Albérlet vagy lakáshitel – melyikkel járhatunk jobban?

2021.08.06. 08:00 | Hírek

A felnőttkor talán legfontosabb kérdése ez, hiszen gyakran már egyetemista korunkban elkerülünk otthonról, új városba költözünk, új helyet kell találnunk magunknak. Ezt követően pedig karriert építünk, családot alapítunk és rengeteg olyan tényező merül fel, amelyet érdemes kellően megfontolni, mielőtt döntést hozunk arról, hogy milyen formában fektessünk bele otthonunkba.

Amikor arról igyekszünk dönteni, hogy albérletet válasszunk vagy fektessünk bele egy saját ingatlanba, ami általában lakáshitellel is együtt jár, első körben saját terveinkkel érdemes tisztába kerülnünk. Fontos, hogy átgondoljuk, hogy a következő években merre is képzeljük el magunkat. Képletesen és szó szerint értve egyaránt. Ugyanis nem mindegy, hogy mennyi időre látjuk magunkat biztosnak az adott helyen, városban, munkában, élethelyzetben. Ezt követően érdemes mérlegelni  mindkét oldalt és eldönteni, hogy mibe és mennyiért szeretnénk bele fektetni. Nézzük most meg mindkét oldalt!

Albérlet választás: a rugalmas megoldás

Amikor új városba költözünk, egyértelműen az albérlet tűnik a legjobb opciónak, hiszen időre van szükségünk ahhoz, hogy felmérjük a város adottságait, valóban tetszik-e nekünk, a város melyik részét miért szeretjük, megéri-e befektetni egy ingatlanba. Olyan nagyvárosok esetén, mint Budapest is, a belváros abból szempontból rendkívül vonzó lehet, hogy minden elérhető távon belül van, éttermeket, szórakozóhelyeket, kulturális lehetőségeket egyaránt könnyedén és gyorsan elérhetünk. A belvárosi albérletek éppen ezért ideálisak azok számára, akiknek fontos a pörgés, a lehetőségek gyors elérése és akik nem szeretnék több 10 évre lekötni magukat.

Ebből adódik az albérlet másik fontos tulajdonsága is, méghozzá, hogy jóval olcsóbb, mint egy saját lakásba való befektetés, legalábbis induláskor biztosan. Nincs szükség többmilliós önerőre, illetéket sem kell fizetnünk és a beköltözést megelőző, esetleges felújítási költségek sem bennünket terhelnek. Ezen felül pedig bármikor dönthetünk a váltás mellett, a legnagyobb összeg amit bukhatunk, az a kaució. Nincs kötöttség, költözhetünk másik kerületbe, városba vagy akár országba is.

Lakásvásárlás: a hosszútávú tervek támogatója

Lakásváráslás esetén mindenképpen érdemes átgondolnunk hosszú távú terveinket, hiszen ez általában lakáshitellel is jár, ami a mostani ingatlanárak mellett általában 10, de sokszor 20 évre is szólhat. Viszont egy saját ingatlant úgy alakítunk ízlésünkre, ahogyan mi szeretnénk és hosszabb távon saját vagyonunkat gyarapítjuk az ingatlannal.

Kép forrása: pixabay.com

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó