíteni, hisz egyszerre több tízezer szerződéskötéssel és üzembe állítással kell majd foglalkozniuk.

Ez persze nem az egyetlen indok, hogy még most beszerezd a terminált: a határidőig is komoly pluszbevételre tehetsz szert azzal, hogy kártyás fizetést biztosítasz a vevőidnek.

Ezt segíti, ha kevesebbet kell a terminálért fizetned. Ez most a Fizetési Pont Szerződj most, fizess csak januártól kampányával teheted meg a leginkább költséghatékonyan: a szolgáltató ugyanis most elengedi az alapdíjat, a hálózati kapcsolat díját, a havi számlavezetési díjat, és a fizetési kártya havidíját is. Az árajánlat kéréséhez pedig csak annyit kell tenned, hogy ellátogatsz a weboldalra, és kérsz egy visszahívást.

A cikk megjelenését a Fizetési Pont támogatta.

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó